Hlavní obsah

Na co brát ohled při výběru vany, aby poskytla dostatečný komfort

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře vybraná vana nebude překážet v malé koupelně a v té prostornější může být významným designovým prvkem. Zároveň poskytne komfort, jaký nabízejí už jenom lázně.

Foto: Ravak

Akrylátová asymetrická vana Love Story vychází z tvaru srdce, je ideální pro dvě osoby. Její tvar a rohové umístění dovolí mít v koupelně opravdu velkou vanu.

Článek

Rozměry a styl naší koupelny jsou pro volbu vany zásadní. Podle podmínek ji instalujeme volně do prostoru, ke zdi nebo do rohu.

Nákladnější variantou pro rodinný dům je její zapuštění do podlahy. S tímto krokem počítáme ale již ve fázi projektu. Luxus nabízejí i klasické výrobky, stačí trpělivě zmapovat nabídky výrobců.

Kvalitní materiál

K tomu nejoblíbenějšímu ze široké škály materiálů patří akrylát, případně smaltovaná ocel. Existují také vany ze dřeva, z kamene, litého mramoru i ze skla, jde ale spíše o designové záležitosti, vyráběné často pouze na zakázku.

Foto: Roca

Volně stojící retro litinová smaltovaná vana Newcast zaujme jako solitér ve větší koupelně.

Foto: Jika

Vana Tanza z pevné smaltované oceli se může pochlubit tvarovou stálostí, dlouhou životností a snadnou údržbou.

Akrylát je velmi příjemný na omak, při napouštění vany se zahřívá a udržuje teplo. Obvykle má sílu 4-5 mm, u náročných tvarů i vyšší. Podle způsobu výroby akrylátových desek se rozlišuje akrylát extrudovaný a litý.

Extrudovaný vzniká tažením, jeho vlastnosti jsou zachovány v jednom směru. Litý akrylát se lije do připravených forem, deska si zachovává své fyzikální vlastnosti ve všech směrech. Potřebnou tuhost získává vyztužováním, a to buď laminátem, nebo polyuretanovou technologií.

Odolnost ocelové smaltované vany závisí na zpracování a tloušťce stěn - kvalitnější typy mají tloušťku 3,5 mm, kde 2,9 mm tvoří ocelový základ a 0,6 mm připadá na vrstvu smaltu.

Různé tvary

Asymetrická vana sídlí v nejedné malé koupelně. Mívá ploché širší dno, které umožní i běžné sprchování. Vnitřní úhlopříčka je průměrně až o 20 cm delší než úhlopříčka klasické obdélníkové vany, prostor pro koupání je tak překvapivě velký. Zúžená část vany šetří místo v koupelně, obvykle je nad ní umyvadlo.

Foto: Ravak

Vana Rosa vyniká prostorově výhodnou asymetrií. Se zástěnou nahradí i široký sprchový kout, má integrované sedátko, které využijeme také jako odkládací plochu. Vanu lze opatřit madlem k pohodlnému vystupování.

Foto: Roca

Litinová vana Continental bez rámu je efektně zapuštěná do podlahy. Její čisté linie splynou s jakýmkoli designovým návrhem.

Rohová vana vynikne spíše ve větších koupelnách. Je ideální pro dvě osoby, odtok bývá umístěn uprostřed, takže nikde netlačí v sedací části.

Klasická obdélníková vana nemusí být nudná. Vybíráme co možná nejširší ploché dno a rovný boční lem, na který lze umístit vanovou zástěnu či vanové dveře. Lem může posloužit i jako odkládací plocha.

Ergonomie

Akrylát umožňuje tvarování vnitřního prostoru, takže ve vaně může vzniknout originální prostor vyhovující rozměrům konkrétního člověka.

Vany nabízejí ergonomické prolisy pro ruce, oporu hlavy nebo nohou, méně či více kolmý tvar zádové části a bočnic.

Foto: Jika

Sestava Tigo přináší ergonomicky tvarovanou akrylátovou vanu pro malé koupelny, doplnit ji může zástěna kopírující její tvar. V širší části (80 cm) se pohodlně osprchujeme, 70 cm široká část poskytne dostatek prostoru pro koupel.

Foto: Ravak

Vana BeHappy II společně s vhodně instalovaným umyvadlem je určena nejmenším koupelnám. Přesto nabízí dostatečný komfort, a navíc možnost sprchování za zástěnou.

Praktické je např. vlisované sedátko nad hladinou vody, vhodné pro posezení či k odkládání věcí.

Vana i sprcha

Máme-li domácnost, v níž někteří členové dávají přednost koupeli a jiní sprše, pak k vaně vybereme i správnou zástěnu. Při volbě zvážíme rozměr a tvar vany, umístění vanové baterie a způsob otevírání zástěny. Moderní je otočná pneumatická zástěna, v kurzu je stále bez rámový dvoudílný typ s jednou fixní a druhou pohyblivou posunovací částí.

Pečlivě vybíráme také materiál výplně, nejlépe kvalitní bezpečnostní sklo ošetřené vrstvou proti usazování vodního kamene. Z hlediska údržby platí pravidlo: čím více je profilů a záhybů v zástěně, tím je více místa pro ulpívání nečistoty.

Design a vany

Foto: Ravak

Designová vana Solo návrháře Kryštofa Nosála získala ceny Red Dot a iF Design Award ve dvou nejprestižnějších soutěžích na poli designu evropského kontinentu. V americkém Chicagu dostala cenu Good Design na přelomu tohoto roku.

Foto: Laufen

Kolekce Palomba svým pojetím evokuje malé zálivy či oblázky utvářené nekonečným pohybem moře, transformované do keramiky. Jednotlivé prvky této kolekce vzájemně harmonicky ladí. Autory kolekce jsou Italové Ludovica a Roberto Palombovi.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám