Hlavní obsah

CIA měla v Kremlu agenta, stáhla ho kvůli Trumpově výřečnosti, uvedla CNN

Washington/Moskva
Aktualizováno

Spojené státy před dvěma lety vyvezly z Ruska vysoce postaveného kremelského úředníka, který dodával do Washingtonu informace z nejbližšího okolí prezidenta Vladimira Putina. Oznámila to v noci na úterý televize CNN s odvoláním na hodnověrné zdroje. Televize jméno údajného špiona neuvedla, podle ruských médií jde o Olega Smolenkova. Kreml potvrdil, že v roce 2016 působil Putinově kanceláři.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump podává ruku ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Článek

Podle zdroje CNN šlo o nejlepšího informátora z Kremlu, který měl přístup k Vladimiru Putinovi, a mohl si dokonce fotografovat materiály na jeho stole. Informace poskytoval více než deset let. Kreml potvrdil, že v roce 2016 působil v prezidentské kanceláři Oleg Smolenkov, který je podle listu Kommersant právě zmíněným špionem.

Z Moskvy byl agent do USA dopraven z obavy před prozrazením, uvedla CNN. Bezprostředním podnětem byla schůzka prezidenta Donalda Trumpa s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v květnu 2017, při níž šéf Bílého domu hovořil o tajných informacích o Islámském státu v Sýrii, které CIA dostala z Izraele. Americká rozvědka pojala podezření, že kvůli Trumpově výřečnosti bude její kremelský agent ohrožen.

Tehdejší ředitel CIA a nynější ministr zahraničí Mike Pompeo řekl dalším vysoce postaveným představitelům americké administrativy, že se ven dostává příliš mnoho informací spojených s tímto člověkem. Proto se přistoupilo k jeho stažení.

To proběhlo v době, kdy se Trump začal scházet s Rusy. Po květnovém setkání s Lavrovem se Trump v červenci 2017 sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na summitu G20 v Hamburku a zabavil tlumočníkovi jeho poznámky. V té době už bylo o stažení agenta rozhodnuto.

O stažení se uvažovalo už v roce 2016, protože americká média v té době začala spekulovat, že by mohl takový americký agent v Rusku působit. Tehdy stažení agent z rodinných důvodů odmítl.

List The New York Times (NYT) napsal, že ruský špion byl pro USA zvlášť cenný v roce 2016, kdy se Rusko začalo vměšovat do amerických prezidentských voleb. Jeho informace byly klíčové pro zjištění, že vměšování nařídil a organizoval sám Putin.

List zdůraznil, že život ruského agenta je v ohrožení, a proto neuvedl jeho jméno ani místo pobytu v USA, což neudělala ani CNN.

Smolenkovův dům střeží policie

Ruský list Kommersant ale v úterý napsal, že špionem je pracovník prezidentské kanceláře Oleg Smolenkov, který v červnu 2017 odjel s rodinou na dovolenou do Černé Hory a beze stopy zmizel. Deník zjistil, že Rus žije ve městě Stafford nedaleko Washingtonu i se svou ženou Antoninou, která rovněž pracovala v aparátu ruské vlády. Podle televize NBC dům, v němž Smolenkov žije pod vlastním jménem, střeží policejní agenti.

Smolenkovovo jméno padlo i v několika zdrojích na síti Telegram, napsala agentura Interfax. Američané ho na misi údajně připravovali několik desítek let. Smolenkov byl spolupracovníkem Putinova poradce pro zahraniční politiku Jurije Ušakova. Ten s ním spolupracoval už dříve a přivedl ho i do Kremlu. 

Podle ruských zdrojů nemohl Smolenkov Američanům vyzradit nic důležitého, protože se zabýval provozními záležitostmi a logistikou. V době, kdy byl nynější Putinův poradce Ušakov velvyslancem v USA, pracoval Smolenkov na ambasádě spolu s ním. Vztah mezi nimi byl údajně přátelský, a Ušakov proto po návratu do Moskvy Smolenkova zaměstnal i v Kremlu.

Mluvčí CIA Brittany Brammelová označila informace americké televize o ruském agentovi za nepřesné, mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová uvedla, že zprávy CNN "jsou nejen nesprávné, ale potenciálně i ohrožují lidské životy".

Pompeův mluvčí se k případu nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám