Hlavní obsah

Překvapivé znaky vysoké inteligence

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známka inteligence je vyjadřována hodnotou IQ. Pokud se jeho cifrou neřadíte zrovna mezi top elitu, neznamená to rovnou, že jste hloupí. Nadměrná hodnota inteligence (vyšší než obecný průměr) se dá podle odborníků zjistit i z mnoha jiných charakteristik, byť některé z nich nejsou zrovna dvakrát lichotivé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Užívání drog

Inteligentní lidé jsou podle odborníků mnohem více otevřenější různým zkušenostem a také se snadněji dostanou do stavu, kdy se nudí, proto také podle jejich vyjádření častěji užívají různé stimulační drogy.

Liberální pohled na svět

Lidé s liberálními (tolerantními) politickými názory mají podle odborníků rovněž vyšší IQ.

Inteligentní samotář 

Být samotář, který se nerad ukazuje ve společnosti, nemusí nutně znamenat podivína s nízkým IQ. Právě naopak. Jak zjistily některé průzkumy, byť se považuje socializace za přínosný faktor v lidském životě, u lidí s nadměrnou inteligencí vyvolává spíše pocit bezmoci a sklíčenosti. Čím více se setkávají se svými přáteli, o to více jsou nespokojeni s vlastním životem. I proto se z nich často stávají podivíni samotáři, uvádí server indy100.

Ponocování 

Faktor, který by s vyšší inteligencí spojoval asi málokdo, přesto i to je podle odborníků možné. Jistá studie naznačuje, že právě mezi lidmi s vyšší inteligencí je častěji viditelné, že se vymykají běžnému standardu a chodí spát později než ostatní, a také později ráno vstávají.

Lenost 

Nemyslete si, že fakt, že váš kolega zrovna leží na gauči a lenoší, automaticky znamená, že nic nedělá. Možná nechává odpočívat tělo, ale zaměstnává mozek.

Duševní choroby

Různé výzkumy naznačují, že vyšší hodnota IQ v dětství bývá častěji spojována s výskytem bipolární poruchy (vyznačuje se např. výkyvy nálad) v dospělosti. Chytří lidé podle výzkumu všeobecně častěji propadají úzkosti a depresím.

Mnohé z uvedených indicií nevyznívají zrovna dvakrát dobře, alespoň do té doby, dokud se nad ně nepovznesete s inteligencí sobě vlastní, dodávají odborníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Emoční inteligence aneb Empatie versus chytrost

Jistě jste si všimli, že ne všichni chytří a vzdělaní lidé jsou úspěšní a šťastní. Zrovna tak nevzdělanci nemusejí být nutně životními ztroskotanci. Dost často...

Radost i prokletí velmi chytrých lidí

O vysoce inteligentních lidech bychom si mohli myslet, že jsou automaticky předurčení k úspěchu a k oslnivým kariérám. Jenže někdy to bývá právě naopak. Kvůli...

Inteligence jako součást sex-appealu

Atributy atraktivity mohou být různé. Zatímco u někoho jsou to modré oči, blond vlasy či sexy křivky, pro jiné je to vysoké IQ. A právě v poslední době prý...

Výběr článků

Načítám