Hlavní obsah

Tři iPhony, iPad a hodinky. Apple odhalil nejvíce novinek ve své historii

• Aktualizováno
Novinky, mif

Hned tři nové iPhony si odbyly premiéru v americkém Cupertinu na velké tiskovce společnosti Apple. Šlo přitom o největší prezentaci novinek v celé historii tohoto počítačového gigantu, neboť premiéru si na slavnostní akci odbyly také chytré hodinky Apple Watch Series 5 či nový tablet iPad. Novinky.cz sledovaly prezentaci produktů pro předvánoční sezónu v on-line reportáži.

Apple iPhone 11Video: archív výrobce

 
Článek

20:45 – Tisková konference společnosti Apple skončila. Bez nadsázky jde o největší prezentaci novinek v celé historii podniku, kromě tří nových iPhonů se představily také chytré hodinky Apple Watch Series 5 a nový iPad. Zástupci amerického podniku také prozradili detaily o chytaných službách.

20:43 – Všechny tři nové iPhony se začnou prodávat 20. září. Cena pro americký trh byla stanovena na 999 dolarů v případě menšího iPhonu Pro, větší varianta vyjde na 1099 dolarů. Ceny pro tuzemský trh budou upřesněny později.

iPhone 11 ProVideo: archív výrobce

20:40 – Aplikací využívajících všech předností trojitého fotoaparátu bude nicméně daleko více. Podle zástupců amerického počítačového gigantu s novou technologií počítá na tisíc programů.

20:37 – Fotoaparáty nabídnou technologii Deep Fusion. Díky ní bude telefon schopen pořídit najednou až devět snímků, ze kterých následně neurální jednotka vybere ten nejlepší. Ostatní pak využije k dokreslení výsledného snímku tak, aby byla zachycená momentka co nejlepší.

22:31 – Jedním z hlavních lákadel verzí Pro ve srovnání se základní jedenáctkou mají být fotoaparáty. Na zadní straně těchto dvou novinek totiž nalezneme hned tři.

Vedle normálního a širokoúhlého záběru díky tomu jablečné telefony zvládnou také pořizovat momentky s dvojnásobným optickým zoomem. Focené objekty si tedy díky třetímu fotoaparátu půjde přiblížit, aniž by utrpěla celková kvalita snímku zhoršením kvality.

22:27 – Všechny nové iPhony poběží pod operačním systémem iOS 13, který má zcela nový vzhled. Vyzdvihnout si zaslouží především tmavý či chcete-li temný režim, po kterém uživatelé volali dlouhá léta. Ten nepůsobí tak agresivně a je daleko příjemnější pro oči, na rozdíl od celé řady konkurenčních řešení.

Praktické je také to, že temný režim je sjednocen napříč celou platformou. U jiných systémů se totiž stává, že některé aplikace jsou sice zbarveny do tmavých odstínů, ale jiné jsou zase světlé. Aktivovat tmavý režim bude možné přímo z ovládacího centra.

Apple iOS 13Video: archív tvůrců

20:22 – Díky úspornějšímu čipsetu vzrostla výdrž menšího iPhonu Pro proti loňské generaci o čtyři hodiny, v případě větší verze dokonce o pět hodin.

20:20 – Srdcem iPhonů Pro bude stejně jako v případě základní jedenáctky čip A13 Bionic. Zástupci Applu se o něm rozpovídali nyní trochu více – půjde o čip s neurální jednotkou pro strojové učení, který nabídne nejen vyšší výpočetní, ale také grafický výkon. Například integrovaná grafická část by si ale měla vzít o 40 % méně energie než v případě loňského modelu.

Nové iPhony budou tři!

20:14 – Nový iPhone 11 Pro bude dostupný ve dvou velikostech: s 5,8palcovým a 6,5palcovým displejem. V podstatě tak podnik bude opět nabízet tři nové iPhony. S ohledem na představené služby, nový iPad a chytré hodinky Apple Watch jde nicméně o nejbohatší premiéru v celé historii tohoto podniku.

20:12 – U jednoho jablečného telefonu Apple letos rozhodně nezůstane. „Mám pro vás ještě jednu novinku, něco pro opravdové technické nadšence. Ten nejlepší telefon, který jsme kdy vyrobili,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook. Na obrazovce za ním se pak objevil nový iPhone 11 Pro.

20:09 – Nový iPhone 11 bude stát v USA 699 dolarů. To je cena za základní model, verze s větší pamětí pochopitelně vyjdou dráž.

20:08 – Nový iPhone 11 by si navzdory nárůstu výkonu měl polepšit také v otázce výdrže. Na jedno nabízí vydrží pracovat o hodinu déle než loňský model iPhone Xr.

