Fotbalistou roku podle FIFA bude Ronaldo, Messi nebo Van Dijk

O cenu Best pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2019 podle FIFA se ucházejí Cristiano Ronaldo z Juventusu, Lionel Messi z Barcelony a Virgil van Dijk z Liverpoolu. Loňský vítěz Luka Modrić z Realu Madrid se nevešel ani do širšího výběru. Vítěz ankety bude oznámen 23. září. Stejná sestava byla ve hře o ocenění pro nejlepšího fotbalistu Evropy za sezonu 2018/19 podle UEFA, jehož držitelem se stal Van Dijk.

Tento článek je více než rok starý.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virgil van Dijk.

Virgil van Dijk. | Foto: Kemal Aslan | Zdroj: Reuters

Messi se mezi trojici finalistů vrací po roční absenci, loni v ní poprvé od roku 2006 chyběl. Hvězda Barcelony a Ronaldo jsou suverény ankety, kterou oba ovládli pětkrát, až loni narušil jejich vládu Modrić. Chorvatský záložník se letos nevešel ani do předchozí desetičlenné nominace.

Barcelona ve španělské lize znovu zaváhala. Na hřišti Osasuny remizovala, trefil se šestnáctiletý Fati

Číst článek

Messi v minulé sezoně dovedl Barcelonu k obhajobě titulu a s 36 brankami byl nejlepším střelcem španělské ligy. Ronaldo loni v létě přestoupil z Realu Madrid do Juventusu a v prvním ročníku v Itálii pomohl týmu 21 góly k triumfu v Serii A. Stoper Van Dijk sice s Liverpoolem skončil v Premier League o bod druhý za Manchesterem City, ale zase s klubem vyhrál Ligu mistrů.

Právě vydařená sezona završená triumfem v Lize mistrů vynesla Jürgenu Kloppovi nominaci na trenéra roku. Spolu s ním se o ocenění budou ucházet také kouč anglického šampiona Manchesteru City Pep Guardiola a Mauricio Pochettino, jenž dovedl Tottenham do finále Ligy mistrů.

O cenu pro nejlepší fotbalistku se budou ucházet americké mistryně světa Alex Morganová s Megan Rapinoeovou a Angličanka Lucy Bronzeová. Za tři týdny ve slavném milánském divadle La Scala bude také vyhlášen nejpovedenější gól roku. O něj se ucházejí Lionel Messi, Juan Fernando Quintero z River Plate a Daniel Zsori  z Debrecínu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme