Hlavní obsah

Američané zveřejnili video z kobercového náletu v Iráku. Na islamisty shodili 40 tun bomb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kobercový nálet zažil v úterý Irák. Američané zaútočili na bojovníky organizace Islámský stát, kteří se měli skrývat podél řeky Tigris v guvernorátu Salladín, napsal deník Daily Mail. Letouny F15 a F35 svrhly na území téměř 40 tun bomb.

BEZ KOMENTÁŘE: Kobercový nálet americké armády na pozice Islámského státu v IrákuVideo: US Army

 
Článek

„Tak to vypadá, když na oblast zamořenou islamisty shodí F15 a F35 36 tun bomb,“ napsal na Twitter plukovník Myles B. Caggins, mluvčí Američany vedené koalice. Letecký úder doprovázela také pozemní operace zaměřená na likvidaci islamistů.

„Snažíme se zajistit v regionu stabilitu,“ prohlásil generálmajor Eric T. Hill. Problémem jsou podle jeho slov „spící buňky“ islamistů, které mají na svědomí řadu pumových útoků. „Víme, že se skrývají a že se stále snaží regenerovat,“ řekl Hill na začátku září.

Islámský stát se zrodil v roce 2006 v Iráku. Tehdy se pokusil vyhlásit nezávislé území, které mělo být chalífátem – teokracií řízenou náboženským vůdcem. Americké síly ale zasadily radikálům tvrdý úder. Organizace přesto přežila a zapojila se do syrské občanské války. Díky ní zesílila a rozrostla se. V roce 2010 stanul v jejím čele Abú Bakr al-Bagdádí.

Od roku 2014 kontrolovala organizace téměř polovinu Sýrie a třetinu Iráku. Hlavními baštami radikálů byla syrská Rakka a irácký Mosul. V řadách Islámského státu bojovalo okolo čtyřiceti tisíc cizinců.

V Iráku byla organizace poražena v roce 2017, v Sýrii letos na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám