Hlavní obsah

Hořická vila architekta Maliny je inspirována americkými stavbami

Novinky, Text: Lenka Nyklová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní vila architekta Jindřicha Maliny v Hořicích z válečných let odráží architektovo zalíbení v americkém stylu řešení praktických a účelných budov, které získal při pracovním pobytu ve Spojených státech. Srdcem domu byla reprezentativní hala s dominujícím masivním krbem, kde se často konaly večírky hořické elitní společnosti.

Foto: Slavné vily Královéhradeckého kraje, Miroslav Podhrázský

Vila s adresou: Hořice, Janákova čp. 1426

Článek

Hořický rodák Jindřich Malina uspěl ve druhé polovině třicátých let hlavně svými stavbami v Lázních Bělohrad. Jeho vlastní vila má tři obytná podlaží.

Suterén s vchodem ze zahrady byl určen především k provozu firmy. Působivě navržená prosklená chodba přechází z čekárny do prostorné zimní zahrady, která ale zůstala nedokončená.

Byt podnikatele v přízemí je přístupný vchodem z opačné strany domu. Dispozice celého podlaží je navržena tak, aby se neprolínal prostor služebnictva a rodiny.

Foto: Slavné vily Královéhradeckého kraje, Miroslav Podhrázský

Architekt Malina před vlastní vilou.

Halové schodiště, které spojuje halu s pracovnou v suterénu a s bytem v podkroví, je nápaditě zakryto obložením stěny za krbem, díky čemuž byly podstatně zredukovány tepelné ztráty způsobené výškou stropu schodiště.

Prosklené posuvné dveře otvírají prostor haly do sousedního pokoje s okny do zahrady. Kuchyň a další pokoj, do kterých se vstupuje ze zádveří, jsou navzájem propojeny. Díky tomu měla být nejspíš usnadněna práce hospodyně po vzoru amerických trendů, které k nám v té době doléhaly.

Foto: Slavné vily Královéhradeckého kraje, Miroslav Podhrázský

Architekt Jindřich Malina se pyšnil svou letitou architektonickou praxí.

Prostor pod střechou s vysokým krovem využil architekt k umístění pokoje pro hosty a služebnou a bytu pro své rodiče.

Vila byla vyzděna z cihel, stropy a některé konstrukční prvky byly vytvořeny z monolitického železobetonu. Záměrem architekta nebylo přiznávat režné zdivo, jak by se mohlo na první pohled zdát. Stavba měla být omítnuta, ale fasády nakonec nebyly dokončeny.

Foto: Slavné vily Královéhradeckého kraje, Miroslav Podhrázský

Nákres prozrazuje prostorové uspořádání vily.

Velkolepost domu podtrhuje členění jeho jižní strany. Technickou zajímavostí jsou původní americká okna, která mají výsuvná a současně otáčivá křídla, takže hospodyně je při jejich údržbě umyla ze všech stran, aniž by udělala jediný krok.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám