Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Češi riskují při nákupu ojetého auta, přitom údaje o najetých kilometrech jsou snadno dostupné

Advertorial
PRAHA - Nákup auta představuje velkou investici. Až třetina ojetin v Česku má stočený tachometr, a přesto kupující trestuhodně opomíjejí možnost si nabízené zboží na čtyřech kolech prověřit. I auta totiž zanechávají digitální stopu, kterou kupující může za pár stokorun sledovat. Za tyto peníze zájemce dostane kompletní informaci o historii automobilu na jednom místě.
  5:00 – ADVERTORIAL

„Hledali jsme druhé auto do rodiny – a naráželi jsme s prominutím na samé popelnice. Na internetu jsme si vyhlédli VW Golf. Auto vypadalo na fotkách skvěle, i když po pořádném zhlédnutí fotografií jsem našel detaily, které mi neseděly. Zarážející bylo, že auto bylo vyrobeno v roce 1998, a přitom na sobě nemělo sebemenší korozi, což je na tento ročník nevídané. Nakoukl jsem do databáze VW AG a bylo zde uvedeno poškození. Poškození hlásila i databáze Autotracer.

Rozhodl jsem se tedy, že si zaplatím prověření Standard na stránkách www.zkontrolujsiauto.cz za 499 korun, a jelikož jsem měl kupon na slevu 100 korun z minulého prověření jiného vozu, stálo mě to ve finále jen 399,“ vzpomíná Lukáš Pour na anabázi při nákupu vozu. Prodejce deklaroval, že vůz má najeto jen 91 tisíc kilometrů, což se později ukázalo jako jeden z mála pravdivých údajů.

„Rozhodl jsem se do firmy, která auto prodávala, zavolat. Ptal jsem se konkrétně na havárii vozidla a na celkový stav. Auto mi bylo vychváleno do nebes, že o žádné havárii nevědí. Při druhém telefonátu jsem se dotazoval opět na totožné vozidlo, zda bylo bouráno – chvíli strpení, ověřím... ano, auto bylo lehce poškozeno na pravou přední část, blatník a dveře. Při mém dalším dotazu, zda havárie byla opravdu lehká, mi operátor sdělil, že k havárii nemá další informace,“ vypráví Pour.

Jak stáčení kilometrů navyšuje ceny aut

Auto se stočeným tachometrem bývá dražší o 20 % a více než by mělo stát v případě, že by tachometr stočený nemělo. To, jak velký má hodnota nájezdu vliv na cenu vozu, závisí především na stáří vozu a konkrétním modelu. Například při stočení o 100 000 km u pětiletých vozidel ze segmentu malých a mini může být auto dražší i o více než 30 %. Zhruba stejnou částku, o kterou kupující zaplatí za auto více kvůli stočenému tachometru, si v následujících letech vyžádá oprava a údržba daného vozidla. Celkové náklady spojené s koupí vozu se stočeným tachometrem se tak mohou vyšplhat v průměru zhruba na 50 % ceny vozu.

Pokračoval tedy ve stopování historie vozu. Podle registrační značky skrze Kancelář pojistitelů dohledal finanční ústav, kde byl golf v době nehody pojištěný. „U pojišťovny jsem zjistil, v jakém rozsahu nehoda byla. Informace, které jsem dostal, se shodovaly s databází Autotracer, kde bylo uvedeno poškození: EKONOMICKÁ TOTÁLNÍ HAVÁRIE. Navíc prodejce uváděl, že auto bylo vyrobeno v roce 1999, ale skutečnost byla 1998, což opět prozradil Autotracer. Jsem rád, že jsem se na auto nejel podívat a využil jsem všech dostupných prostředků k ověření vozidla. V závěru mě to stálo ,jen 399 korun‘, a ne například cestu Olomouc–Praha, kdy bych utratil jen za benzin dva tisíce korun,“ končí své vyprávění Lukáš Pour.

Jeho příběh není nijak ojedinělý (více jich najdete zde). Potvrzují to i údaje České obchodní inspekce. Podle jejích zpráv měla až třetina prověřovaných aut „odpočítané“ kilometry. A nejedná se ze strany podvodníků o žádné troškaření, výjimkou není stočení o více než sto tisíc kilometrů, což už je opravdu hodně. Pro lepší představu: u běžně používaného auta představuje takové množství kilometrů přibližně pět let provozu. Často jde o auta dovezená ze zahraničí, kde sloužila třeba jako vozy taxislužby, autoškoly nebo jezdila pro účely autopůjčoven. Dostávala tak náležitě zabrat, o najetých kilometrech ani nemluvě.

Obyvatelé České republiky si navíc oblíbili nákupy starších aut doslova z ulice. V Česku se totiž ročně prodá zhruba 650 tisíc ojetin. Ovšem pouhou třetinu z nich si lidé pořizují v autobazarech. Většina zákazníků stále sází na koupi přes soukromou inzerci na internetu nebo v novinách a časopisech. A to se všemi riziky, která z toho vyplývají.

Peníze

Přitom existuje jednoduchý a pohodlný způsob, jak si kupec může ze svého obývacího pokoje jednoduše prověřit, zda vozidlo, která má „v hledáčku“, nevykazuje podezřelé rysy. Stačí se zaměřit na jeho digitální stopu. Ani automobily totiž neunikly moderní době, která si libuje ve shromažďování dat. K pořádnému stopování stačí jen malý poplatek v řádu stokorun. Hodnota kupovaného vozu bývá mnohonásobně vyšší.

Sleva na prověření vozu

Ušetřete 100 Kč při prověření historie vozu. Sleva je platná od 1. 9. do 31. 10. 2019. Slevu bude možné uplatnit opakovaně, tedy na prověření libovolného množství aut. Zadejte na www.zkontrolujsiauto.cz slovní spojení LIDOVKY 2019 v platební bráně do políčka „Zadejte číslo slevového kuponu“. Po zadání se přepočítá cena za prověření vozu na 399 Kč.

„Kdo se spoléhá na to, že auto přes známého bude v pořádku nebo že se stočení tachometru pozná podle opotřebovaných pedálů či z palubního počítače vozu, by mohl lehce podlehnout mylné iluzi. Auta se často stáčejí tak, aby stočení nebylo možné fyzickou prohlídkou vozu zjistit. Vyměnit pedály či volant je v poměru k výdělku levná záležitost, stejně tak upravit historii najetých kilometrů v počítači vozu. Jedinou spolehlivou možností, jak se o případném stočení dozvědět, je prověřit si najeté kilometry a historii vozu v Autotraceru, největší databázi dat o ojetých vozech ve střední Evropě, která je nepřetržitě dostupná online na www.zkontrolujsiauto.cz,“ uvádí Barbora Minksová ze společnosti Cebia, která databázi provozuje.

A údaje jsou to vskutku podrobné: obsahují záznamy z STK a evidenčních kontrol, zápisy od značkových i neznačkových servisů, pojišťoven, leasingových společností, autobazarů či inzertních a aukčních portálů z Česka i zahraničí. K využití jsou i údaje od české a slovenské policie či některých bank a dalších finančních institucí. Prostě v Autotraceru najdete na jednom místě vše, na co se musíte ptát při koupi ojetého vozu. Tedy nejen evidované počty najetých kilometrů, či havárie vozu, ale informace různého charakteru pěkně pohromadě.

Zákazníci se už tuto službu naučili využívat. Čistě statisticky se každých deset vteřin někdo Autotraceru ptá na údaje. „V nočních hodinách je samozřejmě frekvence dotazování minimální či prakticky žádná. Pokud vezmeme v úvahu, že klienti zadávají dotazy nejvíc mezi osmou ráno a desátou večer, pak to vychází na deset dotazů za minutu,“ uvádí Minksová.

Češi riskují při nákupu ojetého auta

Ani lidé, kteří si chtějí koupit vůz staršího data výroby, tedy před masovým rozšířením internetu, nemusí zoufat. Data totiž sahají až do 90. let. Kromě najetých kilometrů si můžete v Autotraceru ověřit, zda vozidlo nebylo havarované. „V průměru 25 % pětiletých aut má škodní událost, což znamená, že byla více či méně poškozena. Může jít o banální výměnu čelního skla, ale taky o velkou havárii. V případě desetiletých aut je škodní událost v průměru u 60 % z nich. Přesto se 99 % ojetých aut prodává jako nehavarované,“ upozorňuje na další riziko Minksová.

Jak prověření vozu vypadá? Klient zadá na webu www.zkontrolujsiauto.cz VIN vozidla a následně se mu zdarma zobrazí, jaké informace jsou o vozu k dispozici (informace jsou řazeny do kategorií), tedy počet stavů tachometru a z jakého období, zda je k dispozici servisní historie či škodní události. Na základě tohoto neplaceného souhrnu si zákazník může zakoupit konkrétní informace – za 499 Kč. Pro čtenáře serveru Lidovky.cz navíc připravila firma Cebia slevu 100 korun (viz box vlevo). Data jsou po zaplacení k dispozici prakticky okamžitě - služba prověření historie vozu v databázi Autotracer funguje plně online a data jsou k dispozici do několika málo minut.

Nejčastější chyby při nákupu ojetého vozu

  • Kupující podceňují prověřování historie vozu a důvěřují prodejcům, často nejsou do prověření historie vozu ochotni vůbec investovat, ačkoli v poměru k ceně vozu jde o minimální náklady. Navíc při koupi havarovaného vozu či vozu se stočeným tachometrem za vůz běžně zaplatí o desetitisíce víc, než je jeho aktuální hodnota. Zhruba stejnou částku pak stojí neplánovaná údržba a oprava vozu.
  • Lidi zajímají zejména najeté kilometry – a jen malou pozornost věnují dalším důležitým datům. Stává se, že prodejci záměrně uvedou lepší výbavu, než jakou vozidlo skutečně má: buď aby zvýšili jeho hodnotu, případně aby vůz rychleji prodali. Může se tedy stát, že vozidla s inzerovanou šestistupňovou převodovkou má jen pětistupňovou... Výbava má samozřejmě vliv na cenu vozu. V případě, že kupující zná včas reálnou výbavu, ušetří si buď zbytečnou cestu k prodejci, nebo může zkusit požadovat vůz za jinou cenu (reálně spíše první možnost, protože prodejce se bude snažit prodat vůz někomu jinému a tomuto klientovi, pokud ho nepřemluví ke koupi daného vozu, se bude snažit prodat na místě vůz jiný).
  • Pokud je to možné, je dobré vědět, jak a za kolik bylo vozidlo v minulosti inzerováno, jaká je jeho skutečná aktuální tržní cena.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!