Kauza zmenky: Neverejný výsluch Petra Tótha trval päť hodín

V kauze zmenky sa pred súd postavili ako svedkovia bývalá riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková aj súčasný riaditeľ televízie Mathias Settele. Po obedňajšej prestávke pojednávanie pokračovalo výsluchom bývalého novinára a niekdajšieho šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Tótha. Z jeho výpovede verejnosť vylúčili na žiadosť obžaloby a trvala celých päť hodín. Po nej sa pojednávanie prerušilo do 17. októbra do 9.00 hodiny, pričom sa bude opätovne konať v Justičnom paláci.

10.09.2019 09:00 , aktualizované: 20:38
debata (144)

VIDEO: Daniel Lipšic o kauze zmenky a úlohe Valka: Obhajoba zneužíva mŕtveho človeka pre svoju legendu. (Zdroj: TASR)

Video

Zhodnotenie Tóthovej výpovede

Ján Šanta: Sila dôkazov sa posilnila z pôvodných 100 percent na 150, hovorí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta po svedeckej výpovedi bývalého novinára a exsiskára Petra Tótha. Objavili sa také nové skutočnosti a dôkazy, ktoré podľa môjho názoru tú obžalobu ešte umocňujú, uviedol Šanta na margo toho, že sa podľa neho dôkazná situácia voči obžalovaným Kočnerom a Ruskom prehĺbila napriek tomu, že sa kauza nachádza už na hlavnom pojednávaní, čiže po ukončení vyšetrovania.

Daniel Lipšic: Obhajca Markízy Daniel Lipšic tvrdí, že zo svedeckej výpovede Tótha vyplývajú informácie o ďalších trestných činoch, ktoré doposiaľ neboli medializované. Myslím si, že aj z výpovede Petra Tótha, bez toho, aby som to špecifikoval, budú vyplývať a vyplývajú aj podozrenia z ďalšej trestnej činnosti, o ktorej sme zatiaľ nepočuli, povedal Lipšic.

Obhajca obžalovaného Kočnera Marek Para považuje hodnotenie výpovede Tótha za predčasné.

Obsah Tóthovej výpovede zostáva pre verejnosť zatiaľ tajný. Senát k tomu pristúpil z dôvodu, že sa výpoveď bude nepochybne dotýkať aj prípadov, ktoré sú ešte v prípravnom konaní. Tóth vo vyšetrovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka pôsobil ako utajený svedok a považuje Kočnera za objednávateľa vraždy novinára.

ONLINE z pojednávania sme ukončili. Ďakujeme za Vašu pozornosť.

Analytik Žitný

Bezpečnostný analytik a bývalý novinár Milan Žitný to vidí tak, že obhajoba sa zdá byť v defenzíve. "To, čo má v rukách obžaloba, podporené svedectvom Petra Tótha, sa zdá byť v tejto chvíli nepriestrelné. Súdnoznalecké posudky, svedectvá, ale najmä nelogika celého zmenkového príbehu dohromady hovoria, že obžalovaní ponesú vinu. Stále nebol dôvod, prečo by sa mala táto podivná zmenková transakcia uskutočniť. Navyše musím dať za pravdu aj Lipšicovi, že obhajoba používa najmä mŕtvych svedkov, čo je samo osebe podozrivý moment,“ zhodnotil Žitný.

18:43 Špeciálny prokurátor zatiaľ nechcel hodnotiť Tóthovu výpoveď. „Ak je vylúčená verejnosť, všetky dotknuté subjekty sú zaviazané dodržiavať povinnosť mlčanlivosti, preto nemôžem povedať nič z obsahu výpovede.

„Tá výpoveď bola veľmi silná. Jej vierohodnosť potvrdzujú aj ďalšie rukolapné dôkazy,“ zhodnotil právny zástupca Markízy Daniel Lipšic, podľa ktorého už Kočner nebol taký sebavedomý ako na začiatku. „Keď mal Kočner doobeda spontánnu časť výpovede, pôsobil, ako keby bol na recitačnej súťaži. Jeho postoj a gestikulácia boli však počas Tóthovej výpovede výrazne iné,“ mieni Lipšic.

18:30 Pojednávanie v októbri bude aj za prítomnosti Mariana Kočnera. Návrh premiestniť ho do Ústavu na výkon väzby v Bratislave súd zamietol, ostáva tak v Leopoldove.

