Hlavní obsah

IFA 2019: Huawei ukázal svůj nejvýkonnější procesor, láká na 5G internet

Novinky, ort
Berlín

Čínská společnost Huawei odhalila na veletrhu IFA v německém Berlíně nový čipset Kirin 990, kterým budou vybaveny nejlepší chytré telefony tohoto výrobce a pochopitelně také sesterského podniku Honor. První nové zařízení poháněné extrémně výkonným čipem by se mělo ukázat ještě tento měsíc.

Foto: koláž Novinky.cz

Procesor Kirin 990

Článek

Kirin 990 bude nabízen ve dvou provedeních, které se od sebe liší pouze integrací 5G modemu. Na trzích, kde jsou již v provozu mobilní sítě páté generace, bude tedy čínský podnik nabízet chytré telefony schopné příjmu 5G. Například v Česku se ale budou prodávat varianty bez tohoto standardu.

„Kirin 990 je prvním 5G čipsetem na světě. S cílem splnit požadavky uživatelů na vylepšené zážitky v nové éře byl Kirin 990 od základu inovován – a to nejen z hlediska výkonu a energetické účinnosti, ale také umělé inteligence a připojení. Tím posouvá možnosti mobilních telefonů na novou úroveň,“ prohlásil během tiskové konference v Berlíně Richard Yu, CEO společnosti Huawei Consumer Business Group.

Nový čipset staví na 7nm výrobním procesu, díky kterému by měl být dostatečně výkonný, ale zároveň také energeticky nenáročný. Integrovaný 5G model poskytuje špičkovou rychlost downlinku 2,3 Gbit/s a rychlost uplinku 1,25 Gbit/s.

Procesor má tříúrovňovou strukturu, skládá se tedy ze dvou ultra velkých jader, dvou velkých jader a čtyř malých jader s dominantní frekvencí do 2,86 GHz. Čip navíc používá 16jádrový grafický procesor Mali-G76, který by měl mít dostatek výkonu prakticky na jakoukoliv moderní hru. Na reálné testy výkonu si nicméně budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Představení prvního zařízení série Mate, poháněného novinkou Kirin 990, je naplánováno již v průběhu druhé poloviny září. Konkrétně má jít o špičkový model Mate 30, který si odbude premiéru 19. září v německém Mnichově.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám