Hlavní obsah

Norský Barnevernet prohrál spor u soudu pro lidská práva, Michalákové svitla naděje

Porážku utrpěla norská sociální služba Barnevernet u Evropského soudu pro lidská práva. Soud ve Štrasburku totiž dal za pravdu Norce Trude Strandové Lobbenové, které sociální služba odebrala po porodu syna a proti její vůli ho dala k adopci. Podle soudu Norsko tímto krokem porušilo práva matky i jejího dítěte. Rozsudek může být precedentem v kauze Evy Michalákové, které Barnevernet odebral její dva syny v roce 2011.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Soud uvedl, že Norsko tímto krokem porušilo práva matky i jejího dítěte. „Soud zjistil, že hlavním důvodem pro rozhodnutí úřadů byla neschopnost matky řádně se postarat o syna s ohledem na jeho zvláštní potřeby a zranitelnost. Toto odůvodnění však bylo založeno na omezených důkazech,“ uvedl štrasburský soud.

„Norské úřady se nesnažily uplatnit rovnováhu mezi zájmy dítěte a jeho biologické rodiny a nebraly ani ohledy na vývoj v rodinném životě matky, především pak na fakt, že se později vdala a porodila druhé dítě, o které se nyní stará,“ dodal soud.

Trude Strandová Lobbenová přišla o syna krátce po jeho narození v roce 2008. Žena žádala o potrat, ale už byla v šestém měsíci. Dítě nakonec přivedla v září 2008 na svět. Neměla ale kde bydlet, tak souhlasila s ubytováním v domově pro matky s dětmi. Pečovatelky tvrdily, že se o dítě nedokázala starat a musely jí připomínat, aby ho krmila.

Když žena azylový dům po měsíci opustila, úřady rozhodly o odebrání dítěte a později ho předaly do péče pěstounské rodiny. V roce 2012 pěstounská rodina dostala svolení chlapce adoptovat. Matka proti tomuto rozhodnutí protestovala u norských soudů, a když neuspěla, obrátila se na Evropský soud pro lidská práva.

Norská sociální služba Barnevernet je dlouhodobě kritizována některými rodiči a experty, podle nichž zachází ve své snaze ochránit děti příliš daleko a často odebírá rodičům jejich biologické potomky a dává je do pěstounské péče bez dostatečného odůvodnění.

V roce 2011 rozhodla norská sociální služba také o odebrání synů Denise a Davida českým rodičům Michalákovým kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. Děti nyní vyrůstají u pěstounů. Později norské úřady zbavily Evu Michalákovou rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla a obrátila se proto se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.

„Rozhodnutí štrasburského soudu vítáme. Dává naději dalším rodinám, které se u Evropského soudu pro lidská práva dovolávají spravedlnosti proti brutálním metodám norských úřadů - ve Štrasburku nyní leží asi 20 dalších žalob na Barnevernet,“ uvedl právník Pavel Hasenkopf z Petičního výboru na pomoc rodině Michalákových.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám