Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmové premiéry: děsivý klaun změří síly s výběrem těch nejlepších balkánských filmů

Snímek To Kapitola 2 (2019). Režie: Andy Muschietti. foto: Warner Bros.

PRAHA/LOS ANGELES - První zářijový týden míří do kin pokračování úspěšného hororu To. Tomu se nepostaví další hollywooodský snímek, ale šestice snímků z východu. Diváci se mohou těšit na temná dramata i zběsilé komedie, jak je na Balkánském poloostrově zvykem.
  18:00

To Kapitola 2
USA, režie: Andy Muschietti 

Schůze klubu Nul (Losers´ Club) byla oficiálně zahájena. Jenže od doby, kdy partička adolescentů trávila ve městě Derry prázdniny, uběhlo už dvacet sedm let. Teď jsou všichni dospělí a mají vlastní životy. Spojuje je však jedna palčivá vzpomínka, která je kdysi spojila pevným poutem - boj o život proti děsivému klaunovi Pennywiseovi. Ten je zpátky a hrdinové se musí vrátit na místo svých dětských her, aby svedli rozhodující bitvu se zlem.

Agape
Chorvatsko, režie: Branko Schmidt

Miran není úplně klasickým katolickým knězem. Hraje počítačové hry, ve městě se prohání na motorce a plnými doušky si užívá světské zábavy. U místních je ale velice oblíbený. Vede také kurzy pro problémové adolescenty. S mladíkem jménem Gorman má téměř otcovský vztah. Když ale do kurzu přijde jiný chlapec, který se stane novým Miranovým oblíbencem, začne se Goran o své postavení bát. Rozhodne se obvinit Mirana ze sexuálního zneužívání. Zemité chorvatské drama Agape se ptá, kde končí láska k bližnímu a kde něco jiného.

Lidožrout vegetarián
Chorvatsko, režie: Branko Schmidt

Danko Babic je schopný gynekolog, který se má stát dokonce vedoucím celého oddělení. Pod maskou laskavého doktora se však skrývá to nejhorší lidské zlo, které se nezastaví před ničím - falšuje dokumenty, provádí nelegální potraty, krade peníze a své viny svádí na kolegy. Co se ale stane, když přijde i o ty poslední zbytky morálky? 

Moj dedo spadol z Marsu
ČR/Chorvatsko/Slovensko/Norsko/Slovinsko, režie: Marina Andreová a Drazen Zarkovic

Děvčátko Una by si rádo jen tak hrálo, ale jejího dědu unesou mimozemšťané. Maminka skončí v péči lékařů a tak je na Uně, aby se o všechno postarala. Svým pátráním zjistí, že i její děda byl mimozemšťan, jehož raketa před mnohými lety havarovala právě na Zemi. Zvládne dívka svého dědu zachránit? Pomoct by jí mohl poněkud mrzutý dědečkův robot, kterého najde ve sklepě.

Stehy
Srbsko, režie: Miroslav Terzic

Stovky srbských dětí hned po narození zmizely beze stopy. Svou zkušenost s tím má i zlomená matka Ana, která takto přišla před dvaceti lety o svou čerstvě narozenou dceru. Film Miroslava Terziče vychází hned z několika skutečných případů „uloupených novorozeňat“, které otřásly srbskou společností a mistrně kombinuje intimní drama a napínavý thriller.

Comic Sans
Chorvatsko, režie: Nevio Marasovic

Talentovaný grafik Alan má problém. Je to sice sympaťák, který dokáže získat srdce dívky, ale nedokáže si ho nikdy udržet. Absence dlouhodobých vztahů ho s přibývajícím věkem trápí stále víc. Po posledním rozchodů mu rupne v hlavě a na podnikovém večírku se pomlátí s kolegy. Dojde mu, že by potřeboval chvíle tichého rozjímání. Odjede tak za svým otcem malířem na ostrov Vis. Najde Alan svůj klid a při té příležitosti možná ještě trvalou lásku?

Teleport Zovko 
Chorvatsko, režie: Predrag Licina

Originální teleport vás do čtyř sekund dopraví kamkoliv na celém širém světě.  O tom, jak funguje první chorvatský teleport, se na vlastní kůži přesvědčí rodina, která uvěří reklamě, a chce se s jeho pomocí přenést na dovolenou.