20:04 – Srdcem poslední generace iPhonu má být procesor A13 Bionic, který bude podle výrobce tím nejvýkonnějším mobilním čipsetem na světě. Podnik se nebojí ani srovnání s konkurencí – novinka má být v otázce výkonu lepší než Huawei P30 Pro, Google Pixel 3 či například Samsung Galaxy S10+.

20:00 – Nezapomnělo se ani na čelní kameru, která přináší v nové generaci jablečného smartphonu také řadu vylepšení. Přední fotoaparát například umí vůbec poprvé v historii natáčet zpomalené video.

Foto: Novinky

Apple iPhone 11

19:55 – Nový iPhone 11 nabídne 6,1palcovou obrazovku a vylepšený duální fotoaparát. Na zadní straně tedy nalezneme kromě hlavní kamery také širokoúhlý objektiv. Výrobce nicméně slibuje, že v portrétním režimu bude možné s novou jedenáctkou dosáhnout podobných snímků, jaké vytváří profesionální digitální zrcadlovky.

Nový iPhone 11 bude hrát letos prim

19:50 – Další generace jablečného telefonu se jmenuje iPhone 11!

19:48 – Na úvod si hlava amerického počítačového gigantu neodpustila několik statistik. „Loni jsme představili ty nejlepší iPhony v celé historii Applu. Spokojeno je s nimi 99 % majitelů, což nemůže říci žádný konkurent,“ prohlásil Cook.

19:47 – „Na řadě je nový iPhone,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook a vysloužil si potlesk všech přítomných v sále.

Apple Watch Series 5Video: archív výrobce

19:46 – V prodeji se Apple Watch Series 5 objeví 20. září, cena pro americký trh byla stanovena na 399 dolarů, respektive 499 dolarů v případě LTE verze. V prodeji dále zůstane třetí generace, která zlevní na 199 dolarů.

19:45 – Uvnitř hodinek se bude nově ukrývat elektronický kompas. Výrobce slibuje výdrž na jedno nabití až 18 hodin, což je s ohledem na neustále zapnutý displej skvělá hodnota.

19:41 – Lákadel má být u Apple Watch Series 5 hned několik. Na rozdíl od předchozích modelů bude například displej neustále zapnutý, jako u skutečných hodinek. Tato funkce by přitom neměla mít negativní vliv na celkovou výdrž baterie.

Pátá generace Apple Watch

19:37 – Apple se pochlubil, že hodinky Watch jsou vůbec tím nejprodávanějším produktem v rámci celého segmentu nositelné elektroniky, a to i v rámci konkurenčních přístrojů. Vzápětí ukázal světu pátou generaci Apple Watch.

Foto: Novinky

Pátá generace chytrých hodinek Apple Watch

19:35 – Novinek s logem nakousnutého jablka bude letos evidentně opravdu hodně. Tim Cook začal mluvit o chytrých hodinkách Apple Watch.

19:33 – Nové iPady budou vyráběny ze 100% recyklovaného hliníku. Ceny v USA budou začínat na 329 dolarech, s dostupností se počítá na konci tohoto měsíce.

19:31 – Nový operační systém iPadOS postupně dostanou i další tablety od Applu, a to formou bezplatné aktualizace.

19:30 – Nový iPad bude prvním jablečným zařízením, které dostane nový systém iPadOS. Vůbec poprvé tak tablety od Applu nebudou pracovat se systémem iOS, který využívají iPhony. Vzhledem se sice může nový iPadOS podobat mobilní platformě iOS 13, nicméně umět toho bude daleko více. Výrazného vylepšení se dočkal především multitasking, tedy práce s více aplikacemi najednou, k čemuž větší obrazovka u tabletů doslova svádí.

Foto: Novinky

Nový Apple iPad

Foto: archív výrobce

Ukázka systému iPadOS

19:24 – Nový iPad má nahradit 9,7palcový model. Díky tenčím rámečkům nicméně nabídne větší displej – bude mít úhlopříčku 10,2 palců a nabídne rozlišení 3,5 milionů pixelů. Lákadlem má být také smart connector, prostřednictvím kterého půjde připojit k tabletu klávesnice. Tuto vychytávku již nyní nabízí verze iPad Pro.

Apple odhalil nový iPad

19:22 – Na řadu přichází iPad! Je tedy již jasné, že dnes večer se dočkáme nové generace jablečného tabletu.

19:21 – Služba Apple TV+ bude spuštěna 1. listopadu. Podnik přitom plánuje, že každý měsíc bude přibývat nový obsah. Cena je přitom stejná jako v případě herní služby Apple Arcade, tedy pět dolarů (120 Kč). K vybraným zařízením od Applu navíc bude podnik rozdávat roční předplatné zadarmo.

19:18 – Se službou Apple TV+ podnik vstupuje do velkého světa filmové a seriálové produkce, bude nabízet vlastní seriály, nejrůznější zábavné a hudební show a také komediální stand-upy.

Fanoušci Applu se mohou těšit na celou řadu známých osobností. V rámci Apple TV+ se totiž představí herečky Jennifer Anistonová a Reese Witherspoonová, ale také herci Steve Carell či Jason Momoa. Chybět nebude ani přední americká moderátorka Oprah Winfreyová. Na bližší informace o ceně a dostupnosti Apple TV+ si však budeme muset ještě počkat.

Služba Apple TV+

19:15 – Na pódium se po prezentacích jednotlivých her vrátil šéf Applu Tim Cook, aby hovořil o další službě, kterou americký počítačový gigant spustí – o Apple TV+.

19:14 – Služba Apple Arcade bude dostupná od 19. září. Rodinné předplatné bude stát na měsíc pět dolarů, tedy v přepočtu bezmála 120 Kč. První měsíc přitom lidé získají na zkoušku zadarmo.

19:12 – Her bude hned po spuštění služby k dispozici celá řada. Několik titulů představil podnik s logem nakousnutého jablka již dříve. Prohlédnout si ukázky her můžete na videích níže:

BEZ KOMENTÁŘE: Apple Arcade - Hot LavaVideo: Archiv výrobce

BEZ KOMENTÁŘE: Apple Arcade - Oceanhorn 2: Knights of the Lost RealmVideo: Archiv výrobce

BEZ KOMENTÁŘE: Apple Arcade - LEGO BrawlsVideo: Archiv výrobce

BEZ KOMENTÁŘE: Apple Arcade - Beyond a Steel SkyVideo: Archiv výrobce

BEZ KOMENTÁŘE: Apple Arcade - Where Cards FallVideo: Archiv výrobce

BEZ KOMENTÁŘE: Apple Arcade - The PathlessVideo: Archiv výrobce

19:10 – Se službou Apple Arcade má americký počítačový gigant velké plány. Uživatel sice bude muset zaplatit měsíční poplatek, jehož výše zatím nebyla upřesněna oficiálně, ale zato získá neomezený přístup ke všem hrám na této platformě.

V jednotlivých titulech přitom nebude možné utrácet peníze formou mikrotransakcí, a dokonce se v nich nebude ani zobrazovat reklama. Uživatelé tak budou mít přesnou kontrolu nad tím, kolik utratí. V současnosti je totiž bezplatným titulům často vyčítáno, že uživatelé za ně zaplatí více než za placené hry – právě kvůli mikrotransakcím.

Herní služba Apple Arcade

19:05 – Jako první se bude mluvit o službě Apple Arcade, v rámci které podnik nabídne hry za předplatné.

19:02 – Úvodního slova se již tradičně ujal šéf Applu Tim Cook. „Vždycky jsme věřili, že když dáme lidem úžasné věci, dokážou nemožné,“ prohlásila hlava Applu s tím, že kromě hardwaru Apple nabízí svým zákazníkům také software a služby.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Lidé přichází na velkou tiskovku společnosti Apple.

19:00 – Na minutu přesně odstartovala v 19:00 středoevropského času jedna z nejočekávanějších technologických tiskovek letošního podzimu.

18:57 – Již několik desítek minut před akcí se začal sál rychle zaplňovat.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na tiskovku společnosti Apple

Co bude k vidění?

Podle dřívějších spekulací by se měly ukázat stejně jako v loňském roce hned tři jablečné smartphony. Společnost Apple již tradičně drží všechny informace pod pokličkou a nechce všechny úniky komentovat dříve, než dojde k oficiálnímu představení všech novinek.

Motto letošní akce je nicméně „By Innovation only“. Tedy v překladu „Pouze inovace.“ Lze tedy předpokládat, že na zářijové tiskovce se nedočkáme pouze odhalení nových iPhonů s drobnými vylepšeními, ale že by se letos jablečné telefony měly dočkat radikálnějších změn.

Barevné logo nakousnutého jablka na pozvánce také naznačuje, že představené novinky budou odhaleny v nových barevných kombinacích. Podle některých dřívějších úniků si čelní strana telefonů zachová svůj design z loňských generací, daleko odvážnější však bude design zadní strany.

Je vcelku pravděpodobné, že prim na akci nebudou hrát pouze jablečné telefony. Apple by totiž na akci mohl odhalit také novou generaci laptopu MacBook Pro, či další verzi tabletu iPad, respektive jeho vrcholné verze iPad Pro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám