Změny v internetbankingu: Jméno a heslo už k přihlášení nestačí

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 10. 9. 2019 | 24 komentářů
Jednoduché přihlašování k účtu musí skončit i ve zbývajících bankách. Některé z nich ale našly způsob, jak to klientům příliš nezkomplikovat.
Změny v internetbankingu: Jméno a heslo už k přihlášení nestačí

Zdroj: Shutterstock

Unijní směrnice PSD2 zpřísňuje od poloviny září nejenom pravidla pro samotné platby, ale také pro přihlašování do internetového bankovnictví. I tady bude potřeba takzvané silné ověření, zvané též dvoufaktorové či dvoufázové.

Uživatel nově musí potvrzovat svou totožnost dvěma ze tří na sobě nezávislých způsobů: pomocí něčeho, co zná jenom on (typicky přihlašovací jméno nebo heslo), něčeho, co má u sebe (typicky mobilní telefon nebo token), a něčeho, čím je (biometrický údaj – tedy otisk prstu, snímek obličeje, oční duhovky, rozpoznání hlasu a podobně). A protože login a heslo patří do stejné skupiny, je potřeba přidat něco jiného.

Na novou povinnost reagují banky, u nichž dosud stačilo jenom přihlašovací jméno a stálé heslo. Hello bank, Equa bankmBank či Fio banka začnou lidem při každém přihlášení posílat také SMS s jednorázovým kódem, který uživatel bude muset opsat. mBank a Fio však využijí výjimku, díky níž se v praxi nic podstatného změnit nemusí.

Zmíněné banky patří k posledním v Česku, kde zatím k přihlášení stačí stále stejné údaje – v případě Hello bank může přihlašovací jméno tvořit i e-mail majitele účtu, jako heslo stačí šest znaků kombinujících čísla s malými a velkými písmeny. Z ohlasů klientů je vidět, že mnoho lidí takový jednoduchý způsob oceňuje, jiným naopak vadí, že někomu cizímu stačí uhodnout heslo a dostane se k informacím o jejich účtu včetně zůstatku a pohybech – přestože samotné odeslání plateb bylo už dřív potřeba potvrdit ještě jednorázovým SMS kódem.

Většina ostatních bank přidala podobné ověření už dřív – ať už prostřednictvím SMS, tokenu nebo dokonce formou mobilního klíče (speciální aplikaci nabízejí Česká spořitelna, Komerční banka či UniCredit Bank).

Zmizí i očko. Nezapomněli jste heslo?

Hello bank upozorňuje klienty, že od 11. září zároveň zmizí z přihlašovacího formuláře na webu takzvané očko – možnost nechat si ukázat heslo (pro kontrolu, jestli ho uživatel píše správně, nebo si ho připomenout, když ho má uložené v prohlížeči).

Čtěte podrobnosti

Online platby kartou mají být od poloviny září ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, bude to mít složitější než doteď.

Změny v placení na internetu: SMS už nestačí

Klienti Hello bank by se měli ujistit, že si své heslo pamatují, i kvůli dočasné komplikaci při přihlašovací do mobilní aplikace. „Dočasně bohužel nebude možné využívat ani na telefonech iPhone přihlášení pomocí otisku prstu. Při každém přihlášení na všech telefonech tedy bude třeba zadat přihlašovací jméno, heslo a potvrzovací kód z SMS,“ píše banka klientům. Na nové verzi aplikace, do které se lidé přihlásí otiskem prstu nejenom na telefonech s iOS, ale nově i se systémem Android, Hello bank teprve pracuje.

Heslo pro mobilní aplikaci Hello bank je stejné jako do internetového bankovnictví. Jenže: „Zapomenuté heslo už si po 10. září nebudete moci obnovit online ani zavoláním na naši infolinku. Jeho změna půjde vyřídit na dálku s úředně ověřeným podpisem, případně osobně v některém z našich kontaktních míst. Podobné to bude se změnou telefonního čísla, na které vám chodí potvrzovací SMS,“ zdůrazňuje Hello bank. Do 10. září si klienti Hello bank ještě můžou změnit heslo nebo číslo jednoduchým způsobem.

Důvěřujete svému zařízení?

SMS kód začne při přihlášení posílat také mBank, alternativou je autorizace prostřednictvím aplikace mKlíč v mobilním telefonu.

Klienti, kteří nechtějí každé přihlášení potvrzovat pomocí SMS nebo mKlíče, si můžou přidat počítač, mobil nebo tablet k takzvaným důvěryhodným zařízením. mBank při tom využívá jednu z výjimek, kterou unijní směrnice PSD2 připouští (častěji bude zřejmě využívaná při odesílání plateb: když si uživatel přidá konkrétní příjemce mezi důvěryhodné, nemusí použít silné potvrzení – takovou možnost už dřív nabídla Air Bank).

Z naší kartotéky

Už jenom ve dvou bankách máte smůlu: I když zadáte platbu online hned ráno, na účet do jiné banky dorazí až následující den. Konkurence je čím dál pružnější. Opravdová revoluce ale teprve přijde.

Kdy poslat peníze, aby přišly ještě stejný den? Banky zrychlují platby


Se souhlasem klienta se jeho běžný účet propojí s informacemi, které o něm dosud mají finanční poradci – například o pojištění nebo investicích.

Přes Fincentrum na bankovní účty. Využije licenci německé firmy

„K důvěryhodným zařízením můžete přidat víc než jen jedno zařízení – počítač, mobil nebo tablet. Pokud se přihlásíte pomocí neznámého zařízení, požádáme vás o další potvrzení a to prostřednictvím SMS nebo mobilní autorizace,“ píše mBank klientům. Průběžně může banka žádat o silnější ověření i na důvěryhodném zařízení, nebude to ale pokaždé.

Kvůli přísnějším požadavkům směrnice ruší mBank také „light verzi“ svého internetového bankovnictví. Ta lidem usnadňovala jeho používání na mobilu nebo tabletu při použití internetového prohlížeče, tedy když nemohli nebo nechtěli využít mobilní aplikaci.

„Light verze internetového bankovnictví už vyššímu stupni zabezpečení technologicky nebude odpovídat, proto jsme se rozhodli ji 14. září odstavit,“ oznámila mBank. Aplikace je podle ní pohodlnější a nabízí víc funkcí.

Podobně odvážně využije výjimku i Fio banka. „Pokud se do internetbankingu hlásíte ze svého obvyklého prohlížeče a náš systém při pokusu o přihlášení nezaznamená žádné zvýšené riziko, dodatečné ověření od vás nebudeme vyžadovat. V případech, kdy náš systém zaznamená pokus o přihlášení z pro vás neobvyklého internetového prohlížeče, zašleme vám SMS zprávu s kódem, kterým tento prohlížeč budete moci autorizovat. Zvolíte-li současně tlačítko Důvěřuji prohlížeči, označíte ho za bezpečný a při příštím přihlašování pomocí stejného prohlížeče již nebudete k zadání ověřovacího kódu vyzvání“, popisuje změnu.

Jednoduše má fungovat i případné vyřazení prohlížeče ze seznamu důvěryhodných.

Psali jsme podrobněji: Změny v placení na internetu. SMS už nestačí

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+82
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2019 14:50, František Mlejnek

Myslím, že tak, jak to má v současnosti nastavena Česká spořitelna, tedy zadaný přihlašovací kód a heslo + jednorázové číslo z SMS, bohatě stačí. Vzhledem k tomu, že se do George přihlašuji jenom z pevného PC, další komplikaci, jakou je otisk prstu nebo tvář, nepotřebuji a přímo odmítám, protože bych si asi musel přikupovat kvůli pár akcím za měsíc nějakou další čtečku, na kterou už nemám v PC další díru USB.

+109
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 9. 2019 17:41, Čtenář ...

Přesně, kolikrát sem jim volal ať neblbnou ale prej ochrana GDPR.
Prej mi ho budou chránit ty volové když s tím něco udělám. Snad ten gd.. si ochráním sám když ho nebudu nikde rozmnožovat.
A proto je seru do huby pitomce jedny. Sbohem...

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services