18:08 Výsluch Petra Tótha sa skončil. Čaká sa na oficiálne ukončenie pojednávania.

16:47 Vypočúvanie Tótha naďalej pokračuje bez verejnosti. Novinári boli vpustení len na dvor pred pojednávacou miestnosťou.

13:10 Súdne pojednávanie pokračuje. Pred senát sa postavil Peter Tóth. Z jeho výpovede verejnosť vylúčili na žiadosť obžaloby. Pre dnešok je to posledný svedok.

11:35 Pojednávanie je prerušené. O 13.00 bude vypovedať Peter Tóth, opäť bez verejnosti.

11:25 Advokát Markízy Daniel Lipšic predložil reportáže z roku 1998, kde právnik Ernest Valko hovorí, že už nezastupuje Sylviu Volzovú. Lipšic žiada reportáže prehrať, aby vyvrátil tvrdenia Kočnera s Ruskom, že Valko sa v spore angažoval až do roku 2000.

Valka v roku 2010 zavraždili.

11:15 Kočner sa opäť vrátil k otázkam, prečo Markíza platí externú PR agentúru na komunikovanie kauzy zmeniek. „Ako sa ani ja nemôžem zaoberať touto kauzou denne, potrebujeme špecialistov aj na takéto špecifické práce,“ vysvetlil Settle. Kočner ale naznačoval, že z faktúr tejto PR agentúre sú platení aj novinári, aby informovali o kauze v prospech televízie. „Je to len mediálna sebaprezentácia obžalovaného,“ namietal otázky prokurátor, ktorému sudca vyhovel.

11:13 Kočner sa Setteleho pýtal na údajné stretnutie právnych zástupcov Markízy, ktorí mali počas civilného konania na petržalskom okresnom súde Ruska presviedčať, aby spochybnil pravosť zmeniek, alebo tvrdil, že ich podpísal pod nátlakom. Šéf Markízy ale vysvetlil, že sa nerozprávajú o všetkým úkonoch, ktoré právnici robia. Nevedel povedať ani to, či Rusko žiadal o stretnutie so zástupcami Markízy v snahe o dohodu.

11:10 Settele musel vysvetľovať, ako sa spoločnosť v strate po jeho príchode dostala do zisku. „Snažili sme sa znížiť výdavky. Pred mojím nástupom bola hospodárska kríza, čo znamenalo nízke zisky, spoločnosť na to nereagovala dostatočne rýchlo a radikálne, preto sa dostala do strany, to je moje vysvetlenie,“ povedal.


VIDEO: Pozrite si, čo sa dialo na súde v druhý deň hlavného pojednávania. Generálny manažér Markízy Matthias Settele vypovedal v kauze televíznych zmeniek a marenia spravodlivosti, z ktorých je obžalovaný Marian Kočner spolu s bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom. (Zdroj: TASR)

Video

11:05 Mandzák sa pýtal, či dal urobiť hĺbkovú kontrolu pred rokom 2013 a ako mu Ťapáková odovzdala spoločnosť. Settele uviedol, že nebolo žiadne odovzdanie, ona tam už nebola. „Neskôr som ju stretol, ale nebolo to v priebehu odovzdávania,“ povedal. „V roku 2013 bola spoločnosť Markíza v strate,“ povedal Settele s tým, že predchádzajúcimi obdobiami sa nezaoberal, preto nevie odpovedať, či bola spoločnosť predtým v strate.

11:00 Settele uviedol, že jeho tím kontroloval všetky zmluvy z oblasti reklamy, produkčné zmluvy, vedúcich pracovníkov, programy, ktoré boli zadané, záväzky, ktoré ma spoločnosť Markíza z úverov alebo nevyplatených pohľadávok. „Čo sa týka prebiehajúcich aktivít, všetky väčšie položky idú cez moje ruky,“ povedal Settele. vyvsetli, že majú audítorov a kontrolórov, ktorí kontrolujú nielen Markízu, ale celú skupinu, dostávajú od nich kvartálne správy.

Mandzáka zaujímalo, či mali aj ekonomické audity a či sa s nimi oboznámil. „Každý kvartál sú správy audítorov, potom sú ešte mimoriadne kontroly a odkedy som v spoločnosti, poznám všetky tieto správy,“ odpovedal Settele.

