Velmi důstojná porážka. Češi podlehli Američanům o 21 bodů

Historický duel na mistrovství světa v Číně čeští basketbalisté s Američany sice prohráli 67:88, přesto herně nezklamali. Nejlepším střelcem utkání se stal se 17 body Tomáš Satoranský. Reprezentace, jež mezi elitou startuje po 37 letech, přišla o šanci na lepší výsledek ve druhé čtvrtině, ve které Američanům podlehla o jedenáct bodů.

Utkání Česko - USA
zdroj: Reuters autor: Aly Song

"Individuální umění rozhodovalo, ale na svůj tým jsem hodně pyšný. Výborně jsme bránili a rozhodně jsem se jich nezalekli. Ukázali ale kvalitu, když se rozhodovalo," zhodnotil vývoj zápasu Tomáš Satoranský.

Český tým dokázal s pětinásobnými mistry světa, kteří se v Číně musí obejít bez největších hvězd NBA, dlouho držet krok. V úvodní čtvrtině dokonce otočil skóre a ujal se vedení 11:7. Pak ale favorit zabral, ve druhém dějství rozhodl a zbytek zápasu už s přehledem kontroloval.

"Tempo bylo obrovské, agresivita velká," podotkl Vojtěch Hruban. "Často jsme lítali mezi lokty, nakonec se ale ukázalo, že s nimi můžeme hrát," dodal.

V první čtvrtině drželi Češi s Američany krok. Díky odvážnému přístupu českých hráčů i díky nízké efektivitě střelby favoritů. Skóre 14:17 se však začalo brzy navyšovat. Češi museli prostřídat základní sestavu a navíc se přestalo dařit v útoku.

Zářil Tatum – v útoku i obraně. Fyzicky skvěle disponovaný Američan přehrával české hráče pod oběma koši. Právě ve hře jeden na jednoho byl vidět nejzřetelnější rozdíl.

Několika pěknými momenty se blýskla i největší hvězda českého týmu Satoranský. Vedle trojkového zakončení hýřil nápaditými přihrávkami spoluhráčům.

Po špatném průběhu prvních pěti minutách druhé čtvrtiny se Češi dostali opět do hry. V americkém dresu ovšem předváděl obdivuhodné kousky mrštný rozehrávač Kemba Walker. V poločase na tabuli svítil výsledek 29:43.

V polovině třetí části se hra přelévala rychle od koše ke koši, což více svědčilo americkému celku. Satoranský poté předvedl nádherný průnik zakončený smečí a ozývala se hlasitě i tisícovka českých fanoušků v šanghajské hale.

"Je to neuvěřitelné, že je tady vidět tolik českých vlajek," glosoval podporu z publika Hruban.

Jaromír Bohačík v utkání s USA
zdroj: Reuters

Velký zápas odehrál také Jaromír Bohačík. Nebál se jít do zakončení a skóroval i z tříbodových pokusů.

Češi odešli s hlavou vzhůru, což se jim může v dalších duelech proti Japonsku a Turecku v boji o postup ze skupiny hodit.

Rozhodovala především úspěšnost střelby za dva body. Zatímco Američané měli 56 procent, Češi jen 39.

"Byla to pro všechny dobrá lekce. Měli jsme dobré akce, takhle se proti nim musí hrát, neměli jsme přehnaný respekt," dodal Satoranský.

USA - ČR 88:67 (17:14, 43:29, 66:48)

Sestava a body ČR: Satoranský 17, Bohačík 13, Hruban 13, Balvín 7, Auda 4 - Peterka 5, Palyza 3, Schilb 3, Pumprla 2, Kříž, Šiřina, Vyoral.

Nejvíce bodů USA: Mitchell 16, Barnes 14, Walker 13.

Fauly: 17:15. Trestné hody: 6/4 - 14/7. Trojky: 10:8. Doskoky: 40:38.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články