Hlavní navigace

SŽDC rozjíždí zásadní projekt modernizace komunikační sítě a přechod na novou

11. 9. 2019

Sdílet

SŽDC

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začala připravovat modernizaci své komunikační sítě a přechod na novou MPLS síť. Veřejnou zakázku na konsolidaci a synchronizaci telekomunikačních sítí SŽDC vyhrála společnost TTC Marconi. Té jako subdodavatel sekunduje ČD-Telematika, kterou ze dvou třetin vlastní stát a ze třetiny PPF. Zakázka vyšla na 24,5 milionu korun bez DPH (přes 25 milionů s DPH).

„Význam tohoto projektu je pro SŽDC zásadní. Jeho úspěšná realizace je nutnou podmínkou pro další rozvoj telekomunikační sítě SŽDC, protože umožní postupný přesun technologií ze staré na novou MPLS síť,“ uvádí ředitel Telematiky pro infrastrukturu Tomáš Businský.

Synchronizovat se mají všechny technologie a služby, které v současné síti SŽDC fungují. Jde o GSM-R, SDH, PSN na bázi MPLS, DWDM, kamerové systémy, informační zařízení a rozhlasy, bezpečnostní a požární systémy, diagnostiku, VoIP, železniční telefonní síť či systémy související s napájením trakce. Veškeré práce včetně celkového upgradu MPLS budou probíhat za plného provozu. Během léta tak probíhaly potřebné testy v rámci testovacího polygonu.

„V rámci této zakázky tak konkrétně budou připraveny dva nové zdroje synchronizačního signálu s podporou synchronního ethernetu (SyncE). Pro zajištění spolehlivého šíření synchronního ethernetu navíc musí proběhnout softwarový upgrade celé MPLS sítě na verzi, která plně podporuje šíření SyncE. Proto bude potřeba v celé síti vyměnit i několik částí zařízení, které SyncE nepodporují,“ popisuje ČD-Telematika.

SŽDC práce na projektu popisuje takto:

Hlavní náplní realizace stavby je rekonstrukce stávajícího přenosového zařízení SDH, MPLS, DWDM pro šíření synchronizace z uzlů CDP Praha a CDP Přerov splňující požadavky ITU-T G.803. U přenosového zařízení SDH v počtu 8 kusů dojde k doplnění nového referenčního vstupu synchronizace, u 2 uzlů SDH dojde ke změně priorit šíření synchronizace. U přenosového zařízení DWDM dojde k vybavení linek, které jsou určeny k synchronizaci, novými kartami pro šíření synchronního ethernetu spolu se značkou kvality zdrojových synchronizačních hodin (Asynchronní DWDM síť s podporou přenosu SyncE). U přenosového zařízení MPLS pro správnou funkci synchronizace bude proveden softwarový upgrade uzlů MPLS v celkové počtu 69 kusů, výměna karet E1 za karty 8pE1 s podporou ACR a doplnění licencí pro SyncE pro páteřní uzly MPLS.

Přenosový systém SDH: Nové schéma se synchronizací (referenční zdroje taktu) z uzlů Praha-Balabenka (CDP) a CDP Přerov je navrženo jako nejbližší ke schématu stávajícímu, splňující požadavky ITU-T G.803. Nové schéma vznikne konfiguračním zásahem celkem na 10 zařízeních SDH, z toho na 8 změnu / dodefinování nového referenčnímu vstupu synchronizace, u 2 pak jen změnu priorit stávajících uzlů. Při správném postupu rekonfigurace se nepředpokládají vlivy na kvalitu poskytovaných přenosových služeb. Redesign synchronizace SDH se po týká jen překryvné vrstvy ONS 15454.

Asynchronní DWDM s podporou SyncE: V rámci sítě přenosové sítě DWDM bude nutné linky, které jsou určeny k přenosu synchronizace, vybavit jinými kartami, které nahradí stávající 15454-AR-MXP-LIC. Z pohledu dalšího rozvoje sítě bude náhrada provedena kartou 15454-M-10X10G-LC=, která je deseti portová (5× transpondér) s moduly SFP+. Zásah na místě bude nutný v lokalitách Brno ATU, Ostrava Svinov TB, Pardubice VB, Praha U2 (2×). Výpadek lokality se počítá vždy jen do jednoho směru (CDP). Druhá linka zůstane v provozu. Předpokládá se, v případě potřeby výluka v maximální výši cca 15 min. na jednu lokalitu. Provádění zásahu do přenosové sítě DWDM se doporučuje provádět v nočních hodinách.

MPLS: V rámci této stavby a pro správnou funkčnost synchronizace přenosové sítě MPLS je nutné provést softwarový upgrade technologie MPLS, doplnění SW licencí pro protokol SyncE na zařízeních typů ASR 9006 a ASR 9912 (6 ks) a výměnu stávajících 16portových karet E1 za 8portové s podporou ACR (8 ks).

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).