Hlavní obsah

Východní Evropa je na cestování nejlevnější

Novinky, mšv

Země východní Evropy jsou vhodné pro cestovatele, kteří nemají tak velký rozpočet. Je v nich totiž levně, jak ukázala statistika úřadu Eurostat, která se zaměřila na srovnání cen restaurací a hotelů, alkoholických nápojů, dopravy, ale i dalších položek v členských zemích EU a státech, které jsou součástí Evropského sdružení volného obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála svatého Alexandra Něvského v bulharské Sofii

Článek

Podle dat Eurostatu je nejlevnější zemí, když dojde na ceny hotelů a restaurací, Bulharsko. Je v něm o 53,4 procenta levněji, než je evropský průměr. Stejnou příčku drží země také ohledně alkoholu a tabáku – ceny těchto komodit jsou o 41,8 procenta pod průměrem. Peněženky nevyždímá ani veřejná doprava, ať už vlaková, či autobusová. V tomto aspektu stojí za Bulharskem Česko, které má ceny dopravy o 47,2 procenta nižší, než je evropský průměr.

Po Bulharsku nabízí nejlevnější ubytování Rumunsko, Maďarsko, Česká republika, Litva, Chorvatsko a Polsko se Slovenskem. V těchto zemích je také nejlevnější alkohol.

Sever je nejdražší

Naopak nejdražší jsou zejména severské země. Zdaleka nejvíce zaplatí cestovatelé za ubytování na Islandu, kde jsou ceny o 76,1 procenta vyšší, než je evropský průměr. Za ostrovním státem následují Norsko, Švýcarsko, Dánsko, Švédsko, Finsko nebo Irsko.

Podobné je to s cenami alkoholu, které jsou však nejvyšší v Norsku – jsou 126,1 procenta nad průměrem. Třeba v Německu stojí půllitr piva průměrně 2,50 eura (64 korun). V Norsku je to více než 5,65 eura (146 korun).

Nejdražší doprava je v Evropě rovněž zejména v severských státech, jako jsou Island nebo Norsko. Pak také v Nizozemsku, Dánsku, Švýcarsku nebo Spojeném království.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám