Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Teď poslouchej, mladej: moje holčička je velká a fotr ji nemá co chránit před zklamáním

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
9. 9. 2019

Kromě jednoho inspirativního varování nápadníkovi si dnes dáme varovná čísla o postavení východních Němců i Afroameričanů a maratóncům nakoukneme do míst, kam slunce nesvítí.

Teď poslouchej, mladej: moje holčička je velká a fotr ji nemá co chránit před zklamáním

  • Politici hledají s podnikateli, ekology a vědci cestu k ‚uhelnému exitu‘. (Spíš teda politici a podnikatelé než ekologové a vědci a nejradši by se tomu exitu nějak vyhnuli, protože je moc ideologickej.)
  • „[ž]ádná východoněmecká univerzita není vedena východním Němcem, na východoněmeckých manažerských pozicích připadají na jednoho výchoďáka dva zápaďáci a celkově je ve vedoucích pozicích na východě jen méně než čtvrtina lidí odtud.“ Kateřina Smejkalová
  • František Vyskočil o bakteriích, které z nás dělají maratonce. Fekální transplantace na Tour de France za 3, 2, 1…
  • Martin Groman rekapituluje cyklus rozhlasových rozhovorů s předními světovými intelektuály Otevřené hlavy a má trefný postřeh: „Zajímavé je ale uvědomit si, jak s tímto hodnotným obsahem Český rozhlas nakládá. Otevřené hlavy jsou přístupné jako podcast, ten ale zatím zná nebo používá jen 11 % české populace. Rozhovory odvysílalo také jejich domovské Rádio Wave, to ovšem vysílá jen na internetu. Do běžného vysílání pronikla jen druhá série, když ji vloni v letních reprízách nasadila Vltava.“
  • A ještě omluva: v minulém newsletteru jsem článek Matouše Hrdiny o protestech v Hongkongu omylem připsal Ondřeji Slačálkovi.

Anglicky

  • Americké startupy napodobují čínský systém sociálního kreditu.
  • Snižuje vysoká objasněnost vražd jejich počet? Nevíme. Co víme: v Bostonu najdou pachatele 90 % vražd bělochů, ale jen 42 % pachatelů vražd černochů.
  • „Poslyš, MLADEJ, jestli TŘEBA JENOM JEDNOU mou dceru rozpláčeš nebo jínějak ublížíš, přísahám ti na svůj ŽIVOT, že ti utrhnu KUS PAPÍRU, bys na něj napsal přiměřenou omluvu, protože všichni to někdy prostě zvořeme, tím spíš vy mladí, a HLAVNĚ bych měl vypíchnout, že ji NEMŮŽU uchránit před VŠÍM TRÁPENÍM NA SVĚTĚ, a i kdybych přece jenom mohl, nikdy by se HO pak nenaučila ZVLÁDAT. KAPIŠTO, HEJSKU?“ Čirá krása od Sophie Kohnové

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo