Hlavní obsah

Září je z pohledu dětských úrazů nejrizikovější, potvrzují pojišťovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsícem s bezkonkurenčně největším počtem dětských úrazů je září, říkají statistiky pojišťoven. Rovnat se jim nemohou ani letní prázdninové měsíce, kdy mnohé děti tráví volný čas venku při různých pohybových aktivitách. Nejčastěji registrovanými úrazy jsou zlomeniny.

Foto: Profimedia.cz

Mezi dost nebezpečné aktivity patří skákání na trampolíně.

Článek

„Průměrný počet pojistných událostí u dětí, které evidujeme v září, bývá až o desítky procent vyšší oproti měsícům, kdy ke zraněním školáků dochází nejméně,“ uvedl Marek Woitsch z České podnikatelské pojišťovny.

Zvýšenou úrazovost dětí na začátku školního roku potvrzují i statistiky Kooperativy. „Po prázdninách registrujeme největší nárůst počtu úrazů u dětí ve věku starších šesti let. A tento jev zaznamenáváme prakticky každoročně,“ doplnil její mluvčí Milan Káňa.

Podle odborníků souvisí zvýšená úrazovost dětí v září s jejich nástupem do školy, kdy po dvou měsících volna si zase musejí zvyknout na zcela odlišný denní režim. A pro mnoho z nich to není zpočátku úplně snadné.

Čím starší děti, tím více úrazů

„Nejčastěji registrujeme zranění při odpočinkové činnosti, na hřišti, při turistice nebo při rekreačním sportu. Následují úrazy, které se stanou přímo ve škole, nebo při školních aktivitách – škola v přírodě, kroužky a potom také úrazy v silničním provozu,“ uvedla Eva Pištíková z Allianz.

Údaje pojišťoven zároveň ukazují, že počet úrazů má stoupající tendenci s narůstajícím věkem dítěte. Starší děti jsou mnohdy bez rodičovského dozoru a od určitého věku na rodičovské rady příliš nedají. „Nejčastěji úrazy utrpí děti druhého stupně základní školy ve věkové kategorii 11 až 15 let,“ potvrdil Woitsch.

Ze statistik také vyplývá, že prakticky polovina nahlašovaných úrazů jsou zlomeniny, pohmoždění a vykloubení, kam patří například fraktury dolních a horních končetin, přetržené kolenní vazy, podvrtnutí kolenního kloubu či podvrtnutí kotníku.

S přibývajícím věkem se jednotlivé typy úrazů, které se dětem stávají, často mění.

„U předškoláků jsou to nejčastější tržné rány na hlavě, otřesy mozku, pohmožděniny a zlomeniny horních končetin, které se stanou hlavně po pádech. Mezi dost nebezpečné aktivity patří skákání na trampolíně, která je v dnešní době snad ve všech zahradách, a také úrazy při koupání či pádu do bazénu a bohužel v těchto případech jsou takto způsobené úrazy i fatální. Na dalším místě figurují i opařeniny horkou vodou,“ doplnila Pištíková.

Naproti tomu rodiče školních dětí do 15 let hlásí úrazy způsobené v létě pádem z kola či na in-line bruslích nebo skateboardu. V těchto případech se nejčastěji jedná o tržné rány a úplné či neúplné zlomeniny zápěstí. Z fotbalu a dalších míčových her jsou to pak poraněná kolena, kotníky, distorse prstů. Těžší úrazy jsou registrovány, zvlášť po prázdninách, v silničním provozu. Častěji jsou ve všech věkových kategoriích zraněni chlapci než dívky, které bývají opatrnější a méně riskují.

Finanční následky zmírňuje pojištění

Zcela zabránit tomu, že si děti přivodí nějaký úraz, rodiče nemohou. Mohou ale u svých ratolestí alespoň finančně pokrýt riziko v případě, že je zranění vážnější. Dopad to má poté pochopitelně i na ně, protože musí často omezit své pracovní aktivity, aby se mohli věnovat svému zraněnému dítěti. To má však citelný dopad na rodinný rozpočet.

Předejít tomu lze sjednáním vhodného úrazového pojištění. Rodiče mohou dětem uzavřít buď samostatnou úrazovou pojistku, nebo jim v rámci jiného životního pojištění sjednat úrazové připojištění. Pokud se dítěti přihodí nějaký úraz, pojišťovna vyplatí podle charakteru zranění určitý obnos. Podle typu pojistky a samotného zranění může jít i o statisícové částky, které rodině pomohou se s nelehkou situací dítěte lépe vypořádat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám