Hlavní obsah

Ikonický dům, jenž byl předobrazem pro domov filmového Iron Mana, koupila zpěvačka Alicia Keys

Novinky, Jana Nesvadbová

S velkým zájmem sledovala zejména americká bulvární média prodej ikonického domu na kalifornském pobřeží v La Jolla. Nese jméno Razor House (Dům Břitva). Většině fanoušků filmů o Iron Manovi však bude jistě povědomý, protože je nejčastěji uváděný jako předobraz pro filmový domov miliardáře Tonyho Starka. Novou majitelkou nemovitosti se v minulých dnech stala zpěvačka Alicia Keys.

Foto: Profimedia.cz

Ostře se zužující část dala stavbě jméno.

Článek

Moderní dům tyčící se na skalách v oblasti La Jolla s výhledem na Tichý oceán byl postaven v roce 2007 podle návrhu architekta Wallace E. Cunnighama. Dům má plochu podlah 990 čtverečních metrů a je pro něj charakteristická velice povedená kombinace betonu a skla. Ač je to stavba robustní, právě díky velkému množství prosklených stěn působí nečekaně odlehčeně. Dům má navíc nezaměnitelný tvar. Na straně k oceánu se do boku táhne zužující se část připomínající břitvu. Před ní je pak protáhlý půlměsícový nekonečný bazén.

Průměrný člověk se ovšem při pohledu na budovu možná nebude tolik věnovat jejímu stavebnímu stylu. Spíše velmi rychle nabude pocitu, že ji odněkud zná. A bude mít pravdu. Vícepodlažní objekt bývá často srovnáván s luxusním domovem Tonyho Starka ze série filmů o Iron Manovi. Ten ovšem ve skutečnosti nikde nestojí, byl vytvořen digitálně.

Foto: Profimedia.cz

Filmový dům Tonyho Starka, alias Iron Mana. Je celý vytvořen pouze digitálně, na útesech v Malibu nic takového ve skutečnosti nestojí. Kruhové útvary, beton a velké prosklení ale jasně poukazují, kde autoři brali inspiraci.

Foto: Profimedia.cz

Dům je často spojován s domovem filmového Iron Mana, jenž je mu svým stylem i umístěním hodně podobný.

Jak již bylo řečeno, téměř všechny zdi rezidence jsou prosklené, díky čemuž se úžasná okolní scenérie stává přirozenou součástí snad každičké místnosti v interiéru. A aby se snad ani na chvíli člověk nezapomněl dívat ven, je v domě i skleněný výtah, takže se lze kochat pohledem na nekonečné vody oceánu i při jízdě v něm. Přesně tak jako ve Starkově domácnosti.

Dům má čtyři ložnice (včetně hned dvou hlavních s vlastními koupelnami), velký kruhový obývací pokoj s krbem, tělocvičnu a dvě parní sauny, knihovnu, společenskou místnost, kino a kuchyň. Ta by se líbila mnoha nadšeným kuchařům. Jak prozrazují autoři webu Architectural Digest, je zařízena špičkovými spotřebiči značek Gaggeneau, Miele a Hoshizaki.

Většina podlah v domě je travertinových, v knihově je stylová podlaha z tmavého ořešákového dřeva. Důležitým kusem nábytku v této místnosti je ale na zakázku vyrobený kulečníkový stůl Ralph Lauren.

Foto: Profimedia.cz

Knihovně vévodí moderní kulečníkový stůl (v pozadí).

Foto: Profimedia.cz

V interiéru jsou hned dvě hlavní ložnice.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Alicia Keys s manželem

Dům má velké nádvoří s otevřeným ohništěm, dalším prostorem v exteriéru je střešní terasa s kuchyní. Dům doprovází ještě menší budova s plochou 121 m², jež slouží jako ubytování pro hosty.

Zprávu o tom, že ostře sledovaný obchod nakonec uskutečnila právě zpěvačka Alicia Keys přinesl jako první deník Wall Street Journal. Manželka hudebního producenta Swizze Beatze a držitelka Grammy za dům utratila 20,8 milionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 487 milionů korun. Dle odhadu novinářů bude zpěvačka s rodinou dům stojící přibližně 20 minut jízdy severovýchodně autem od San Diega využívat nejpravděpodobněji jako rekreační, protože k oblasti La Jolla žádné osobní vazby nemá a vlastní už sídla v Arizoně a New Jersey.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Připomíná vám dům Razor House domov Tonyho Starka?
Ano, je mu podobný.
24,2 %
Nevím.
8,5 %
Ne. Ani náhodou.
67,3 %
Celkem hlasovalo 2446 čtenářů.

Nekonečný bazén

Nekonečné bazény neboli bazény se skrytým či ztraceným okrajem mají alespoň jednu ze stran na stejné úrovni s hladinou vody, která může (ale nemusí) přes ni přetékat. Obvykle jsou umístěny na vyvýšené ploše, takže při pohledu z bazénu vzniká dojem, že se hladina vody dotýká obzoru. Je „nekonečná“.

Výjimečně hezký efekt vzniká při umístění bazénu tak, aby „nekončící“ hladina měla pokračování ve vodní ploše na obzoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám