Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Česko

Nechceme NATO, sochu zbourat. U Koněva protestovali příznivci i odpůrci kontroverzního maršála

Na místě protestují lidé proti zakrytí sochy Koněva, ale i odpůrci tohoto kontroverzního maršála. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Praha - Zhruba tři stovky lidí protestovaly na náměstí Interbrigády v Praze 6 proti zakrytí sochy kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva. Mezi účastníky akce byli i odpůrci památníku. Vzniklo několik potyček, situace byla chvílemi dramatická. Aktivista Jiří Černohorský po skončení akce opět strhl plachtu a policie ho odvezla. Protestu se zúčastnili i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.
  15:31aktualizováno  18:40

Radnice Prahy 6 v pátek Koněvovu sochu zakryla, od té doby se plachtu pokusilo strhnout několik lidí. 

Podle reportérky serveru Lidovky.cz se při pondělním protestu sešlo kolem 300 demonstrantů. Hlasitě skandovali “nechceme NATO” a tleskali každému řečníkovi, největšího aplausu se dočkali Ovčáček a Černohorský. Hradní mluvčí řekl, že se akce účastní s posvěcením prezidenta.  

Zneuctili památku vojáků Rudé armády, zlobí se ruské velvyslanectví. Praha 6 zakryla pomník maršála Koněva

Poslanec Jaroslav Foldyna ostře kritizoval starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09). Označil ho za téměř bezvýznamnou politickou figuru, která způsobila povyk kolem sochy maršála Koněva, jež podle něj 30 let nikomu nevadila. „Symboly se odstraňují, aby vám vzali národní identitu,“ uvedl. Vystoupili i poslanci Stanislav Grospič (KSČM) a Lubomír Volný (SPD). Komunista Josef Skála zase přečetl otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi, v němž ho vyzval, aby s vandalismem Prahy 6 skoncoval a zajistil pomníku ochranu.

„Zakrytí sochy maršála je ostuda a my to nechceme, proto jsme tady,“ vysvětlil sedmdesátiletý muž v davu. Všichni účastníci protestního shromáždění se na jednom shodli – Koněvovi jsou nesmírně vděční. 

Na místo dorazila i skupina odpůrců Koněvova památníku. V ruce drželi vlajky NATO a Evropské unie. Pískali a skandovali jméno Václava Havla nebo zkratku Severoatlantické aliance, tedy NATO. “Socha by se měla zbourat,” prohlásil zhruba 25letý účastník s červenými trenýrkami na triku, podle něhož u maršála převažuje spíše negativní minulost. 

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 zhruba tři stovky lidí protestuje proti...
Akce se kromě členů České Suverenity zúčastnili mimo jiné poslanec Jaroslav...

V davu se objevily také sovětské a české vlajky. Se svou řečí vystoupil i Jiří Černohorský, který plachtu již dříve několikrát strhl. Lidé ho oslavovali jako hrdinu. Dočkal se velkého potlesku. 

“Svůj čin jsem udělal, protože je pro mě naprosto nepřijatelné, aby kdokoliv v této zemi překrucoval fakta. Díky Koněvovi jsme svobodná země,” uvedl v projevu. Média podle něj šíří dezinformace. „Věčná sláva Rudé armádě a Sovětskému svazu,” dodal na rozloučenou s demonstranty a za hlasitého potlesku se vzdálil.

Před pátou hod byla akce oficiálně ukončena, lidé ale zůstali na místě, přičemž Černohorský opět strhnul plachtu. Lidé křičeli „jsme v tom s tebou“ a „ne fašismu“. Zároveň vybírali peníze na pokutu, kterou Černohorský nejspíš dostane. Policie ho také hned po činu zatkla. Demontranti příslušníky přirovnávali ke gestapu, podle reportérky jeden z účastníků kopnul policistu do zadnice. I po skončení akce se lidé dál hádali. 

Radnice zakrytí zdůvodnila snahou ochránit pomník před vandaly. Ruské velvyslanectví označilo jednání radnice za „opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa“. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dostal policejní ochranu, protože kvůli postupu radnice dostával vyhrůžky fyzickou likvidací.

Pomník je delší dobu předmětem sporu s Ruskou federací, důvodem jsou rozdílné názory na Koněvovu historickou roli. Šestá městská část navrhuje kvůli vandalským útokům na sochu její přesun na nedalekou zahradu ruského zastupitelského úřadu. Socha byla už několikrát poškozena, naposledy ji někdo minulý týden polil červenou barvou.

Praha 6 loni k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila u sochy tabulku s doprovodným textem. Popisuje roli Koněva v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi, i v roce 1968, kdy měl podíl na vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Ruská ambasáda v ČR v uplynulých dnech uvedla, že vandalský čin zavinila i radnice Prahy 6 tím, že na něj tabulku umístila.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....