Hlavní obsah

Ať si mumlá, co chce, tepe Zemana opozice za výrok o Kosovu

Vyznání prezidenta Miloše Zemana, který v úterý při návštěvě Srbska sdělil svému protějšku Aleksandru Vučičovi, že má rád Srbsko, ale nemá rád Kosovo, se ve středu pokusil odlehčit ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). V reakci uvedl, že ČR má korektní vztahy s oběma balkánskými zeměmi, a v nadsázce dodal, že prezident patrně naráží na výsledek kvalifikačního utkání fotbalistů, kteří v Kosovu v sobotu prohráli. Opoziční politici vyjádření kritizovali.

Nemám rád Kosovo, řekl po příletu do Belěhradu Zeman srbskému prezidentoviVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Česko Kosovo uznalo v roce 2008 za vlády Mirka Topolánka, máme s ním korektní vztahy, stejně jako se Srbskem. Jsme mezi cca stovkou zemí, které tak učinily. V zájmu evropské bezpečnosti a míru je především integrovat západní Balkán do EU, pokud země splní všechny potřebné podmínky. Rozšíření je rovněž priorita i české zahraniční politiky,“ napsal Petříček.

V odlehčeném duchu také naznačil již zmiňovanou možnou souvislost s kopanou.

Ministr v červnu po jednání s kosovským protějškem Behxhetem Pacollim podpořil evropské ambice Kosova i dalších západobalkánských zemí. Zároveň však vyjádřil znepokojení nad stagnací dialogu mezi Kosovem a Srbskem, což blokuje přístupová vyjednávání obou zemí. Kritizoval také kosovská cla na dovoz srbského zboží.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman v Srbsku

Pitomé výroky posilují sváry

Člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL) na Twitteru napsal, že „tímto způsobem a takto zkratkovitě by se prezident republiky ani jiný politik neměl vyjadřovat“.

„Oheň nad soudkem se střelným prachem nerozdělává snad ani diletant. Pitomé a zbytečné výroky jsou takovým rozděláváním ohně a posilováním svárů,“ dodal na Facebooku v příspěvku, který uvozuje slovo ostuda.

Další člen výboru a předseda STAN Vít Rakušan na dotaz napsal, že nejde o Zemanův první mezinárodní přešlap. „Kdybych chtěl být drsný, tak řeknu, ať si na letištní ploše mumlá, co chce. Zahraniční politiku a její směr určuje vláda a zahraniční směřování ČR je jedno z mála témat, ve kterém bych s touto vládou souhlasil,“ uvedl.

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 ale s podporou západních velmocí vyhlásilo nezávislost. Srbsko jej ovšem stále považuje za své území. Většina členských států OSN včetně Česka samostatnost Kosova uznala, naopak některé země jako Slovensko, Španělsko, Rusko, Bosna a Hercegovina nebo Řecko nikoli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám