Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Senzace pokračuje. Čeští basketbalisté jsou ve čtvrtfinále MS, narazí na Austrálii

Senzační představení českých basketbalistů na světovém šampionátu pokračuje dál. Svěřenci Ronena Ginzburga se i přes oslabení v podobě zraněného Blakea Schilba dokázali prodrat do čtvrtfinále, byť s Řeckem v osmifinále prohráli 77:84. Výběr USA následně přehrál Brazílii 89:73, a dotlačil tak na dálku českou reprezentaci k postupu mezi osm nejlepších celků. Češi tedy narazí na Austrálii, která zdolala Francii 100:98. Přímý přenos čtvrtfinále ČR – Austrálie odvysílá ČT sport a web ctsport.cz ve středu od 15:00.

Utkání Česko - Řecko
zdroj: ČTK/AP

Český tým sice do zápasu vstoupil špatně, ale přesto v poločase vedl 33:32. Řekové pak ve druhé půli třikrát vedli o dvanáct bodů, což by pro Čechy znamenalo vyřazení, ale nápor soupeře poté zastavil nejlepší hráč NBA Janis Antetokounmpo, pro nějž po pěti osobních chybách zápas předčasně skončil. Češi navíc udrželi nervy i v dramatickém závěru a udrželi postupovou ztrátu o sedm bodů.

Češi si tak zahrají při první samostatné účasti na šampionátu čtvrtfinále. Československo se na mistrovství představilo čtyřikrát, naposledy v roce 1982, a jeho nejlepším výsledkem je šesté místo z roku 1970.

Češi přitom do zápasu vstoupili velmi nervózně a v prvním poločase zaznamenali dvanáct ztrát, zatímco v předchozích čtyřech utkáních na turnaji jich v průměru nasbírali jedenáct. Také proto v první i druhé čtvrtině prohrávali až o devět bodů, ale pokaždé dokázali ztrátu stáhnout.

Ve druhé čtvrtině dokonce skóre díky dvěma šestkám Patrika Audy z poslední sekundy otočili a v poločase vedli 33:32. Jenže po střídání dobře hrajícího Audy kvůli čtyřem faulům převzali Řekové iniciativu a třetí čtvrtinu favorit ovládl poměrem 25:16.

V závěrečné čtvrtině čeští reprezentanti třikrát prohrávali o dvanáct bodů, což by znamenalo vyřazení. Jenže pět a půl minuty před koncem musel kvůli pěti osobním chybám ze hřiště Janis Antetokunbo a odchod hvězdy Milwaukee sebral Řekům vítr z plachet.

Češi snížili, a když při závěrečném náporu soupeře v posledních vteřinách udržel nervy na uzdě Jaromír Bohačík a proměnil pět ze šesti trestných hodů, zůstala ztráta na postupových sedmi bodech.

"Řekl jsem si před zápasem, že když budu mít důležité střely, půjdu si je užít. Byl pro nás trochu šok, jakou obranu na nás hráli. Všechno jsme chtěli vyřešit prvním pasem, ale to proti týmu jako Řecko nejde. Museli jsme se trochu víc rozhýbat, abychom našli skulinky," řekl Bohačík v rozhovoru pro ČT sport.

"Ke konci to bylo dobře zvládnuté. Prožívali jsme to na maximum. Ukázala se mentální síla týmu, že se nepoložil, i když jsme tekli o dvanáct. Bylo to nejtěžší fyzické utkání na šampionátu. Řekové skvěle bránili, ale myslím, že jsme to takticky zvládli," přidal Tomáš Satoranský.

Řecko - ČR 84:77 (18:12, 32:33, 57:49)

Sestava a body ČR: Bohačík 25, Satoranský 13, Hruban 11, Balvín 6, Kříž 2 - Auda 13, Peterka 5, Pumprla 2, Šiřina a Vyoral 0. Nejvíce bodů soupeře: Calathes 27, Slukas 16, J. Antetokunbo 12. Fauly: 23:21. Trestné hody: 18/10 - 22/21. Trojky: 8:8. Doskoky: 31:41.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články