Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Svět

Brazilský prezident Bolsonaro podstoupil úspěšnou operaci kvůli loňskému pobodání

Jair Bolsonaro během oslav dne brazilské nezávislosti. Poté podstoupil úspěšnou operaci. foto: Reuters

Rio de Janeiro - Brazilský prezident Jair Bolsonaro v neděli podstoupil úspěšnou operaci související s loňským pobodáním do břicha během volební kampaně. Operace, jejímž účelem byla náprava břišní kýly, trvala pět hodin. Čtyřiašedesátiletý pravicový prezident by měl zůstat v nemocnici nejméně pět dní, v pondělí však v krátkém videu uvedl, že se chce do práce vrátit už v úterý, informovala agentura Reuters.
  7:11aktualizováno  16:04

Bolsonaro nastoupil do nemocnice v sobotu poté, co se zúčastnil oslav dne brazilské nezávislosti. Nedělní operace byla už čtvrtou od incidentu z volební kampaně. Prezidentský mluvčí Otávio Rego Barros uvedl, že hlava státu operaci podstoupila v nemocnici Vila Nova Star v Sao Paulu. 

Favorit brazilských prezidentských voleb Bolsonaro ztratil po útoku nožem 40 procent krve

Podle operujícího lékaře Antónia Maceda by měl Bolsonaro zůstat nejméně pět dní v nemocnici, přičemž bude jíst jen tekutou stravu. „Lidé, beru si volno jen v pondělí. Zítra jdu zpátky do práce,“ uvedla však v pondělí hlava státu ve videu. Prezidenta měl až do čtvrtka v úřadě zastupovat viceprezident Hamilton Mourão. Z videa není jasné, zda se Bolsonaro chystá už v úterý převzít zpět i svou funkci.

Bolsonaro byl pobodán do břicha loni v září, když ho nesl dav na předvolebním mítinku. Pachatel činu, čtyřicetiletý nezaměstnaný Adélio Bispo de Oliveira, uvedl, že měl k útoku „osobní důvody“ a že jednal na „boží příkaz“. Někdejšímu radikálnímu stoupenci levicové Strany socialismu a svobody soud přikázal pobyt ve vězeňském psychiatrickém zařízení.

prezidenta Bolsonara

Jair Bolsonaro slibující skoncovat s érou vlády tradičních stran.
Brazilský prezidentský kandidát Jair Bolsonaro.
Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...