Hlavní obsah

Vyžeňte navždy vlhkost z domu

Právo, Sylva Svobodová

Vysušení vlhkého zdiva je dlouhodobá záležitost, odborníci uvádějí zhruba rok až tři. Záleží na použité sanační metodě, tloušťce, složení zdiva, na míře původní vlhkosti i četnosti využívání vysoušených prostor.

Foto: Hasoft

Vlhká omítka domu se musí nejdříve oklepat a připravit před vložením speciálních zmrazených patron, které brání průniku vlhkosti. Celý postup vkládání se opakuje celkem tři - až čtyřikrát.

Článek

Že máme problém s vlhkostí ve zdivu, poznáme na první pohled: tvoří se mapy, bobtná omítka, opadává, vnímáme zatuchlý zápach. Je jasné, že došlo k porušení izolace, k jejímu dožití nebo nebyla provedena kvalitně.

Pak je otázkou času, kdy se vlhkost ve zdivu objeví. Častou příčinou je, bohužel, vzlínání vody z podzákladí, ke kterému dochází pohybem vody v porézních materiálech (cihla, kámen). Voda může pronikat i do značných výšek.

Jak na to

Odvlhčení je při zvolení správné sanační metody trvalým řešením. Uživatelé domu ale nesmějí v průběhu sanace zasahovat do objektu, provádět jiné stavební práce.

Také je nutné mít v pořádku střešní krytinu, žlaby, dešťové svody, aby nedocházelo k únikům srážkové vody z dešťových okapů.

Foto: Hasoft

Na vzlínající vodu platí účinná látka Silan (nestékavá krémová konzistence), která přeruší cestu vzlínající vody. Jednoduše se aplikuje jen z jedné strany, proniká do hloubky materiálu, nemění barvu podkladu, je bez zápachu.

Foto: Hornbach

Hydroizolační stěrka se používá na stěny i podlahovou dlažbu, je pružná, rychleschnoucí, určena je na hydroizolaci v interiéru. Ideální na sprchové kouty, koupelny. Cena 655 Kč.

Foto: Biorepel

Biorepel® je biologický přípravek k potlačování nežádoucích plísní na zdech. Jedinečná biotechnologie nezamořuje okolí, přímým parazitismem likviduje plísně. Koupíte v prodejnách barev a laků, drogeriích.

„Proti vzlínající vlhkosti nemá smysl používat odvlhčovače, protože ty neřeší příčinu vlhkosti. Nezabrání totiž pronikání další vody do zdiva. Jedinou možností je zvolit správnou metodu a zastavit vzlínání,“ vysvětluje Martin Jeřábek, ředitel společnosti Drymat.

Jaké metody se nabízejí?

Mezi nejčastější metody dodatečného odvlhčení zdiva patří odkop, provedení svislé izolace (asfaltový pás, hydroizolační stěrka) s drenáží, která odvádí srážkovou vodu. Tím se zamezí pronikání vlhkosti z boční zeminy, nikoliv však vzlínání vlhkosti od základů.

Podřezání zdiva je další metodou, kdy se do proříznuté spáry vkládá hydroizolační materiál nebo zarážejí nerezové desky. U silného a smíšeného zdiva, kdy je provedení těchto metod obtížné a finančně náročné, se mnohem častěji volí metoda injektáže zdiva zamezující kapilární pohyb vody ve zdivu. Vlhkost ve zdivu zůstává a postupně se odpařuje.

Nevýhodou je zvýšená koncentrace zemní vlhkosti pod úrovní vložené izolace či injektáže. V případě suterénů a sklepů je tato metoda téměř nereálná.

Foto: Hasoft

Princip metody vysoušení zdiva: do vlhké zdi se vyvrtají otvory a do nich se vkládají zmrazené patrony. Ty vytvoří bariéru proti vzlínající vodě a umožní vyschnutí zdí.

Sanační omítka je metodou hojně používanou mezi laiky. Ovšem toto opatření neřeší příčinu vlhkosti, pouze časově omezeně zlepší vnitřní prostředí sanovaných prostor.

Vyhledávanou metodou je dnes tzv. aktivní elektroosmóza se systémem zedních a uzemňovacích elektrod s napojením na zdroj stejnosměrného proudu o velmi nízkém napětí. Dojde k obrácení elektrického potenciálu a voda přestane do zdiva vzlínat, dojde k vysušení nadzemního zdiva i zdiva pod úrovní terénu (sklepů).

Metoda v poměrně krátkém časovém horizontu (6 až 36 měsíců) řeší vodorovnou i svislou hydroizolaci zdiva.

Foto: Drymat

Při metodě vysoušení zdiva tzv. aktivní elektroosmózou lze vysušit i prostory pod úrovní terénu, tedy sklepy.

Foto: Drymat

Aktivní elektroosmóza zvládne vysušení zdiva ve sklepě během půl roku až tří let v závislosti na tloušťce a složení zdiva. Spotřeba elektrické energie je přitom v zanedbatelné výši, cca 300 Kč za rok.

Foto: Korado

Větrací jednotka Koravent ručí za řízený přívod čerstvého vzduchu. Je vhodná pro alergiky, pracuje tiše, informuje o výměně filtru, lze ji časově naprogramovat.

Vlhkost v interiéru

Možná jste v létě vyměnili stará profukující okna za nová, těsnější. Aby se v zimě nerosila a nesrážela se na nich vlhkost, je třeba důkladně větrat.

Také se vyplatí pořídit si větrací jednotku, která je ve srovnání s rekuperací levnější a snazší variantou. Díky ní se v interiéru nedrží vlhkost a následně nevznikají plísně, nejčastěji v rozích nebo za nábytkem.

„Větrací jednotky zajistí výměnu vzduchu. Při výběru se zaměřte i na vhodnou nabídku filtrů, hlučnost při provozu a zvukový útlum jednotky,“ vysvětluje Martin Preclík ze společnosti Korado.

Šikovné jsou programovatelné větrací jednotky, které nabízejí způsob řízené výměny vzduchu zcela dimenzované podle potřeby. Mezi jejich přednosti patří i možnost naprogramování času a délky doby větrání, signalizace výměny filtru. Jednotka je vhodná i do chat a chalup.

Může se vám hodit na Seznamu:

Za kolik?

Orientačně lze počítat s cenou odvlhčení sklepa domu v cenách od 2500 až 4500 Kč/m2. Přesnou cenu spočítá firma zabývající se sanačními pracemi po provedení prohlídky objektu a vlhkostního průzkumu za pomoci profesionální techniky pro měření vlhkosti stavebních materiálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám