Tamara Šimončíková Heribanová získala za román Pendleri Cenu PEN 2019

Novinárke a autorke šiestich prozaických kníh Tamare Šimončíkovej Heribanovej udelili Cenu Slovenského centra PEN za román Pendleri, ktorý vyšiel v roku 2018 v Ikare.

11.09.2019 14:00
debata
Tamara Šimončíková Heribanová a predseda poroty... Foto: archív Tamary Šimončíkovej Heribanovej
Tamara Šimončíková Heribanová, Anton Hykisch Tamara Šimončíková Heribanová a predseda poroty Ceny Slovenského centra PEN Anton Hykisch.

V ocenenej próze sa objavujú témy slobody pohybu, migrácie, vlastenectva a kozmopolitizmu. Podľa nestora slovenskej literatúry, predsedu odbornej poroty Antona Hykischa je román dôstojným umeleckým dokumentom o našom živote v nových podmienkach slobody a priam symbolicky sa viaže k 30. výročiu novembrových udalostí roku 1989.

Odbornú porotu tvoril predseda, spisovateľ Anton Hykisch, spisovateľka, literárna vedkyňa a pedagogička prof. Mária Bátorová a básnik, esejista Ireney Baláž.

Okrem hlavnej ceny pre román Tamary Šimončíkovej Heribanovej rozhodli aj o ďalších troch prémiách. Tie získal Juraj Šebesta za román Hévíz 2090: Láska kedysi a dnes (Culture Positive, 2018), Martin Chudík za zbierku poézie Precitnúť (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2018) a Miroslav Demák za knihu poézie a rozprávok pre deti s názvom Láskovičky (Slovenské vydavateľské centrum Báčsky Petrovec, 2018).

Vysoké ocenenie pre Pendlerov

„Kniha Pendleri si zasluhuje uznanie z viacerých hľadísk. Autorka si zvolila závažnú tému stretnutia dvoch svetov – komunizmom zdeptaného Východu a akože slobodného Západu. Túto situáciu osvetľuje z hľadiska najmladšej generácie, generácie našich detí. Musím povedať, že Tamara Šimončíková Heribanová ovláda majstrovstvo románu. Vysoko oceňujem premyslenú výstavbu a štruktúru diela. Kniha je plná napätia, prečítal som ju na jeden jediný dúšok,“ vyjadril sa pri odovzdávaní ceny predseda poroty, spisovateľ A. Hykisch.

Za významný faktor pri rozhodovaní Hykisch považuje etické posolstvo Pendlerov. „Bez pátosu a s nadhľadom zobrazuje úskalia „absolútnej“ slobody bez mravných limitov. Tento román je dôstojným umeleckým dokumentom o našom živote v nových podmienkach slobody. Priam symbolicky sa viaže k 30. výročiu novembrových udalostí roku 1989. Tamara odviedla prozaický výkon, ktorý si plne zaslúži vysoké ocenenie Slovenského centra PEN,“ dodal uznávaný spisovateľ.

Tamara Šimončíková Heribanová s románom Pendleri. Foto: archív Tamary Šimončíkovej Heribanovej
Tamara Šimončíková Heribanová Tamara Šimončíková Heribanová s románom Pendleri.

Prvé dotyky s realitou…

Tamara Šimončíková Heribanová, ktorá pri písaní vychádzala z vlastnej skúsenosti študentky, ktorá po otvorení hraníc denne dvakrát ukazovala na hraničných prechodoch cestovný pas, si významné literárne ocenenie veľmi váži. „Z celého srdca ďakujem za podporu. Kniha stavia na jednej z mojich najsilnejších spomienok na študentské roky, na radosti i trápenia, ktoré mnohí prežívali na trase Bratislava Viedeň. Je to aj spomienka na prvé dotyky s realitou po takzvanej nežnej revolúcii. Knihu som najskôr písala len pre seba, cítila som istú nutnosť vnútorne sa vyrovnať s niektorými udalosťami, revitalizovať zdanlivo zabudnuté. Nečakala som takú silnú spätnú väzbu, o to viac sa teším z reakcií na knihu,“ vyjadrila sa Šimončíková Heribanová.

Tamara Šimončíková Heribanová je autorkou próz Predavačky bublín, Bola to len láska, Malá doba ľadová, Pendleri a kníh pre deti Misia Eva, prísne tajné a Misia Eva v Thajsku, ktoré boli zaradené medzi najkrajšie detské knihy Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #Tamara Šimončíková Heribanová