Jak pěstovat chilli papričky ze semínek i ze sadby. Návod pro začátečníky

Druhů chilli papriček je bezpočet. Liší se barvou, ale zejména pálivostí. Pěstovat chilli papričky není nijak náročné, stačí k tomu parapet s truhlíkem. Praktické rady jak na to najdete i na videu v úvodu článku.

Pěstovat chilli papričky není žádná věda. Nepotřebujete nic speciálního kromě toho, že je výhodné, když je zhruba od konce května můžeme letnit, to znamená vysadit ven. Stačí truhlík na okně nebo balkon. Zkušenější pěstitelé si mohou pořídit semínka, která se vysévají na konci února. Naprostí začátečníci si mohou koupit sadbu  tedy už vzrostlé rostliny. Pokud pěstujete chilli papričky ze semínek a nechcete utrácet, postačí vám místo květináčků kelímky od jogurtu, substrát ale raději vyberte speciální. Jaký? Podívejte se na video v úvodu článku, kde vám poradíme nejen s výběrem substrátu, hnojiva, ale kde najdete i další cenné rady k pěstování chilli papriček. 

Odrůdy chilli papriček

Odrůdy se jednoduše rozlišují podle pálivosti, tedy podle jednotek SHU, nejpálivější chilli paprička na světě má devět a půl milionu jednotek SHU, to je pro zajímavost dvojnásobek intenzity pepřového spreje. My obyčejní smrtelníci většinou pěstujeme odrůdy s pálivostí kolem 5000 až 20 000  SHU. Podle toho, jak moc pálivé papričky chcete, si tedy zvolte vhodnou odrůdu. 

Mšice u chilli papriček 

Mšice dokáží oslabit rostlinu natolik, že ji mohou zlikvidovat. Pokud nemáte rádi chemii, můžete zakoupit vosičky Aphidius colemani, které se mšicemi živí, ale to má smysl jen pokud chilli papričky pěstujete ve skleníku či fóliovníku. Na mšicích si také smlsnou slunéčka sedmitečná. Osvědčenou metodou je také výluh z tabáku

Výluh z tabáku proti mšicím

200 g sypaného tabáku vařte 1 až 2 hodiny s vodou. Tekutinu před použitím lehce zřeďte. Dejte do rozprašovače a pak postříkejte rostliny.

Pokud ale jsou rostliny silně napadené, kupte si raději přípravek k tomu určený, na trhu najdete šetrné produkty na přírodní bázi, někdy ale není zbytí a musíte sáhnout po chemickém přípravku. 

Zaštipování chilli papriček

Papričky nezaštipujeme jen z toho důvodu, aby se rostliny nerozrostly, ale zaštipováním stejně jako u rajčat či okurek podpoříte úrodu. Důvodem je to, že se rostlina růstem mnoha výhonů zbytečně vysiluje a také příliš hustá spleť větviček brání přístupu slunce a vzduchu, a tak se plody nemohou správně vyvíjet. Pokud pěstujete chilli papričky ze semínek a rostlina se ještě nezačala rozvětvovat, zaštípněte centrální výhon, který najdete uprostřed zcela nahoře. Díky tomu vám po stranách vyraší další dva až tři výhony a získáte tak košatější korunu. Stává se také, že vám začnou rašit nové výhony i zcela dole u kořenů, ačkoliv výš už máte starší listy. Tyto výhony také musíte vyštípnout.
Každá rostlina potřebuje ale trochu jiný přístup, nejvíce se zaštipují odrůdy Habaner, Jolokií, 7 Potů, Trinidad Scorpion Morugyt. Naopak u odrůd JalapenoChinense Multi-ColorBlack Pearl zaštipujeme pouze vzrůstem vyšší odrůdy. Raději se vždy informujte u konkrétní odrůdy. Pokud si na zaštipování příliš netroufáte, kupte si raději už hotovou sazenici. Při správné péči o rostliny vám odměnou bude úroda v řádu desítek až stovek kusů.

Recepty z pálivých chilli papriček najdete ZDE

Doporučujeme

Články odjinud