Hlavní obsah

Jak mít v kuchyni vše při ruce

Právo, Sylva Svobodová

Komfortní vaření ovlivní nejen zvolené spotřebiče, ergonomie kuchyňské sestavy, ale i možnosti a způsoby ukládání surovin, nádobí. Důležité je mít vše při ruce a přehledně uspořádané. A proto nešetřete na úložných prostorech a důmyslných organizérech.

Foto: Fler

Mini spížka v podobě police na desku. Je hnědá, rustikální s patinou. Délka 62 cm, šířka 23 cm. Cena 1700 Kč.

Článek

Moderní kuchyně se často projektují do tvaru písmene L nebo U. Hospodyňka má vše na dosah, ale také má v sestavě hned dva kouty. A ty je nutné dobře využít. Stejně jako otevřené police, které lze pro efekt nasvítit, potravinové skříně, spodní zásuvky, jež lze otevírat horizontálně i vertikálně.

Jestliže máte velkorysé prostory, dopřejte si ostrůvkovou kuchyni. Nabízí spodní ukládání, komfortní přístup k plotně z více stran. A nezapomeňte na vestavné spotřebiče, volně stojící omezte na minimum.

Foto: Ikea

Krabice Variera má praktickou rukojeť a hodí se na drobnosti, lze ji dát na pracovní desku i do skříňky. Cena 299 Kč.

Foto: Oresi

Držák talířů je praktický nejen v zásuvce, ale i při přenášení na stůl. Udrží pořádek a zamezí sesouvání nádobí. Průměr je nastavitelný od 18 do 32 cm, výška 14 cm. Cena 1470 Kč/kus.

Horní skříňky

Slouží na uložení předmětů a pomůcek v kuchyni, které obvykle nepotřebujeme každý den. Přesto se důkladně zamyslete nad tím, co do nich uložíte a hlavně: v jaké budou výšce a jakým způsobem se budou otevírat.

Důležité je vyjít z výšky postavy hospodyňky, která se v kuchyni nejčastěji pohybuje. Oblíbený a bezpečný je tzv. výklopný způsob otevírání, zajímavá jsou i rolovatelná žaluziová dvířka.

Otevřené police

Stěnu vyloženě oživí a opticky provzdušní. Máme je ve výšce, kdy jsou ruce lehce zdvižené, a ukládáme do nich vše, co chceme mít stále na očích.

Vyplatí se pořídit prosklené dózy v jedné kolekci a umístit do nich třeba suroviny na vaření: těstoviny, rýži, mouku, cukr…

Foto: Uashmama

Rozmanité krabice z pratelného papíru poslouží na ukládání surovin i potravin. Pratelný papír je odolný, pevný, připomíná kůži a na omak textilii.

Foto: Ikea

Servírovací stolek Risatorp (d/š/v 57/39/86 cm) k ukládání ovoce a zeleniny, která nevyžaduje uskladnění v lednici. Větrá díky ocelové mřížce, lze snadno přesunout. Cena 1790 Kč.

Potravinová skříň

Nahrazuje někdejší malou místnost, spíž, orientovanou směrem na sever. Hospodyňky do ní dříve ukládaly zavařeniny, zeleninu, marmelády.

Moderní spíž v kuchyňské sestavě je vybavena plnovýsuvem, rozmanitými drátěnými koši, které snesou velké zatížení. Nabízí skvělý přístup k potravinám, a to ze dvou stran. Ke všemu se snadno dostanete, nic nehledáte ani nezapomínáte.

Foto: Oresi

Běžnou spíž našich babiček nahrazují potravinové skříně s plnovýsuvem.

Foto: Westwing

Ručně vyrobené skladovací koše Aiko, vhodné na čerstvé pečivo.

Spodní zásuvky

Podle různé hloubky zásuvek do nich ukládáme nádobí, pomůcky a drobné spotřebiče. Zásuvky lze vybavit boxy a nastavitelnými přepážkami, které předměty fixují a organizují.

Oceníte otočný karusel v rohových skříňkách nebo vestavné odpadkové koše s automatickým výsuvem při otevření spodních dvířek pod dřezem.

Foto: Ikea

Odpadkový koš Variera nás naučí třídit odpad, lze nakombinovat různé velikosti. Sklápěcí rukojeť fixuje pytel na odpad a usnadňuje přenášení koše. Objem 2 l, cena 29 Kč.

Foto: Oresi

Spodní rohové skříňky jsou nejméně dostupné. Kdo nechce ohýbat záda, pořídí si otočné karusely. Mohou být kruhové, třičtvrtěkruhové i ledvinkových tvarů. Snesou vysoké zatížení.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám