Hlavní obsah

Koaliční ostuda: Vláda neměla dost poslanců na schválení EET

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vládní koalice měla namále, opozici se mohlo ve Sněmovně podařit zrušit 3. a 4. vlnu elektronické evidence tržeb (EET). V sále totiž nebylo dost koaličních poslanců k přehlasování veta Senátu, a tak si těsně před hlasováním hnutí ANO a ČSSD musely vzít pauzu. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek to glosoval se slovy, že vláda dělá sama sobě obstrukce.

Děláte si obstrukce sami, vyčítal vládě KalousekVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

Poslanci probírali novelu zákona o EET, která počítá s rozšířením evidence například na řemeslníky, lékaře či advokáty. Novelu ale Senát vetoval.

Aby Sněmovna veto Senátu přehlasovala, bylo k tomu potřeba 101 poslanců. Vládní ANO, ČSSD a komunisté, kteří kabinet tolerují, mají dohromady 108 hlasů.

V úterý vpodvečer ale bylo přihlášených pouze 179 zákonodárců, takže by hlasování nemuselo vládě vyjít. ANO a ČSSD si vzaly těsně před hlasováním pauzu a schůze tak skončila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš na schůzi Sněmovny v úterý 10. září 2019.

Celou taškařici komentoval šéf poslanců TOP 09 a odpůrce EET Kalousek. „Byl jsem tázán, zda se chystáme k obstrukcím. Já jsem řekl, že naše stanovisko zůstává neměnné. Ale že už neuděláme vůbec nic, co by se dalo vykládat jako obstrukci,“ prohlásil Kalousek a pokračoval.

„Nemohl jsem tušit ani vteřinu, že ten, kdo přistoupí ke zcela zásadní obstrukci, budou poslanci vládní koalice. Měli jsme ještě 15 minut a mohli jsme hlasovat. Vy nechcete pracovat, děláte obstrukce. Měli byste se stydět,“ glosoval.

„Vládní koalice vypadá po dnešku opravdu tragikomicky. Dnes nedokázala najít 101 pro svou vlajkovou loď EET a byl nucena sama obstruovat vlastní návrh,“ komentoval šéf ODS Petr Fiala.

O EET se tak bude hlasovat buď ještě tento týden, nebo až na schůzi za dva týdny.

„Je mi samozřejmě líto ztraceného času, ale nepřestávám být optimistkou a věřím tomu, že koaliční dohody na vládních prioritách platí,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám