Hlavní obsah

Své brány otevřou v Nymburce i běžně nepřístupné památky, v nabídce bude také košt s cimbálovkou

• Aktualizováno
Novinky, Jan Řehounek

Již podeváté se město Nymburk zapojuje do projektu Dny evropského dědictví, v jehož rámci si lidé mohou prohlédnout i památky jinak běžně nepřístupné.

Foto: Jan Řehounek

Hradební věž Kaplanka

Článek

V letošním roce akce proběhne v sobotu 14. září od 10. do 16. hodiny. Hlavními organizátory jsou město Nymburk, Společnost přátel starého Nymburka a Klub důchodců v Nymburce.

Přístupné budou, samozřejmě s odborným výkladem, historické objekty: Staré děkanství (1657) a gotická hradební věž Kaplanka (přelom 13. a 14. století), vila mlýna Bašta (1838) s nástěnnými malbami Antonína a Václava Mánesových, měšťanský dům č. p. 126 (počátek 18. století) s renesančním malovaným stropem, jenž je nyní sídlem banky, vila Tortuga, sídlo mezinárodního skautského střediska.

Nebudou samozřejmě chybět ani technické objekty: železniční depo (počátek 50. let 20. století) a interiér hydroelektrárny s historickým technickým zařízením (1923). Na Nymburk z výšky se budou moci zájemci podívat z funkční městské vodárenské věže, postavené v secesním stylu v roce 1904, a z věže gymnázia – novorenesanční stavby z roku 1907.

Letošní ročník bude doprovázen i dalšími akcemi: Nymburský košt na Starém děkanství s cimbálovkou (10 – 19 hodin), Mše za Jana Zedricha s koncertem jazzového baskytaristy Pavla Jakuba Ryby před Kaplí sv. Jana Nepomuckého (15.30 hodin) a její prohlídka od 13.30 hodin. Od 10. hodiny je dětem určeno Hledání skřítků Nárožníčků.

Reklama

Výběr článků

Načítám