Hlavní obsah

Z Česka mizí pevné hlasové linky, za tři dekády jejich počet klesl na polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku je nyní méně než polovina pevných hlasových linek proti roku 1989. V současnosti jich O2 a další poskytovatelé provozují kolem 700 000, před 30 lety jich bylo 1,6 milionu. Za poklesem stojí rozvoj mobilního volání, první mobilní síť přišla až dva roky po revoluci a teď je v ČR 14,7 milionu aktivních mobilních čísel. Vyplývá to z informací ČTÚ a operátorů.

Foto: Profimedia.cz

Pevná linka (ilustrační foto)

Článek

Pevné linky teď primárně slouží k připojení k internetu. Například největší operátor O2 má kolem 820 000 fixních přípojek, které ale zahrnují i v domácnostech umístěné Wi-Fi modemy využívající mobilní síť LTE. UPC má přes 500 000 kabelových přípojek k internetu.

O rychlý růst počtu pevných telefonů v 90. letech se zasloužil rozvojový plán dominantního SPT Telecomu, nyní O2, ve kterém držel majoritu stát. Firma měla každý rok od Českého telekomunikačního úřadu stanoveny ukazatele, které musela plnit. Mezi nimi byl i počet vybudovaných linek. Před rokem 1989 se na zřízení telefonu čekalo několik let. Ještě v roce 1996 byla průměrná čekací doba na pevnou linku 17 měsíců. V roce 1994 bylo v pořadníku uvedeno více než 634 000 čekatelů.

První mobilní síť v Česku se objevila v roce 1991. Šlo o analogovou síť NMT dceřiné společnosti Telecomu EuroTel, kterou v prvních letech využívalo několik tisíc zákazníků. Zlom přišel v roce 1996, kdy Eurotel postavil digitální síť standardu GSM a přibyl mu konkurent, společnost RadioMobil, dnešní T-Mobile. Třetí mobilní operátor, Český Mobil, dnešní Vodafone, se na trhu objevil v roce 2000.

Vedle tří klasických mobilních operátorů s vlastními sítěmi je v Česku asi 150 virtuálních operátorů, kteří si od nich infrastrukturu nebo i služby pronajímají.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám