Hlavní obsah

Dva nejvýkonnější iPhony všech dob nahradí i fotoaparát

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké ambice má společnost Apple se dvěma špičkovými iPhony 11 Pro a 11 Pro Max. Oba přístroje totiž kromě velmi vysokého výkonu nabídnou i prémiové fotoaparáty. Podle amerického počítačového gigantu tak již nebude dávat smysl pořizovat žádné další zařízení – například kompaktní fotoaparát.

Chytrý telefon iPhone 11 Pro od AppluVideo: archív výrobce

 
Článek

Nové iPhony 11 Pro a 11 Pro Max mají představovat nejen to nejlepší v nabídce Applu, ale také napříč celým mobilním trhem. První zmiňovaná novinka sází na 5,8palcový displej, druhá pak na obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce. To jsou mimochodem stejné hodnoty jako u loňských špičkových modelů iPhone XS a XS Max.

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňských vlajkových lodí. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory.

Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu. Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které už nicméně chybělo už u předloňského iPhonu X.

Jedenáctky jsou nejvýkonnější iPhony v celé historii Applu.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Face ID, tedy odemykání smartphonu pomocí skenu obličeje, by mělo být navíc zase o něco rychlejší a přesnější než u loňských vlajkových lodí.

Foto: archív výrobce

Nabídka barevných variant nových iPhonů.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11 Pro

Vysoká odolnost, špičkový výkon

Oba nové jablečné smartphony splňují certifikaci IP68. V tomto případě to znamená, že mohou být ponořeny pod vodou až dva metry po dobu 30 minut.

Srdcem nových iPhonů je čip A13 Bionic s neurální jednotkou pro strojové učení, který nabídne nejen vyšší výpočetní, ale také grafický výkon. Například integrovaná grafická část by si ale měla vzít o 40 procent méně energie než v případě loňského modelu. Obě novinky by tak měly o několik hodin překonat své předchůdce ve výdrži baterie o několik hodin.

Neurální jednotka bude v praxi využita například pro nejrůznější hry v rozšířené realitě. Hledáček kamery se promění v okno plné informací, které uvidíte na svém displeji. V praxi by to mělo fungovat velmi jednoduše. Namíříte fotoaparát například na desku stolu a na displeji telefonu budete vidět virtuální předměty, které na ní budou ležet. Hrát tímto způsobem bude možné nejrůznější hry, a to i ve více lidech, jak zástupci podniku demonstrovali na slavnostní akci.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11 Pro

Foto: archív výrobce

Jedním z hlavních lákadel obou pokročilejších modelů je trojitý hlavní fotoaparát.

Chytré fotoaparáty

Vylepšení se dočkaly také fotoaparáty, u obou novinek jsou momentky pořizovány ve spolupráci se systémem umělé inteligence. Díky tomu dovede jablečný smartphone například sám poznat, že fotí v protisvětle, a složit snímek z několika expozic tak, aby vypadal co možná nejlépe a bylo v něm co nejvíce detailů.

Na zadní straně vůbec poprvé v případě jablečných telefonů nalezneme trojitou optiku. Vedle normálního a širokoúhlého záběru díky tomu iPhony zvládnou také pořizovat momentky s dvojnásobným optickým zoomem. Focené objekty si tedy díky třetímu fotoaparátu půjde přiblížit, aniž by utrpěla celková kvalita snímku.

Výrobce slibuje, že v portrétním režimu bude možné s novou jedenáctkou dosáhnout podobných snímků, jaké vytvářejí profesionální digitální zrcadlovky.

Fotoaparáty nabídnou technologii Deep Fusion. Díky ní bude telefon schopen pořídit najednou až devět snímků, ze kterých následně neurální jednotka vybere ten nejlepší. Ostatní pak využije k dokreslení výsledného snímku tak, aby byla zachycená momentka co nejlepší.

Základní varianta iPhonu 11 Pro s 64GB prostorem vyjde na 29 990 Kč, v případě většího modelu iPhone 11 Pro Max pak na 32 990 Kč. Nicméně nejlepší provedení s 512GB úložištěm případné zájemce vyjde na 40 790 Kč, respektive na 43 790 Kč v případě verze Pro Max. Předobjednávky obou jablečných telefonů začnou už tento pátek, skladem by přístroje měli mít prodejci příští týden.

Více o cenách nových iPhonů napoví tabulka níže:

Ceny nových iPhonů
64 GB128 GB256 GB
iPhone 1120 990 Kč22 490 Kč25 590 Kč
64 GB256 GB512 GB
iPhone 11 Pro29 990 Kč34 590 Kč40 790 Kč
iPhone 11 Pro Max32 990 Kč37 590 Kč43 790 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám