Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Domácnosti vyjde přechod na nové digitální vysílání na půl miliardy korun, vyplývá ze studie

Média

  10:39
PRAHA - České domácnosti vyjde přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání celkově na 473 milionů korun. Ty zaplatí za pořízení set top boxů nebo nákup televizorů umožňujících příjem signálu. Uvádí to studie Arthur D. Little, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo průmyslu a obchodu.
Muž u televize. Ilustrační foto.

Muž u televize. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Celkové náklady spojené s přechodem na nový standard studie vyčíslila na 3,16 až 3,72 miliardy korun. Vedle nákladů domácností, státu a provozovatelů sítí zahrnují náklady držitelů kmitočtů včetně jejich ušlého zisku.

Podle údajů Českých Radiokomunikací je na příjem DVB-T2 v současnosti připraveno 30 procent diváků. Z toho 21 procent má televizi s DVB-T2 tunerem a devět procent set top box. Celkem přijímá televizní signál terestricky 55 až 60 procent Čechů.

Česko čeká velké přepínání. Zvládne vaše televize digitální vysílání?

Náklady domácností jsou podle studie odhadnuté na základě počtu těch domácností, které nevyměnily televizor v rámci přirozené obměny po dobu provozu přechodové sítě, respektive ke konci DVB-T vysílání. Vysílání v tomto standardu má skončit v červnu příštího roku. První vysílače budou vypnuté letos na konci listopadu.

Provozovatelům vysílacích sítí bude stát prostřednictvím Radiokomunikačního účtu kompenzovat náklady 613 milionů korun. Ty souvisejí s technickými úpravami vysílačů a uváděním do provozu nových zařízení. Do Radiokomunikačního účtu plynou peníze z využívání radiových kmitočtů. Přímo státu vzniknou s přechodem náklady 330 až 385 milionů korun související především s informační kampaní pro domácnosti a certifikací přijímačů.

Přechod na DVB-T2 se týká celé Evropy a souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Technologie DVB-T2 je na kmitočty méně náročná, než stávající DVB-T.

Autor: