Šéfku justície nezvolili. Macejková ukázala diplomovku iba zvonka, žaluje novinárov
10.9.2019 00:00
akt. 08.09.2020 05:31

Šéfku justície nezvolili. Macejková ukázala diplomovku iba zvonka, žaluje novinárov

Uložiť článok
Slovensko čaká nová voľba predsedu Najvyššieho súdu SR. V tej pondelkovej nikoho nezvolili. Jedna z kandidátok, bývalá predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, si doniesla svoju spornú diplomovku, ktorá neprešla antiplagiátorským systémom. Zatiaľ ju nezverejnila, namiesto toho žaluje Denník N, ktorý na prácu upozornil. Vyjadrovala sa aj k Jankovskej – keby bola šéfkou justície, preverila by, či bol postup polície pri odoberaní mobilov sudcom správny.

Ivettu Macejkovú navrhla za svoju šéfku tretina sudcov Najvyššieho súdu – najmä Harabinovi sudcovia a napríklad aj sudkyňa Nora Halmová.  Od členov súdnej rady nakoniec dostala len jeden hlas a vypadla už v prvom kole voľby. 

Jej protikandidátka Jana Bajánková získala deväť hlasov, sudkyňa Soňa Mesiarkinová sedem. Na zvolenie bolo potrebných aspoň 10 hlasov. Súdna rada vypíše novú voľbu, do ktorej sa tieto kandidátky už nemôžu prihlásiť. Opätovne by sa o funkciu mohli uchádzať až keby došlo k tretej voľbe. 

Macejková hviezdila

Ivetta Macejková si pri vypočúvaní vylosovala číslo jeden, a tak ju rada vypočúvala ako prvú. Trvalo to viac ako dve hodiny, sudcovia sa jej pýtali na viaceré sporné body jej kariéry. 

Najviac rezonovala jej najnovšia kauza, na ktorú upozornil Denník N. Ide o jej diplomovú prácu na Vysokej škole bezpečnostného manažérstva v Košiciach, ktorou expresne získala právnický titul LL.M.

Jej diplomovka neprešla antiplagiátorským systémom a keď ju novinárka chcela porovnať s inou prácou s podobným názvom, rektor školy jej ju vytrhol z rúk. 

Ivetta Macejková svoju prácu doniesla na vypočúvanie, no ukázala len obal a zverejniť ju zatiaľ odmieta. Namiesto toho podáva trestné oznámenie a aj žalobu na noviny, ktoré na to upozornili. 

Vyjadrenia Ivetty Macejkovej z dnešného vypočúvania v súdnej rade si môžete vypočuť v podcaste Aktuality Nahlas (od 13:40): Macejková to totiž považuje za pseudokauzu a útok, ktorý ju má zdiskreditovať pred voľbou.

Člen súdnej rady nominovaný prezidentom Andrejom Kiskom Pavol Žilinčík ju vyzval, aby prácu radšej zverejnila. Podľa neho by sa tak vyriešili pochybnosti. 

2fotky v galérii Ivetta Macejková ako uchádzačka o funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR Zdroj: TASR

„Ja zvážim vašu ponuku. Ale v tomto štádiu konania si myslím, že treba na mňa niečo nájsť. Keď podám trestné oznámenie alebo žalobu na ochranu osobnosti, všetko sa tam bude preberať. Ja nemôžem akceptovať takéto spôsoby novinárov, ktorých účelom je ma diskreditovať,“ odpovedala mu Macejková. 

Žilinčík argumentoval, že študenti práva na Slovensku by mali vidieť, že ich vzory – najvyšší činitelia justície – nemajú na sebe ani tieň pochybnosti o ich akademických tituloch. 

„Ak by prácu zverejnila, tým ukončí celú túto kauzu a zároveň posilní v študentoch práva pocit, že sa tu nič nekalé nedeje a že sa tu oplatí študovať. Veľa študentov uteká do Česka, málo sa ich vráti a potom nám tu chýbajú,“ povedal Žilinčík pre Aktuality.sk. 

Jankovská a sudcovské mobily

Súdna rada kládla Ivette Macejkovej viaceré kritické otázky. Jej členovia sa pýtali aj na to, ako by reagovala na súčasné kauzy v justícii – napríklad na odobratie mobilov sudcom, ktorí si mohli písať s Kočnerom. Polícia im ich vzala v súvislosti s podozreniami z korupcie a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Monika Jankovská pre túto kauzu odstúpila z postu štátnej tajomníčky, no opäť sa stala sudkyňou.

„Ja by som sa išla dotazovať, či ten zásah má svoje opodstatnenie. Predpokladám, že vo veci bolo len začaté. Boli vykonané úkony na základe pokynu prokurátora. Buď by som sa pýtala písomne, ale písomne asi nie, lebo to nie je vhodné. Asi by som sa išla pýtať osobne, čo sa tam deje,“ hovorí Ivetta Macejková o odoberaní mobilov sudcom.

Podľa nej totiž sudcovia majú najvyšší stupeň previerky. Apelovala na prezumpciu neviny sudcov, ktorých sa odoberanie mobilov dotklo. 

Členovia súdnej rady sa Ivetty Macejkovej pýtali aj na previerky, ktoré Ústavný súd prelomovým rozhodnutím zrušil tesne pred tým, ako sa skončilo funkčné obdobie väčšine ústavných sudcov. Súd vtedy prvýkrát rozhodol o protiústavnosti ústavného zákona. 

Čelila aj otázkam o vulgárnom liste svojho manžela, ktorý adresoval Jozefovi Čentéšovi. Ten v spore o svoje vymenovanie pred Ústavným súdom namietol zaujatosť Ivetty Macejkovej, lebo podľa neho mala priateľský vzťah s vtedajším prezidentom Ivanom Gašparovičom. Macejkovej manžel vtedy Čentéšovi napísal, že by ho rád vyzval na súboj a má si vybrať zbraň.

Celý záznam z vypočutia Ivetty Macejkovej si môžete pozrieť na facebooku predsedníčky súdnej rady. 

Obmedzovanie slobody prejavu sudcov

Členom súdnej rady je aj bývalý ústavný sudca z čias Macejkovej predsedníctva Lajos Mezsáros. Je nominantom prezidentky Zuzany Čaputovej. 

Po prezentácii kandidátky sa ako prvý prihlásil a pripomenul jej, že sudcovia Ústavného súdu SR mali obmedzenú slobodu prejavu – nemohli komunikovať s médiami. Toto právo mala len predsedníčka, podpredseda, tlačový odbor a hovorca. V zahraničí je na úrovni elity ústavného súdnictva normálne, že sudcovia hovoria s novinármi a vysvetľujú svoje postoje. 

Ivetta Macejková priznala, že hneď po nástupe do funkcie v roku 2007 pripravila uznesenie, podľa ktorého mohli s médiami komunikovať len určené osoby. „Rozhodlo o tom prevažnou väčšinou 13-členné plénum, nebolo to moje monokratické rozhodnutie.“ 

Mezsárosovi najprv vykala a potom prešla do tykania. 

„Pán člen súdnej rady, vy dobre viete, že keď ste toto namietali, moja odpoveď bola: Priprav uznesenie, ako si to predstavuješ, môžeme o tom hlasovať. Toto si nikdy nespravil.“

Podľa nej sami sudcovia nechceli vystupovať pred médiami: „Keď vám sudcovia povedia, že nejdú na kameru, nech ide hovorkyňa, ja s tým nemám problém.“

Člen rady Pavol Žilinčík si myslí, že toto neriešilo problém sudcov, ktorí sa vyjadrovať chceli, ale pre reguláciu zo strany vedenia súdu nemohli. „Je to veľmi dôležité, aby sa sudca postavil pred verejnosť a zrozumiteľným spôsobom vysvetlil svoje rozhodnutie. Toto, ako sme počuli, samotní sudcovia vnímali ako reštriktívne. Ja som to považoval za veľmi zlý krok a dúfam, že sa už nikdy nebude opakovať.“

Ivetta Macejková si však za svojím rozhodnutím stojí. Vo svojom vystúpení povedala, že by rovnako postupovala aj vo funkcii predsedníčky Najvyššieho súdu. Do voľby sa môže opäť prihlásiť, ak by súdna rada ani nabudúce nikoho nezvolila a musela by vypísať tretiu voľbu.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Podcasty na Aktuality.sk
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.