Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman do Bělehradu vzal ministry i Foldynu. První dámu zastavilo mateřství

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. září 2019
20:45
Autor: Jakub Kopřiva - 
10. září 2019
17:10

Osobnímu přivítání na letišti se dostalo prezidentu Miloši Zemanovi (74). Po přistání na něho na červeném koberci čekal jeho srbský protějšek Aleksandar Vučić (49), aby mu potřásl pravicí a začala tak třídenní státní návštěva Bělehradu. Při výstupu z letadla Zeman řekl: „Mám rád Srbsko a srbský lid, podle agentury AP pak prý tiše dodal: „a nemám rád KosovoVečer se setkal s českými krajany, kterým řekl, že se chce u Vučiče přimluvit za obnovení Českého domu v Bělehradě, který v 60. letech Jugoslávie zkonfiskovala. Hlavní část návštěvy Bělehradu včetně jednání s politickými představiteli Srbska se uskuteční ve středu.

Vučić přivítal Zemana na ranveji společně se svým doprovodem a nastoupenými vojáky. Chyběla ale jeho žena Tamara (39), se kterou má malého syna – a srbská první dáma musí plnit mateřské povinnosti.

Podobné setkání prezidentů hned po příletu je v diplomatické praxi spíše neobvyklé, zpravidla hosta na letišti vítá nižší úředník a hlavy států se poté potkají až při oficiálním setkání. Srbský prezident stejně letos vítal například francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Zeman podle agentury AP Vučičovi řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nemá rád Kosovo; srbský hostitel mu vzápětí poděkoval. České televizi Barrandov před odletem do Bělehradu Zeman řekl, že Kosovo nepovažuje za demokratický stát.

Zeman se potkal s krajany z Banátu

Po ceremonii na letišti spolu oba státníci odjeli položit věnce k památníku Srpska kosturnica braniocima Beograda, který je věnován všem, kteří bránili město během první světové války mezi lety 1914–1918. Jednání mezi čtyřma očima ale mají prezidenti na programu až ve středu. V úterý večer má Zeman ještě na programu setkání s krajany.

 

 

 

 

Večer se pak Zeman sešel s několika desítkami českých krajanů, kteří v Srbsku žijí, a s podnikatelskou delegací, která do Bělehradu přiletěla armádním speciálem. Ke krajanské komunitě se v Srbsku hlásí asi dvě tisícovky lidí, většina z nich žije v srbské části Banátu. Zeman v proslovu k nim připomněl osud Československého domu, jehož stavbu krajanská komunita v Bělehradě zaplatila ve dvacátých letech 20. století. Zkonfiskován pak byl v 60. letech.

 „I když vím, že většina krajanské obce žije v Banátu, tak si myslím, že by bylo hezké mít v Bělehradě český dům,“ řekl prezident. Pokud by krajané projevili zájem, ve středu by o tom promluvil s Vučičem. Zeman připustil, že řešení nebude jednoduché, protože srbský restituční zákon nepamatuje na restituci spolků. „Při určité velkorysosti se dá hledat i netradiční řešení,“ poznamenal ale prezident.

Místo Ivany vzal Zeman ministry

Ani českého prezidenta nedoprovázela první dáma Ivana (54), nejspíš proto, že by jí tu chyběl její protějšek, což je velká komplikace pro protokol. Na červeném koberci ale přeci jen jedna asymetrie byla. Zeman sice není žádný mrňous, ale Vučić měří dobrých 199 čísel a bylo vidět, že je o hlavu větší.

Zeman s sebou jako již tradičně vzal do Srbska i několik ministrů. A to šéfa vnitra a místopředsedu vlády Jana Hamáčka (40, ČSSD), jeho kolegu z průmyslu Karla Havlíčka (50, za ANO), ministra obrany Lubomíra Metnara (51, za ANO) a také člena vlády dohlížejícího na dopravu Vladimíra Kremlíka (46, za ANO).

Spolu s nimi do Bělehradu letěl i odbojný sociální demokrat a poslanec Jaroslav Foldyna (59), o kterém se často spekuluje, že by ho mohla jeho strana vyloučit. A že to uvnitř ČSSD skřípe, bylo patrné, když se na sebe s předsedou Hamáčkem v letadle pomalu ani nepodívali.

Zeman by měl v Srbsku strávit tři dny, kdy má na programu kromě jednání s Vučićem i schůzky s dalšími čelními představiteli země a vystoupení na podnikatelském fóru. Prezidentovu delegaci tak doprovází i početná podnikatelská výprava.

Jednat se má například o dodávce tramvají, autobusů či trolejbusů pro Bělehrad, o zapojení do výstavby železničních tratí, vybudování průmyslové zóny či o výstavbě bytů. Podle Havlíčka v Bělehradě mají 130 československých tramvají z osmdesátých a devadesátých let minulého století. České firmy městu nyní nabízí tramvaje nové postavené na starém podvozku a také dodávku vozového parku na plyn, naftu a elektřinu. Výhledově by pak mohly navázat dodávky do dalších srbských měst, jako je Niš, dodal ministr.

Zeman se ještě ve středu odpoledne sejde se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou, která se ve čtvrtek v Praze zúčastní zasedání zemí visegrádské čtyřky, kam kromě členských zemí (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska) byly pozvány i západobalkánské státy.

Pobyt v Srbsku zakončí Zeman ve čtvrtek setkáním s předsedkyní srbského parlamentu Majou Gojkovičovou.Ve funkci prezidenta Zeman navštívil Srbsko podruhé, poprvé zde byl v roce 2014.

luk rejnek ( 11. září 2019 05:41 )

Možná si přečtěte osudy autora Švejka.. Spisovatel byl v Rusku vládcem jedné automomni oblasti, kde vládl krvavou rukou až ho soudruzi museli krotit, protože hodně moc chlastal.. Lidé čtou Švejka a smejou se, ale jak žil jeho autor, netuší..

serzant ( 11. září 2019 05:41 )

Tato diskuse bohužel ukazuje ubohost většiny diskutérů!!

luk rejnek ( 11. září 2019 05:38 )

Gratulace pane prezidente. Samozřejmě Kosovo jako muslimský stát drogových dealerů nechce nikdo. A akce Hamacek se mnou a vezmu Foldynu je taky super facka tomu blbeckovi na MV.

petr366 ( 10. září 2019 22:45 )

Třeba stačí najít si tebe a propláchnout ti hubu pěstí.!

petr366 ( 10. září 2019 22:40 )

Blbe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa