Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Historický postup! Basketbalisté zaskočili Turky a jsou ve světovém osmifinále

Síla, euforie! V samostatné české historii se tohle nikdy nepovedlo. Až nyní. Čeští basketbalisté skolili favority z Turecka 91:76 a míří do osmifinále mistrovství světa. Soustředěný kolektivní výkon a perfektní souhra přinesla reprezentaci pod vedením Ronena Ginzburga zároveň účast na olympijské kvalifikaci. Turci naopak padají do bojů o 17. až 32. místo.

Čeští basketbalisté se radují z výhry nad Tureckem
zdroj: REUTERS autor: Aly Song

"Hodně emotivní zápas. Myslím, že jsme tam od začátku nechali všechno, nedali jsme jim nic zadarmo. Chtěli jsme na ně vlítnout, nechtěli je nechat rozstřílet. Jsme tým. Není to o mně, o žádném hráči, ale o celku," řekl pro ČT sport jediný český zástupce v NBA Tomáš Satoranský.

Nejlepším střelcem českého týmu byl Vojtěch Hruban s 18 body, ale velkou zásluhu na vítězství měli i pivoti Ondřej Balvín s Patrikem Audou. Balvín zaznamenal za 17 bodů a 11 doskoků double double, ke kterému měl blízko i Auda s bilancí 16 bodů a devíti doskoků.

"Byl to rozhodně můj nejlepší zápas za reprezentaci. Nezalekli jsme se jich. Proti Japonsku měli tvrdý nástup, věděli jsme, že do toho půjdou. Nezalekli jsme se. Proti USA byli fyzicky silnější než my, ale tenhle zápas byl jiný styl. Dali jsme do toho, co jsme mohli, a výsledek je pro to odpovídající," uvedl pro ČT sport Ondřej Balvín.

Reprezentaci nyní čeká stěhování do Šen-čenu, kde se bude hrát osmifinálová skupina. Český tým do ní postoupil z druhého místa tabulky, z prvního prošli obhájci titulu Američané. Ve skupině K už je také Brazílie a dalším týmem je Řecko s nejužitečnějším hráčem NBA Janisem Antetokounmpem.

První zápasy jsou na programu v sobotu, kdy čeští basketbalisté vyzvou Brazilce. V pondělí je čeká Řecko. Do čtvrtfinále postoupí první dva celky tabulky. Turky čekají boje o 17. až 32. místo.

Tomáš Satoranský v utkání proti Turecku
zdroj: ČTK autor: Václav Mudra

Český tým se po trochu nervózním začátku rychle oklepal, od stavu 6:11 měl zápas prakticky až do konce pod kontrolou. První čtvrtinu vyhrál 22:16. Ve druhém dějství sice Turci ještě o bod vedli, ale přesná střelba a výrazná převaha na doskoku vynesla české reprezentaci až devítibodový náskok. O přestávce šla do kabin za stavu 43:35.

Po pauze Turci výrazně přidali a během dvou minut dokázali osmibodové manko z prvního poločasu vymazat. Národní tým to ale nesrazilo, po oddechovém čase dokázal nástup soupeře zachytit a postupně si ve třetí čtvrtině vypracoval až jedenáctibodový náskok.

Utkání Turecko - Česko
zdroj: ČTK autor: Václav Mudra

Do závěrečného dějství Češi vstupovali za stavu 66:60. Turci sice po dvou trojkách dvakrát snížili na tříbodový rozdíl, ale poprvé dokázal rovněž trojkou zareagovat Bohačík a podruhé Hruban. Oba celky poté dohrávaly s pěti fauly, a i když z následných trestných hodů Turci snížili na 74:80, Češi drama nepřipustili.

Reprezentace si připsala historický úspěch. Na šampionátu startuje v samostatné historii poprvé, v předchozích zápasech podlehla obhájcům titulu Američanům 67:88 a porazila Japonce 89:76. Naposledy se národní tým představil na mistrovství ještě jako Československo v roce 1982. Turnaje se zúčastnil celkem čtyřikrát a dvakrát skončil desátý, jednou devátý a maximem je šesté místo z roku 1970.

"Řekl jsem hráčům, že jsem málem brečel. A to se nestává často, hlavně ne z basketbalu. Cítím se nádherně, protože jsme dokázali něco opravdu velkého a budeme si to dlouho pamatovat," prohlásil trenér Ginzburg.

ČR - Turecko 91:76 (22:16, 43:35, 66:60)

Sestava ČR: Hruban 18, Balvín 17, Bohačík 15, Satoranský 11, Kříž 2 - Auda 16, Schilb 8, Peterka, Pumprla oba 2, Palyza, Šiřina, Vyoral všichni 0.

Nejvíce bodů Turecka: Osman 24, Korkmaz 16, Mahmatoglu 14. Fauly: 19:20. Trestné hody: 19/12 - 22/19. Trojky: 7:11. Doskoky: 41:26.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články