CIA měla v Putinově aparátu agenta, teď mu jde o život

Spojené státy před dvěma lety vyvezly z Ruska vysoce postaveného kremelského úředníka, který dodával do Washingtonu informace z nejbližšího okolí prezidenta Vladimira Putina. Oznámila to v noci na dnešek televize CNN s odvoláním na hodnověrné zdroje. Televize jméno údajného špiona neuvedla, podle ruských médií jde o Olega Smolenkova, spolupracovníka Putinova poradce pro zahraniční politiku Jurije Ušakova. Kreml Smolenkovovo působení v Kremlu potvrdil.

Špion, zverbovaný údajně před desítkami let, byl z Moskvy do USA dopraven z obavy před prozrazením, uvedla CNN. Bezprostředním podnětem byla schůzka prezidenta Donalda Trumpa s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v květnu 2017, při níž šéf Bílého domu hovořil o tajných informacích o Islámském státu v Sýrii, které CIA dostala z Izraele. Americká rozvědka pojala podezření, že kvůli Trumpově výřečnosti bude její kremelský agent ohrožen.

Špion, kterým měl být Smolenkov, byl nejvýše postaveným agentem CIA v Kremlu, uvedla CNN. Měl přístup k Putinovi a mohl dokonce Američanům poskytovat fotokopie dokumentů přímo z jeho pracovního stolu. Informace dodával déle než deset let. Na doporučení Američanů měl Rusko opustit už v roce 2016, ale z rodinných důvodů to odmítl.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes potvrdil, že Smolenkov v roce 2016 pracoval v prezidentské kanceláři, ale "před několika lety" byl propuštěn. O důvodech se mluvčí nezmínil. O údajném Smolenkovově vyzvědačství prý Kreml nic neví a místo jeho pobytu nezná. "Jeho funkce nespadala do vyššího služebního zařazení," řekl Peskov.

List The New York Times (NYT) napsal, že ruský špion byl pro USA zvlášť cenný v době, kdy se Rusko začalo vměšovat do amerických prezidentských voleb. Jeho informace byly klíčové pro zjištění, že vměšování nařídil a organizoval sám Putin. List zdůraznil, že život ruského agenta je v ohrožení, a proto neuvedl jeho jméno ani místo pobytu v USA.

Smolenkovovu identitu dnes odhalil ruský list Kommersant, který potvrdil, že byl pracovníkem prezidentské kanceláře. V červnu 2017 odjel s rodinou na dovolenou do Černé Hory a beze stopy zmizel.

Deník zjistil, že Rus žije ve městě Stafford nedaleko Washingtonu i se svou ženou Antoninou, která rovněž pracovala v aparátu ruské vlády. Podle televize NBC dům, v němž Smolenkov žije pod vlastním jménem, střeží policejní agenti.

Podle ruských zdrojů nemohl Smolenkov Američanům vyzradit nic důležitého, protože se zabýval provozními záležitostmi a logistikou. V době, kdy byl nynější Putinův poradce Ušakov velvyslancem v USA, pracoval Smolenkov na ambasádě spolu s ním. Vztah mezi nimi byl údajně přátelský, a Ušakov proto po návratu do Moskvy Smolenkova zaměstnal i v Kremlu.

Mluvčí CIA Brittany Brammelová označila informace americké televize o ruském agentovi za nepřesné, mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová uvedla, že zprávy CNN "jsou nejen nesprávné, ale potenciálně i ohrožují lidské životy".

Související

Více souvisejících

CIA špionáž USA (Spojené státy americké) Rusko Oleg Smolenkov (agent)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 30 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy