Aktuality

Pardubický kraj má bohaté evropské dědictví, přijďte se přesvědčit

Kryt civilní obrany ve valech Zámku Pardubice nabízí prohlídky v neděli 15. září
(6.9.2019)

Pardubice – Každý rok v září se v rámci Dnů evropského dědictví otvírají návštěvníkům zajímavé a výjimečné památky, budovy, objekty a prostory, včetně těch, které jsou jindy nepřístupné. Také letos nabídnou majitelé památek v kraji mnoho příležitostí ke komentovaným návštěvám a prohlídkám. Navíc se v Litomyšli uskuteční celostátní zahájení celé akce.

 

„Náš kraj je na památky hodně bohatý. Máme zde tři městské památkové rezervace a další městské památkové zóny a také 14 národních kulturních památek. Většina vlastníků se o ně velmi dobře stará, ať už za pomoci státu, obcí, kraje nebo i soukromých osob. A Litomyšl, ve které se zahájení koná, je pro mnoho z nich vzorem ve skloubení historického dědictví a moderní architektury,“ uvedl Roman Línek, 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu.

 

„Náš kraj je na památky hodně bohatý. Máme zde tři městské památkové rezervace, řadu městských památkových zón a také 18 národních kulturních památek, z nichž dvě jsou památkami UNESCO. Většina vlastníků se o ně velmi dobře stará, ať už za pomoci státu, obcí, kraje nebo i soukromých osob. A Litomyšl, ve které se zahájení koná, je pro mnoho z nich vzorem ve skloubení historického kulturního dědictví a moderní architektury,“ uvedl Roman Línek, 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu.

 

Litomyšl připravila bohatý program už na tento víkend, který bude ve znamení italské slavnosti. Památky oživí hudba, výtvarné umění, pouliční divadlo, pozorování slunce nebo třeba rybí hody. Záštitu na dním převzali i hejtman Martin Netolický a radní Michal Kortyš a René Živný.

 

Velmi rozsáhlý program nabízejí Pardubice o víkendu 14. a 15. září. Zapojuje se celkem 11 subjektů většinou s komentovanými prohlídkami. Pro návštěvníky je připravena i soutěž. Z méně známých míst se můžete podívat třeba do pivovaru, do archivu, sokolovny, na zvonici u kostela sv. Bartoloměje, do Larischovy vily nebo na židovský hřbitov. Na Příhrádku pořádá Národní památkový ústav v neděli 15. září Sametový Příhrádek.

 

O nadcházejícím víkendu jsou připraveny zajímavé akce v Chrudimi, na hradu Svojanov, na Vraclavi, ve Vysokém Mýtě a v Lanškrouně. O týden později se k Pardubicím připojí Heřmanův Městec a Žamberk.