Na otázku, či by mohli byť predložené súdu, Settele uviedol, že by sa na to musel pozrieť. „Ale koniec-koncov, je to transparentný proces, my sme ako spoločnosť veľmi transparentní,“ do­dal.

10:58 Svedkovi kladie otázky Michal Mandzák, právny zástupca Kočnera.

10:55 Settele uviedol, že počas konania počul meno Ernest Valko, ale nepozná ho. Na otázku, či prišiel do kontaktu s Vierou Ruskovou, odpovedal jednoducho: Nie. Dodal, že pozná meno Štefan Ágh, ale nebol s ním v kontakte.

10:50 Settele uviedol, že počas jeho pôsobenia Markíza registruje najvyšší dlh v hodnote 2 až 2,5 milióna, keď išlo o väčšie produkcie. „Čo sa týka dlhodobejších záväzkov, všetko, čo je nad 100-tisíc eur, musíme vykázať dozornej rade spoločnosti Markíza. Všetky programy, ktoré majú hodnotu nad milión eur, tiež sa musia predkladať dozornej rade, pretože sa považujú za mimoriadne,“ povedal Settele.

„Skontrolovali sme všetko podľa najlepšieho vedomia a svedomia a myslíme si, že ide o falzifikát,“ dodal generálny manažér Markízy.


VIDEO: Na pojednávanie v kauze zmeniek prišiel vypovedať aj Peter Tóth. (Zdroj: TASR)
Video

10:40 Settele uviedol, že s Kočnerom sa nestretol. „S Ruskom asi dva razy v kaviarni, ale neboli to dohodnuté termíny. Je to už niekoľko rokov a povedali sme si iba ahoj a dovidenia,“ povedal.

10:30 Súčasný generálny manažér Markízy Matthias Settele je rodený Rakúšan, v čele televízie je od októbra 2013, vypovedá s pomocou tlmočníka.

„V polovici novembra 2016 som sa o týchto zmenkách dozvedel od nášho právneho zástupcu. Poveril som účtovníkov, aby skontrolovali, či niečo takéto je zaznamenané v účtovníctve. Nenašli sme ale nič také, zmluvy, dokumenty, ani nič podobné, čo by tomu nasvedčovalo,“ vyhlásil Settele. Ten hneď kontaktoval amerických zástupcov spoločnosti. „Reagovali podobne ako ja a snažili sa zistiť, čo je na tom pravdy. Museli sme sa teda iba spoliehať na súdy, že rozhodnú spravodlivo. Naši spoločníci to vidia rovnako a podporujú nás,“ priblížil šéf Markízy, ktorá je podľa Setteleho v posledných rokoch v zisku zhruba 20 miliónov eur ročne.

Na otázku, či bol v kontakte s Ruskom a Kočnerom, odpovedal, že ak by Kočner spor o vyplatenie zmeniek vyhral, Markíza by potrebovala pomoc spoločníkov. „Teoreticky by to vedela Markíza splatiť za dva a pol roka,“ odhadol Settele.

10:26 Po Ťapákovej si na lavicu svedkov sadol súčasný generálny manažér Markízy Matthias Settele.


VIDEO: Vyše päť hodín vypovedal v pondelok Marian Kočner na súde v kauze falšovania televíznych zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur.
Video

9:40 Ani Ján Kováčik, o ktorom Rusko tvrdil, že o zmenkách vedel, jej ako spolumajiteľ televízie ich existenciu nikdy nespomínal. „Takéto niečo som nevnímala a ani som neprichádzala do styku s takýmito informáciami,“ odpovedala Ťapáková sudcovi, ktorý sa pýtal na možné optimalizácie daní v období okolo roku 2000. Ruskovu spoločníčku Sylviu Volzovú v televízii vnímala najprv cez nedostatok odbornosti a profesionality, neskôr už negatívne. „Nebol žiadny problém až kým nenapochodovala do Markízy s Gamatexom. V tom čase vzťahy neboli veľmi dobré,“ priblížila.

9:33 Na Ťapákovú si pripravil niekoľko otázok aj samotný Kočner. Vracal sa k svojím tvrdeniam, že v 1998 pri obsadení Markízy nebola Kočnerova skupina ochrankárov z prostredia bratislavského podsvetia ozbrojená. „Pamätám si skupinu ozbrojených ľudí, ktorí nás čakali už na parkovisku. Čongrády tam sedel so zbraňou. Bolo veľa kolegov, ktorí odišli, lebo nevedeli vydržať ten nátlak,“ zdôraznila.

9:28 Para hovorí o selektívnom výbere Kočnerovej komunikácie, navrhuje pani Plhákovú z Generálnej prokuratúry, ktorá mala ponúkať Markíze dôkazy, ktoré pochovajú Kočnera a mala chcieť za to 500-tisíc eur.

9:17 Právny zástupca Kočnera Marek Para opäť pripomína, že stále majú s Kočnerom poradu v miestnosti číslo 4 v Leopoldove, ktorá je podľa nich monitorovaná. Prevoz Kočnera do Bratislavy považuje za ukážku moci.

9:14 Para pripomína, že vzniesli žiadosť, aby súd ešte nerozhodol o vypočutí niektorých svedkov, ktoré navrhla obhajoba. Hovorí, že niektorí svedkovia sa musia veľmi podrobne ospravedlniť, ale sú svedkovia ako napríklad Volzová, ktorá to nemusí robiť.

9:12 Prokurátor Šanta hovorí, že súdu predložil aj tretí balík komunikácie Mariana Kočnera a predkladá túto komunikáciu obhajobe a zástupcovi poškodeného a navrhuje, aby sa touto komunikáciou oboznámili pred výsluchom. Obhajoba je pripravená a oboznámená s touto komunikáciou a preto predkladá komunikáciu súdu ako listinný dôkaz.

9:06 Vzťahy s Ruskom nazvala Ťapáková priateľskými. „Dodnes sa občas stretávame,“ priznala. „Svoje subjektívne stanovisko si nechám pre seba,“ reagovala Ťapáková na otázku prokurátora, ako ona sama vidí a hodnotí kauzu zmeniek.

9:05 Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková v televízii pôsobila od samého začiatku. V roku 2010 prebrala vedenie spoločnosti po Václavovi Mikovi. „O zmenkých som nemala žiadnu vedomosť. V čase svojho riaditeľovania som ani v účtovníctve nič také nenašla,“ vyhlásila na začiatku svojej výpovede.

9:00 Utorňajšie pojednávanie sa začína výpoveďou bývalej riaditeľky V Markíza Zuzany Ťapákovej.

Marian Kočner (vľavo) a právny zástupca Pavla...
Marian Kočner počas hlavného pojednávania v...
+10Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic a...

Kauza falšovania zmeniek

Pondelňajšie pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti, z ktorých je obžalovaný Marian Kočner spolu s bývalým riaditeľom televízie Pavlom Ruskom, sa skončilo vo večerných hodinách. Vypočúvanie Kočnera trvalo viac ako päť hodín. Na súd prišiel aj bývalý Kočnerov priateľ exšéf kontrarozviedky Peter Tóth. Ten má dnes vypovedať po 13.00, opäť s vylúčením verejnosti.

Pojednávanie v Bratislave pokračuje po prerušení v júli, ktoré nastalo po šiestich pojednávacích dňoch. Počas tých na pojednávaniach nebol prítomný obžalovaný Marian Kočner, ktorého zastupovali jeho obhajcovia.

Vo veci sporných zmeniek sa Pavol Rusko opakovane obhajoval, že o nich vedeli len tí ľudia, ktorí o nich mali vedieť. Medzi nimi má byť aj bývalá manželka obžalovaného Viera Rusková, ktorá zatiaľ nebola predvolaná svedčiť. Zo svedkov, ktorí sa dostavili, popreli vedomosť o existencii zmeniek všetci s výnimkou Štefana Ágha. Ten je ako bývalý spoločník Kočnera v Gamatexe zároveň údajným spolupáchateľom falšovania, avšak jeho konanie bolo odčlenené na samostatný proces. Medzi ostatnými svedkami, ktorí sa dostavili, boli viacerí bývalí riaditelia Markízy ako Václav Mika a Vladimír Repčík, niekdajšia účtovníčka Markízy Anna Miklošovičová a bývalá finančná riaditeľka Radka Doehring.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza