Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman chce odvolat uznání Kosova. Vládnou mu váleční zločinci, míní

  12:52aktualizováno  17:46
Prezident Miloš Zeman chce s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby Česká republika odvolala uznání Kosova samostatným státem. Podle něj totiž v čele této země stojí váleční zločinci. Kosovo pak zrušilo svou účast na summitu V4 v Praze, zdůvodnilo to vnitropolitickou situací.

Zeman o stažení uznání samostatného Kosova promluvil na středeční tiskové konferenci po setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem. Naznačil přitom, že on takovou možnost podporuje. 

Chce se jen zalíbit Srbům, odmítl Kubera Zemanův nápad zrušit uznání Kosova

Stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, podle něj nepatří do společenství demokratických států. Vučić za tento postoj Zemanovi poděkoval.

Zeman už po příletu do Bělehradu Vučičovi řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nemá rád Kosovo. Uvedl, že haagský mezinárodní tribunál nedávno vydal zprávu, ve které vyslovuje podezření z válečných zločinů kosovských politických představitelů. 

Prezident poukázal na následnou rezignaci kosovského premiéra Ramushe Haradinaje. „Dovolte mi vyjádřit osobní, ale o to silnější mínění, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států,“ poznamenal prezident.

Haradinaj v červenci podal demisi poté, co ho žalobce zvláštního tribunálu pro Kosovo v Haagu, který vznikl v roce 2017, předvolal jako podezřelého ze spáchání zločinů za války v Kosovu v letech 1998-1999. Později se podrobil výslechu před zvláštním tribunálem v Haagu a na radu právníků odmítl vypovídat. 

Reakce Kosova

Kosovská vláda ve středu oznámila, že ruší svou účast na čtvrtečním summitu Visegrádské čtyřky a západobalkánských zemí v Praze.

„Mohu potvrdit, že Kosovo zrušilo svou účast na summitu V4. Kosovská strana poslala omluvnou nótu a zdůvodnila to vnitropolitickou situací v Kosovu,“ uvedla pro iDNES.cz tisková mluvčí vlády Jana Adamcová.

Podle kosovského deníku Koha Ditore předvolání do Haagu kvůli podezření či podání svědectví obdrželo nejméně třicet bývalých členů UÇK. 

Lidé vzešlí z někdejší povstalecké skupiny do současnosti tvoří velkou většinu kosovské vládnoucí garnitury. Haradinaj poprvé podal demisi v roce 2005, kdy ho Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) obvinil z válečných zločinů. V roce 2012 ho soud osvobodil pro nedostatek důkazů.

Na otázku, zda by mohla Česká republika zrušit uznání Kosova jako samostatného státu, Zeman řekl, že věc bude chtít projednat na nejbližší poradě českých nejvyšších ústavních činitelů. 

„Zeptám se, zda by bylo možné, aby se toto udělalo, protože jsem rád, že pan ministr obrany Lubomír Metnar už prohlásil, že je chyba, že bylo uznáno Kosovo,“ řekl. Dodal, že Metnar proto bude nejspíš v této otázce na „jeho straně“. „Kdo bude na straně druhé, to se za ten měsíc uvidí,“ dodal.

Srbsko: Počet zemí, které uznávají Kosovo, klesá

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 však s podporou západních velmocí vyhlásilo nezávislost. Srbsko jej ovšem stále považuje za své území. 

Postupně samostatnost Kosova uznalo 116 zemí. Jedná se zejména o menší latinskoamerické a africké země, například Burundi, Lesotho, Togo či Surinam. Ovšem i většina členských států OSN včetně Česka samostatnost Kosova uznala, naopak některé země jako Slovensko, Španělsko, Rusko, Bosna a Hercegovina nebo Řecko nikoli. Neuznává jej ani Čína.

Česko uznalo Kosovo v květnu 2008 za vlády premiéra Mirka Topolánka. Rozhodnutí kabinetu se tehdy nelíbilo prezidentu Václavu Klausovi. V současnosti počet zemí uznávajících Kosovo podle srbské diplomacie klesl pod stovku. Srbsko totiž přesvědčuje země uznávající kosovskou nezávislost, aby od svého postoje ustoupily. 

Dosud se mu to podle některých zdrojů podařilo u patnácti států, podle jiných u dvanácti států. Cílem Bělehradu je, aby počet těchto zemí klesl pod 97, tedy pod polovinu ze 193 členů Spojených národů.

Zeman Srbům poděkoval za podporu ČSR, vyznamená Kusturicu

Zeman v Srbsku také oznámil, že vyznamená srbského režiséra a hudebníka Emira Kusturicu 28. října medailí Za zásluhy. Může být podle něj pojítkem mezi ČR a Srbskem. 

Prezident se s Kusturicou, který v 70. letech studoval v Praze, setkal v úterý v Bělehradě. Režiséra označil za symbol. „Symbol lidí, kteří studovali v Praze, nyní působí v Srbsku a mohou dále působit jako pojítko,“ řekl Zeman. Vyznamenání Kusturici mu navrhli i čeští poslanci.

Kusturica vystudoval pražskou FAMU. Mezinárodně uznávaný čtyřiašedesátiletý režisér a filmový producent Kusturica, kterému jsou někdy vyčítána příliš prosrbská stanoviska, získal za svou tvorbu řadu ocenění. Na festivalu v Cannes vyhrál dvě Zlaté palmy - v roce 1985 za snímek Otec na služební cestě a v roce 1995 za Underground. Narodil se v Sarajevu.

Zeman ve středu také poděkoval Srbsku za podporu Československu v letech 1938 a 1968. „Máme co splácet, a i proto jsem tady,“ řekl. 

Později při setkání českých a srbských podnikatelů poznamenal, že podle jeho názoru mezi Srbskem a ČR neexistují žádné překážky, a to ani obchodní. Dodal, že by chtěl ještě v prezidentském úřadě Srbsko opět navštívit.

S Kosovem máme korektní vztahy, uvedl Petříček v reakci na Zemanův výrok

Český prezident přivezl Vučićovi jako dar hodinky značky Prim ze speciální edice. Daroval mu také pistoli ČZ 75 SP01 z produkce České zbrojovky.

Zeman se se svou delegací, ve které jsou ministři vnitra Jan Hamáček, obrany Metnar, průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dopravy Vladimír Kremlík nebo poslanec Jaroslav Foldyna, setkal také se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou a zúčastnil se podnikatelského fóra. Do Srbska ho doprovodila asi padesátičlenná podnikatelská delegace.

Zemanův kosovský nápad potvrdil i jeho mluvčí:

Souhlasíte s prezidentem Milošem Zemanem, že by Česko mělo odvolat uznání Kosova?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 18. září 2019. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 6888
NE
NE 2657
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:46

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Dagestánci zadrželi čečenského ministra, Kadyrov zuřil. Nechal ho osvobodit komandem

19. dubna 2024  8:42

V ruském Dagestánu byl kvůli řízení v opilosti zadržen čečenský ministr pro mimořádné situace...

Soud hlídá policie, vstup je na kartičku. Začne jednání s aktivistou Zítkem

19. dubna 2024  8:31

Budovu Okresního soudu v Chomutově, před kterým má dnes stanou aktivista Pavel Zítko kvůli šíření...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér. Ukrajina se přihlásila k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:22

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...