Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Povinná výhra, jinak značná komplikace. Fotbalisté sehrají veledůležitý souboj s Černou Horou

Jaroslav Šilhavý během zápasu s Kosovem. foto: Reuters

Podgorica - Mohl to být zápas za odměnu, teď jsou to nervy. Fotbalisté dnes od 20.45 musí na půdě Černé Hory vyhrát, jinak si značně zkomplikují postup na mistrovství Evropy 2020.
  9:31

Krátký kvíz na úvod. Když fotbalová reprezentace letěla z Podgorice naposledy, byla to: a) oslava, b) skandál, c) oslava i skandál dohromady.

Pamatujete? Cé je správně.

Hráči si před osmi lety v letadle roztrhali nažehlené obleky, skandovali provokativní hesla a od svazových šéfů schytali dvoumilionovou pokutu. Výběr trenéra Bílka se od velmi kritického veřejného mínění cítil natolik (a nespravedlivě) pod tlakem, že svůj úspěch – konkrétně postup na mistrovství Evropy 2012 – proměnil ve zvířecí show.

Jak asi dopadne zítřejší návrat do Prahy? Zase se poletí po půlnoci. Nikdo z pamětníků tehdejší baráže na hřišti nebude, neboť národní tým se z gruntu proměnil, ovšem situace je opět nesnadná. Ne vyhrocená nebo snad fatální, ale problematická určitě.

Reprezentace čelí zkoušce charakteru. Kdyby dnes večer nezvítězila, bude tu ztrátu velmi těžko žehlit. Po senzační porážce 1:2 v Kosovu si totiž zahrává s ohněm. A s důvěrou fanoušků.

„Nejlepší recept na problémy je vyhrát. Chceme získat tři body, nic jiného nebereme,“ bojovně prohlásil kapitán Marek Suchý.

Kvalifikace o Euro 2020 je v polovině a Češi rozhodně nemají pod kontrolou druhé místo ve skupině. Jsou třetí, o dva body za Kosovem.

Nechme stranou suverénní Anglii, tu už nikdo nedožene, ale pořád se bojuje o přímý postup. „My musíme napravit selhání v Kosovu,“ připomněl trenér Jaroslav Šilhavý víkendový propadák.

Pokud mluvíme o zkoušce charakteru, nejde jen o hráče. Čeká i českého kouče, jenž poprvé od svého nástupu řeší vážné trable. Březnová kvalifikace v Anglii (0:5) vyrovnala historicky nejhorší skóre, ale body se z Wembley nečekaly. Sobotní zkušenost z Prištiny byla daleko bolestnější.

Jaroslav Šilhavý během zápasu s Kosovem.
Lukáš Masopusti a Besar Halimi v souboji o míč.

Reprezentanti naštvali fanoušky, kteří jim vyčetli lopotný přístup. A hlavně: mise Euro 2020 je rázem ohrožená. Na Šilhavém je, aby vymyslel taktický plán pro zápas, který může být dost možná zlomový. Aby do hráčů napumpoval stejné sebevědomí jako před rokem, když národní tým v nelehké situaci přebíral a hned zvládl žhavé federální derby v Trnavě.

V tom by měla být trenérova síla: kabinu umí zklidnit i naladit, připravit na tlak a očekávání. A Češi vážně potřebují zabrat. Další ztráta už by postupové počty ztížila, přestože pořád existuje „krabička poslední záchrany“.

Že nevíte, o co jde?

Jedná se o odkaz podzimní účasti v Lize národů. Na vysvětlování je to složité, každopádně pravděpodobnost dodatečné baráže – pokud nevyjde kvalifikace – je velmi vysoká. Ale teď není čas na plán B, je nutné zvládnout Černou Horu.

Podgorica je ale připravená na další drsný fotbalový souboj s Českem. Místní vstoupili do kvalifikace mizerně. Odehráli čtyři zápasy bez vítězství, v létě vyměnili trenéra a startují novou éru. „Nemáme co ztratit a víme, že Češi jsou zranitelní,“ řekl nový kouč Faruk Hadžibegič.

Ano, Češi zranitelní jsou, protože nemají pevný střed obrany a chybí jim klasický tvůrce. Ale na Černou Horu by to stačit mělo.

Pokud ne, problémy vzrostou, protože v kvalifikačním plánu už jsou jen tři díly: 11. října doma s Anglií, 14. listopadu doma s Kosovem, 17. listopadu v Bulharsku. Zkouška charakteru.

Autor: