Hlavní obsah

Facebook a Instagram zablokovaly účty stran italských neofašistů

– Řím

Sociální sítě Facebook a Instagram tento týden zablokovaly účty dvou neofašistických politických stran a některých jejich členů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Facebooku, podle něhož se tyto krajně pravicové skupiny podílely na šíření nenávisti. Neparlamentní strany CasaPound a Forza Nuova (Nová síla) se do povědomí lidí dostaly především protiimigrantskými kampaněmi, které vedly na sociálních sítích.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Lidé a organizace, které šíří nenávist nebo útočí na druhé na základě toho, čím jsou, nemají na Facebooku a Instagramu své místo," uvádí se v prohlášení Facebooku, který je majitelem Instagramu.

Šéf strany CasaPound Gianluca Iannone rozhodnutí odsoudil. "Je to bezprecedentní útok. Jsme znechuceni," citovala ho agentura ANSA s tím, že strana hodlá na Facebook podat žalobu. Tajemník strany Simone Di Stefano uvedl, že jeho soukromý účet, který sledovalo 140 000 osob, byl zablokován a že stejnému problému čelí i další členové strany po celé Itálii. CasaPound na Facebooku sledovalo 250 000 osob.

Šéf strany Forza Nuova Roberto Fiore v reakci na krok Facebooku potvrdil, že profily jeho hnutí jsou nedostupné. Dodal, že hnutí odpoví pouličními protesty a náborem nových aktivistů.

Odpůrci obou hnutí naopak přivítali rozhodnutí Facebooku s nadšením. "Toto je další krok ke konci organizovaného festivalu nenávisti na sociálních sítích," řekla bývalá levicová poslankyně Laura Boldriniová.

Podporovatelé obou krajně pravicových politických uskupení se v pondělí zúčastnili demonstrace před budovou italského parlamentu, na níž lidé požadovali předčasné volby a odsoudili vznik nové koalice, ve které protiimigrační Ligu Mattea Salviniho nahradila levostředová Demokratická strana. Vládnout bude s protestním Hnutím pěti hvězd. Někteří účastníci demonstrace podle videonahrávek zvedali pravici ke známému fašistickému pozdravu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám