5 důvodů proč se těšit na sólového Jokera

02.09.2019

Možná jste zaregistrovali, že se chystá nový komiksový snímek založený na jedné z nejslavnějších postav studia DC Comics. Nepůjde však o klasický superhrdinský film. Právě naopak. Joker totiž bude podle všeho originálním filmem o jednom z nejslavnějších padouchů, kteří se kdy dostali na stránky komiksových sešitů.

Jak už název filmu napovídá, hlavní postavou bude Joker, který je úhlavním nepřítelem Batmana. Ten se však ve filmu podle všeho neobjeví, a snímek se tak bude soustředit pouze na to, jak se z Jokera stal takový maniak, kterého si komiksoví nadšenci zamilovali. Jokerova minulost byla vždy opředena celou řadou záhad, a nikdy jste si tak nemohli být jistí, co je z jeho minulosti skutečností, a co je jen jeho výmyslem.

Nový film Todda Phillipse (48) by však měl ukázat, co skutečně vedlo k tomu, že se z něj stal takový šílenec. Showbiz.cz vám chce dnes představit pětici důvodů, proč se na sólový snímek o Jokerovi těšit.

5. Bude mládeži nepřístupný

Joker nikdy nebyl známý jako někdo, kdo si bere servítky. Se svými nepřáteli se vždy vypořádával nekompromisním způsobem, který ve většině případů končil jejich brutální a krvavou smrtí. Pravidla pro filmovou produkci však ve většině případů zakazují detailní vyobrazování násilí. Jedinou výjimkou jsou filmy mládeži nepřístupné.

Jejich tvůrci si mohou dělat takřka cokoliv. I zde samozřejmě existují jisté limity, ale ve většině případů jde jen o odrazení od těch nejhorších možných scén. Fanoušky příběhů o Jokerovi proto určitě potěšilo, když se dozvěděli, že připravovaný snímek bude spadat přesně do této kategorie. Můžeme proto očekávat, že se Joker nebude štítit žádných obscénností, násilí a dalších ohavností.  

4. Připomíná filmy Martiny Scorseseho

Dalším důvodem, proč se na nového Jokera těšit, je jedinečný styl, který z dosavadních trailerů přímo vyzařuje. Snímek si zřejmě klade za úkol divákům přiblížit důvody, které Jokera vedly k tomu, aby se stal tím, čím se stal. Určitě bude ve filmu ovlivněn negativními vlivy, kvůli kterým se vydá na scestí.

Přeborníkem v žánru obdobných filmů je americký režisér Martin Scorsese (76), jehož tvorbu nový Joker silně připomíná. Není se nakonec čemu divit. Scorsese byl totiž původně hlavním producentem filmu, který z jeho natáčení sice odešel, ale jehož vliv je z traileru cítit na sto honů. Ať už jde o vizuální styl, či vnitřní monology, z trailerů, působí Joker jako mix Vlka z Wall Street, Casina a Taxikáře.

3. Joaquin Phoenix

Neměli bychom zapomenout ani na představitele hlavní role, na kterém bude celý film stát. Naštěstí i zde dává Joker další důvod k naději, že půjde o skutečně výtečný film. Role šíleného klauna se totiž ujal herec, který je proslulý tím, že svými postavami žije. Jde totiž o rodáka z Portorika Joaquina Phoenixe (44), kterého můžete znát z takových hitů, jako je Ona, Hotel Rwanda či životopisný snímek o Johnny Cashovi s názvem Walk the Line.

Právě za Walk the Line Phoenix obdržel ceněný Zlatý globus. Během své kariéry se však dočkal mnoha různých nominací na filmové ceny, včetně tří Oscarových. Proměnit se mu je však bohužel nikdy nepodařilo. Phoenix je přeborníkem ve ztvárňování vyšinutých postav, což dokazuje i jeho nezapomenutelný výkon v oscarovém Gladiátorovi. Právě proto pro něj bude Joker ideální rolí.

2. Není založen na žádném komiksu

Superhrdinské snímky jsou většinou omezovány komiksy, na kterých jsou založeny. Tvůrci zkrátka nemohou uzdu své fantazie popustit moc, jinak by je fanoušci původních komiksů „sežrali za živa“. Celé řadě komiksových filmů bývá vyčítáno, že se až úzkostlivě drží svých předloh. Příkladem za všechny jsou například ponuří Strážci: Watchmen.

To se však nového Jokera týkat nebude. Film, který Todd Phillips točí, se totiž na žádné komiksové předloze nezakládá a jde o naprosto nový příběh. Půjde proto o nevídaný počin, který nebude vázaný žádnými předem připravenými dějovými linkami. Phillips a Scott Silver, kteří jsou zároveň i scénáristy připravovaného Jokera, se tak s Jokerem budou moci pustit do prozatím neprobádaných vod.

1. Originální „superhrdinský“ film

Poslední důvod, proč se na připravovaného Jokera těšit, je poměrně přímočarý. Z veškerých záběrů z trailerů to totiž vypadá, že nový Joker bude diametrálně odlišným snímkem, než jsou všechny doposud vydané filmy ze superhrdinského prostředí. Nejspíš totiž nepůjde o akční jízdu plnou okázalých záběrů, ale spíše o hlubokou charakterovou studii slavného vyšinutého psychopata.

V prostředí, kde každou chvíli vychází nějaký nový superhrdinský počin bude Joker něčím naprosto nevídaným. Nejlépe současnou situaci popsal Steven Spielberg (72), který současné superhrdinské šílenství přirovnal k nadšení pro westerny z poloviny minulého století. Až v momentě, kdy byl tento žánr naprosto vyčerpán, mohly začít vznikat skutečně originální počiny, které nebyly jen snahou o snadný výdělek založený na neustálé reprodukcí těch stejných otřepaných klišé.

Každý žánr má svá pravidla, která mohou porušovat jen opravdu zkušení režiséři. Na to, jestli je Todd Phillips jedním z nich, si budeme muset ještě chvíli počkat. Trailery na Jokera naštěstí dávají naději, že bude tento film o legendárním padouchovi skutečným skvostem.

(tod)

Fandím
1 fanoušek
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Joaquin Phoenix, Martin Scorsese, Todd Phillips

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
nové filmy, komiksy, očekávané filmy, Joaquin Phoenix filmy, komiksové postavy, Joker, postava Jokera, komiksoví hrdinové, Joaquin Phoenix role, Joker sólo flm, komiksové role, mládeži nepřípustné filmy, Joker trailer, Jokar zajímavosti, Joker ukázky
TOPlist