Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Varování ČNB: od soboty můžete mít problémy s bezkontaktními platbami. Chyba je prý na straně obchodníků

Ekonomika

  10:07aktualizováno  17:43
Praha - Kvůli novým pravidlům pro ověřování karetních plateb, která budou platit od 14. září, mohou platební terminály zamítat některé bezkontaktní platby kartami do 500 korun bez informace o důvodu zamítnutí. V takovém případě lze platbu provést vložením karty do terminálu a zadáním PIN. Upozornila na to ve středu Česká národní banka. Důvodem je podle banky skutečnost, že některé platební terminály nemusí být na nová pravidla připraveny.

Platba kartou. foto: Shutterstock

Varování ČNB se týká jen fyzických platebních karet, bez komplikací bude možné podle centrální banky bezkontaktní platbu provést kartou nahranou v mobilním telefonu či jiném zařízení.

Česká pošta rozšířila možnost zaplatit kartou na všechny pobočky

Prezident svazu obchodu řekl, že nerozumí tomu, proč banky zanedbaly přípravu na nová pravidla ověřování karet. Vše mělo být dávno připraveno, míní. 

Banky, které v ČR vydávají karty svým klientům, jsou na novou povinnost pro přísnější ověřování platebních karet od 14. září plně připraveny. Ve středu tak reagoval poradce České bankovní asociace pro platební styk a kyberbezpečnost Tomáš Hládek.

ČNB podle Hládka svým sdělením upozorňuje na to, že ne všechny terminály u obchodníků jsou připraveny při použití karty v bezkontaktním režimu vyslat do banky on-line informaci o jejím použití. Tuto informaci však banky nutně potřebují, bez ní nemohou transakci provést. Proto centrální banka doporučuje při odmítnutí provedení bezkontaktní transakce provést takovou transakci kontaktně, tedy zasunutím do terminálu a zadáním PIN.

Při použití bezkontaktních platebních karet i nyní komunikuje terminál, který provozuje obchodník, s bankou. Jinak by se banka nedozvěděla, že se platba uskutečnila. Dosud ale byla kontrola, kolikrát byla bezkontaktní karta použita, prováděna „off-line“. Podle nových pravidel je povinností každé banky, která vydala bezkontaktní platební kartu, kontrolovat počet provedených bezkontaktních transakcí danou kartou „on-line“, podotkl Hládek.

Proč Švýcaři stále milují hotovost. Nové platidlo bude patřit k těm nejcennějším

Podle Prouzy však banky přípravu na nová pravidla podcenily. „Vážím si toho, že Česká národní banka upozornila na možné problémy s aplikací nových pravidel pro větší bezpečnost plateb kartami. Je ale smutné, že takové upozornění vůbec musela vydávat. Banky už měly být dávno připravené a software platebních terminálů dávno aktualizován. Nerozumím tomu, proč banky přípravu na nová pravidla tak zanedbaly. A když už nejsou připravené, měly varovat své zákazníky ony a nemusely spoléhat na Českou národní banku,“ řekl ve středu.

Obchodníci odmítají vinu s tím, že neočekávají velké problémy v souvislosti s novou povinností pro přísnější ověřování platebních karet, která začne platit od 14. září a žádná mimořádná opatření nechystají. Vyplývá to z jejich vyjádření na dotaz ČTK.

Vyjádření různých obchodníků, kteří by mohli mít problém

„O této záležitosti jsme informovaní. S největší pravděpodobností nebude potřeba přijímat žádná mimořádná opatření. Zamítnutí plateb se může objevit, ale podle našich informací by se mělo jednat řádově pouze o jednotky případů.“ uvedl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Zamítnutí platby je podle něj možné jednoduše vyřešit fyzickým načtením karty, tedy zasunutím do čtečky pro čip, nebo použitím magnetického pásku společně se zadáním PIN kódu.

„O novém opatření nás předem informoval dodavatel platebních terminálů a ujistil nás, že všechny terminály na něj budou připraveny,“ sdělila mluvčí hypermarketů Globus Rita Gabrielová. „Pro zákazníky Globusu budou nastaveny tak, že se při platbě nižší než 500 korun v nahodilých intervalech zákazníka na PIN zeptají. Po jeho zadání zákazník plynule svůj nákup dokončí, aniž by pro něj nastala jakákoliv omezení. Na novou situaci připravujeme také naše zaměstnance na pokladnách, aby mohli v případě potřeby našim zákazníkům poradit či vysvětlit, že k této změně na českém trhu došlo,“ dodala.

Ve všech pražských tramvajích už lze koupit jízdné kartou. Terminály jsou u prostředních dveří

Další řetězec Tesco podle mluvčího Václava Koukolíčka nepředpokládá, že by změna například prodloužila dobu potřebnou na obsluhu zákazníka na pokladně. „Komplikací se neobáváme, neboť v tomto roce u nás dochází ke kompletní výměně platebních terminálu,“ doplnila mluvčí internetového prodejce Alza.cz Patricie Šedivá.

Výraznější problémy neočekává ani soukromý dopravce RegioJet. „V případě zamítnutí bezkontaktní platby bude standardně možnost platby kartou prostřednictvím jejího vložení do terminálu. Případné komplikace bychom řešili ve spolupráci s bankami a dalšími institucemi, které jsou našimi smluvními partnery pro provoz platebních terminálů a zpracování karetních transakcí,“ uvedl mluvčí firmy Aleš Ondrůj.

Varování ČNB

„Od 14. září se v České republice uplatní nová pravidla pro ověřování karetních plateb stanovená evropským nařízením. Česká národní banka v této souvislosti upozorňuje, že při platbě fyzickou platební kartou v kamenných obchodech mohou v některých případech nastat určité komplikace,“ uvedla ČNB.

Zamítání bezkontaktních plateb bude v některých případech pravděpodobné i na terminálech využívaných k prodeji jízdného v prostředcích hromadné dopravy. „Ty obvykle nedisponují možností provést kontaktní platbu se zadáním PIN, v případě zamítnutí tak musíte využít jinou bezkontaktní platební kartu nebo si jízdenku zakoupit prostřednictvím SMS, mobilní aplikace či u řidiče,“ upozornila centrální banka.

Mluvčí pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík upřesnil, že problémy s bezkontaktní platbou jízdného v terminálech v tramvajích nebudou. „Nové nařízení Evropské komise se netýká nákupu jízdenek přes bezkontaktní terminály v tramvajích, metru nebo v jízdenkových automatech. Tyto úhrady jsou jednou z výjimek uvedených v článku 12 nařízení Evropské komise/České národní banky,“ uvedl Šabík. Jízdenkové automaty ve stanicích navíc umožňují platbu i kontaktně, to jest se zadáním PIN.

Dopravní podnik v Praze chce inovovat. Hledá dodavatele terminálů pro platby kartou v autobusech

„Je to jen dočasné a očekáváme, že se to bude týkat pouze malého počtu terminálů,“ řekl serveru Penize.cz ředitel rozvoje produktů a inovací kartové asociace Mastercard pro Česko, Slovensko a Rakousko Luděk Slouka.

Nově začne pro banky v celé EU platit také jednotný strop, kdy celkový součet zaplacených částek od posledního silného ověření (zadání PIN) nesmí přesáhnout 150 eur (3800 Kč) nebo přesáhnout pět plateb za sebou. Česká spořitelna, která má v Česku nejvíce klientů, proto spouští aplikaci George klíč pro všechny klienty. Klienti spořitelny, kteří ji nepoužívají, mohou nadále potvrzovat všechny transakce v digitálním bankovnictví pomocí SMS kódu, řekl ve středu novinářům ředitel digitálních služeb ČS Filip Zeman.

Podle nařízení EU by měly mít platby kartou silné, dvoufaktorové ověření uživatele. To by mělo být vyžadováno při on-line přístupu k platebnímu účtu, při provádění elektronické platební transakce nebo při jakémkoli úkonu prostřednictvím komunikace na dálku, který by mohl vést k riziku platebního podvodu nebo jiného zneužití. Zároveň jsou v nařízení také výjimky, mezi něž patří bezkontaktní platby nízkých částek, důvěryhodní příjemci či opakující se transakce se stejnou částkou a stejným příjemcem. Dosud pravidla na bezpečnost a limity stanovovaly jednotlivé banky.

Novinář si v Anglii dopřál patrně nejdražší pivo na světě. Částku 1,6 milionu korun mu naúčtovali omylem

Počet vydaných platebních karet v Česku loni stoupl o půl milionu na 11,8 milionu. Počet karetních transakcí v obchodech činil 1,089 miliardy, o 277 milionů meziročně více. Objem plateb v obchodech vzrostl v tomto období o 160 miliard na 700 miliard korun. Podle srpnového průzkumu společnosti Mastercard podíl Čechů platících chytrým mobilem je 31 procent, zatímco v roce 2016 to bylo pouze 13 procent.

Autor: