Hlavní obsah

Vysoký výkon, nebo nízká cena? Vybíráme chytrý telefon pro školáka

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrý telefon lze v dnešní době považovat téměř za povinnou školní výbavu. Studenti a školáci ale kladou na mobily daleko vyšší nároky, než tomu bylo před lety. Poradíme, jak se v nabídce vyznat a jak vybrat ten nejlepší smartphone.

Foto: Seznam.cz

Samsung Galaxy A40 v edici Seznam.cz

Článek

Dvě pětiny českých rodičů si myslí, že první mobil by mělo dítě dostat už v šesti či sedmi letech – tedy s nástupem do první třídy. Řada lidí by přitom volila lacinější tlačítkové modely.

Tlačítkový model považuje za vhodnou volbu jako první mobil 38 % rodičů. Naopak 42 % rodičů má ale za to, že lze dětem pořídit rovnou smartphone. „Pětina rodičů by dětem mobil raději vůbec nedávala,“ říká Darek Pikálek, marketingový a uživatelský výzkumník Seznam.cz.

Nejlevnější mobily s dotykovými displeji se dají pořídit podle Zboží.cz už okolo tisícovky. Právě tyto přístroje prakticky již z trhu vytlačily klasické tlačítkové modely, kterých je v nabídce minimum. U takto levných přístrojů se ale zpravidla velmi šetří na použitých výrobních materiálech, stejně jako na výkonu jednotlivých součástek.

Připlatit si se vyplatí

Vhodnější volbou jsou tak přístroje s cenou okolo tří tisíc korun a více. S rostoucí cenou totiž stoupá množství nabízených funkcí, výkon i velikost a rozlišení obrazovky. Přístroje s cenou nad pět tisíc korun jsou zpravidla vybaveny osmijádrovými procesory a alespoň 3GB operační pamětí.

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravda. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Samozřejmostí jsou dnes již zabudované fotoaparáty. V této otázce mají opět navrch dražší přístroje. Kvalita jejich čipů se již velmi přibližuje klasickým kompaktům. Ratolestem tak už není potřeba přikupovat další přístroj.

V případě menších dětí se rozhodně vyplatí koukat po modelech se zvýšenou odolností proti vodě a pádům. Takové telefony sice nejsou zrovna dvakrát kompaktní a nabízejí ve srovnání se stejně drahou konkurencí zpravidla nižší výkon, na druhou stranu ale obstojí i v situacích, kdy by u jiných smartphonů bylo nutné již vyhledat servis.

Stejně jako počítače i mobily mají vlastní operační systémy, které dovolují instalovat nejrůznější aplikace. Mezi levnými přístroji je nicméně prakticky jedinou volbou Android, konkurenční platforma iOS je výsadou dražších chytrých telefonů od společnosti Apple.

Samsung Galaxy A40: vše krásně po ruce

Telefon Galaxy A40 nabízí displej Infinity-U s úhlopříčkou 5,9 palce a rozlišením Full HD+, tedy 1080 x 2220 obrazových bodů. Přístroj pohání osmijádrový procesor Exynos 7904 taktovaný na 1,8 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. To je možné dále rozšířit prostřednictvím MicroSD karet až o 512 GB.

Na zadní straně telefonu se pyšní duální fotoaparát s rozlišením 16 MPx (F1.7) a 5 MPx (F2.2), který umožňuje snímání v širokém úhlu až 123°. Vepředu je pak senzor s rozlišením 25 MPx (F2.0). Přístroj nabízí akumulátor s kapacitou 3100 mAh a pracuje pod taktovkou operačního systému Android 9.0 (Pie). Samozřejmostí je čtečka otisků prstů.

Foto: Seznam.cz

Samsung Galaxy A40 v edici Seznam.cz

Tento chytrý telefon je navíc možné zakoupit ve speciální edici Seznam.cz, díky čemuž lidé v přístroji najdou automaticky nejen seznamácký prohlížeč a hledání, ale i další aplikace a produkty společnosti: jmenovitě Email.cz, Mapy.cz, Jízdní řády, Novinky.cz, Sport.cz, Seznam Zprávy, TV program, Televizeseznam.cz, Pohádky, Kupi.cz, Zboží.cz, Proženy.cz, Garáž.cz, Super.cz, Sauto.cz, Sreality.czSbazar.cz.

Hlavní výhoda je nasnadě, po prvním přihlášení účtem od Seznamu budou mít uživatelé všechny aplikace personalizované, a budou tak moci využívat výhody, které jim jedno přihlášení do všech služeb nabízí, ať už je to přehled o doručených e-mailech, historie zhlédnutých videí či doporučování oblíbeného obsahu. Pro instalaci je samozřejmě nutné připojení k internetu, ať už prostřednictvím mobilních dat, nebo wi-fi.

  • Klady: velmi snadná obsluha, všechny důležité aplikace jsou předinstalované
  • Zápory: plastové tělo je náchylnější na škrábance
  • Cena: 6490 Kč

Alcatel 1S: podruhé a lépe

V Česku a dalších evropských státech se začal tento týden oficiálně prodávat nový Alcatel 1S. Jde o vylepšenou verzi modelu, který se na pultech obchodů objevil letos na jaře. Navzdory nárůstu výkonu jde stále o jeden z nejlevnějších přístrojů v nabídce společnosti TCL Communication, která je výrobcem chytrých telefonů značky Alcatel.

Konkrétně přístroj pohání osmijádrový procesor v kombinaci se 4 GB operační paměti. Integrované 64GB úložiště lze rozšířit pomocí MicroSD karty. Displej nabízí úhlopříčku 5,5 palce, rozlišení HD+ a poměr stran 18:9. Zadní strana smartphonu je pak vyvedena v černé, modré, růžové či zlaté barvě s efektem kartáčovaného kovu.

Foto: archív výrobce

Alcatel 1S

Alcatel 1S nabídne hlavní duální fotoaparát s rozlišením 13 a 2 Mpx, přičemž sekundární kamera slouží ke změně hloubky ostrosti. Fotoaparát dokáže automaticky rozeznat scénu díky umělé inteligenci. Samozřejmostí je snímač otisků prstů či software na rozpoznávání obličeje.

Prakticky totožnou výbavu nabízí také starší model, který se v prodeji objevil letos na jaře. Jediným rozdílem je nižší kapacita úložného prostoru a operační paměti. Konkrétně má základní provedení k dispozici 3 GB paměti a 32GB úložiště.

  • Klady: velmi příznivá pořizovací cena
  • Zápory: náročnější uživatelé se patrně poohlédnou po ještě výkonnějších modelech
  • Cena: 2690 Kč (základní verze); 3390 Kč (vylepšený model)

Aligator RX700 eXtremo: nechá si líbit hodně

Společnost Aligator se proslavila především výrobou obyčejných tlačítkových mobilů pro seniory. Uspět se nicméně tento výrobce snaží na trhu také s extrémně odolnými smartphony, které si toho nechají líbit opravdu hodně.

Jedním z nejnovějších modelů je Aligator RX700 eXtremo, který láká na 5,7palcový displej. Rozlišení tohoto dotykového panelu, který je chráněn odolným sklem Panda, je 1440 x 720 obrazových bodů. Standard Full HD je výsadou až dražších přístrojů.

Foto: archív výrobce

Aligator RX700 eXtremo

Největší předností testovaného kousku je nicméně konstrukce. Přístroj se chlubí kovovými bočnicemi ze zinkové slitiny, pogumovanými zády a boky či zkosenými rohy pro lepší absorpci otřesů a pádů. Zároveň telefon splňuje certifikaci IP68. Je tedy vodotěsný, ponořen může být do hloubky až dvou metrů po dobu 30 minut.

Čtyřjádrový procesor modelu RX700 eXtremo je podpořen 3 GB operační paměti a 32GB úložištěm, které je možné rozšířit pomocí paměťových karet. Ve výbavě nechybí zadní duální fotoaparát s rozlišením 16 Mpx + 16 Mpx či přední 5Mpx kamera.

V prodeji je také odlehčený model Aligator RX600 eXtremo, který kromě nižší ceny nabídne 5,2palcový displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů, čtyřjádrový procesor, 2 GB operační paměti, 16GB úložiště s podporou paměťových karet, duální zadní fotoaparát 13 Mpx + 0,3 Mpx a přední selfie kameru s rozlišením 5 Mpx.

  • Klady: vodotěsná konstrukce, zvýšená odolnost proti pádům
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 3500 Kč (RX600); 4200 Kč (RX700)

Sony Xperia 10 a 10 Plus: dvě různé velikosti

Především velikostí, ale zároveň i nabízeným výkonem, se od sebe liší telefony Xperia 10 a Xperia 10 Plus od společnosti Sony. Základní desítka je vybavena šestipalcovým displejem, plusko pak 6,5palcovým.

Foto: archív výrobce

Zleva Xperia 10 a Xperia 10 Plus

Obě novinky sázejí na extrémně protáhlé dotykové panely s poměrem stran 21:9 a rozlišením Full HD+. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha. Protáhlá obrazovka se hodí také při práci, kdy se displej rozdělí na dvě části – na každé se pak zobrazuje jedna aplikace.

Výkon víceméně odpovídá střední třídě. Menší desítka sází na osmijádrový čipset Snapdragon 630 a 3GB paměť, plusko má pak 4 GB operační paměti a výkonnější osmijádrový procesor Snapdragon 636. Oba telefony přitom nabízejí shodně kapacitu 64 GB.

Xperia 10 má na zadní straně duální fotoaparát s rozlišením 13 a 5 Mpx. Také u pluska je optika duální, rozlišení je však 12 a 8 Mpx.

  • Klady: displeje se opravdu povedly
  • Zápory: pro někoho mohou být rozměry již příliš velké
  • Cena: 5990 Kč (Xperia 10); 8700 Kč (Xperia 10 Plus)

Asus ZenFone 5: sázka na solidní výkon

ZenFone 5 od společnosti Asus není na tuzemském trhu žádnou novinkou, právě díky tomu ale nabízí velmi atraktivní cenu. Zaujmout může celoplošným displejem o úhlopříčce 6,2 palce s Full HD+ rozlišením, který zabírá 90 % přední strany telefonu. Díky tomu má tento mobil srovnatelné rozměry s běžnými 5,5palcovými smartphony.

Zadní stranu pak zdobí zakřivené sklo a také senzor otisku prstu, to nejzajímavější se však ukrývá uvnitř přístroje. ZenFone 5 staví na procesoru Qualcomm Snapdragon 636, jehož osm jader tepe při frekvenci 1,8 GHz. Nedílnou součástí tohoto čipsetu je také grafické jádro Adreno 509, díky němuž je možné na telefonu hrát bez problémů i drtivou většinu her.

Foto: archív výrobce

ZenFone 5

Do vínku dostal telefon dále 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, samozřejmostí je slot na paměťové karty. Zabudovaný akumulátor s kapacitou 3300 mAh podporuje rychlé nabíjení.

Pětka je vybavena inteligentním systémem duálních fotoaparátů, které se neustále přizpůsobují a učí. Fotoaparát kombinuje špičkový senzor Sony IMX363 s pixely o velikosti 1,4 μm, širokoúhlý 120° objektiv a clonu f/1,8.

Disponuje čtyřosou optickou stabilizací obrazu (OIS) a funkcemi umělé inteligence AI Photo Learning, které dokážou nastavit až 16 různých scénářů podle aktuálních světelných podmínek. Fotoaparát obsahuje i funkce Portrét a Zkrášlení v reálném čase.

  • Klady: solidní výkon, schopné fotoaparáty
  • Zápory: chybí voděodolnost
  • Cena: 7200 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám