Hlavní obsah

Menší byt po rekonstrukci plně vyhovuje požadavkům mladé rodiny

Když se architekt pustí do rekonstrukce vlastního bydlení, obvykle to stojí za to. Výměrou nevelký byt se pod rukama Jiřího Vincence proměnil v perfektně provedené bydlení pro mladou rodinu.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Zdařilá rekonstrukce proměnila fádní byt v perfektně provedené bydlení pro mladou rodinu.

Článek

„Byt se nachází v revitalizovaném skeletovém domě ze sedmdesátých let. Původně byla jednotka řešena jako 3+1, ale toto rozložení neodpovídalo současným potřebám,“ začíná prohlídku bytu Jiří Vincenc z ateliéru OK Plan.

Díky sloupovému skeletu mohly být všechny vnitřní konstrukce vybourány a architekt mohl půdorys vyčistit, zpřehlednit a otevřít.

„Cílem úprav bylo plochu bytu propojit, a to zejména funkčně, popřípadě alespoň opticky,“ pokračuje architekt. Koncepce jeho řešení otevřela pohledové osy, které pro standardní typovou výstavbu sedmdesátých let nejsou obvyklé. Díky tomu vypadá interiér prostornější.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Sloupový skelet napomohl tomu, že mohly být všechny vnitřní konstrukce vybourány a architekt mohl půdorys vyčistit, zpřehlednit a otevřít.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Spojovacím elementem je dřevěná dubová podlaha, která je nainstalována ve všech obytných místnostech.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Cílem úprav bylo plochu bytu propojit, a to zejména funkčně, popřípadě alespoň opticky.

Dalším důležitým momentem, který byt opticky zvětšil, byl výběr materiálů: dřevěná podlaha a převážně bílé povrchy vestavěného nábytku prostor rozšiřují a dávají mu kompaktní, klidný charakter.

Jediným uzavřeným pokojem je ten dětský, zbytek prostoru pak tvoří volná obytná zóna, kde je prostor pro kuchyni, jídelní i obytný prostor včetně „ložnice“.

„Příčky jsme nahradili plnými skříněmi a poloprůhlednou knihovnou. Ta je dominantou celého interiéru a svým černým rámem kontrastuje s jinak minimalistickým pozadím stěn a vestavěných skříní. Spojovacím elementem je dřevěná dubová podlaha, která probíhá všem obytnými místnostmi,“ popisuje materiálové a prostorové řešení architekt.

Tvorba ateliéru, který mimochodem letos slaví dvacet let od svého založení, se vyznačuje sevřeností a kompaktností s minimálním výběrem různorodých materiálů.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Bytový prostor tvoří volná obytná zóna, kde je místo pro kuchyni, jídelní zónu a společenský prostor včetně ložnice.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

„Velký důraz klademe na detail. Často se jedná o zkratku, kterou každý nemusí pochopit a chápat. Ten, kdo si na tento princip pohledu zvykne, tomu připadá náš přístup velice konkrétní,“ zamýšlí se architekt nad spojující linkou rukopisu humpoleckého ateliéru, který před dvaceti lety založil architekt Luděk Rýzner.

V překombinovaném světě je nutné očistit věci, předměty, architekturu, design až na samou podstatu. Takto obnažená konstrukce působí v plném svém rozsahu přirozeně a krásně.

Tento leitmotiv lze vztáhnout nejen na rekonstrukci pražského bytu o rozloze 73 metrů čtverečních, ale i na celou tvorbu humpoleckého ateliéru, kterou charakterizuje minimalismus a důraz na detail a provedení.

Může se vám hodit na Seznamu:

Technické údaje

Rekonstrukce bytu, Praha 4

Investor: soukromá osoba

Zpracovatel: OK Plan Architects, s. r. o., Humpolec

Autor: architekti Jiří Vincenc a Marta Vincencová

Dodavatel: Subdodavatelsky

Realizace: 2017

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám