Hlavní obsah

Rodinný dům dýchá atmosférou prázdninové chaty

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přáli bychom si dům, který by vyzařoval teplo a pohodlí domova a zároveň by v něm měl člověk pocit jako na dovolené. Tak znělo zadání klientů texaského ateliéru Matt Fajkus Architecture. Američtí architekti jim tedy navrhli dům, jenž opravdu na první pohled vypadá jako chata, ale v jeho nitru nechybí nic z toho, co má mít moderní domov.

Foto: Charles Davis Smith

Dům je v horkých dnech stíněn nádherným stromem.

Článek

Při tvorbě návrhu stavby architekti vycházeli z charakteristiky chaty. Jednoduchá stavba se sedlovou střechou, dřevem obkládané fasády, výrazný krb jako přirozený centrální bod interiéru a propojení venkovních a vnitřních prostorů. Spíše než stavba v rustikálním stylu přišlo architektům i majitelům zajímavější pojmout dům jako vyřezaný či vytesaný - odtud název Hewn House -, tak aby jeho čisté linie dobře zapadly do okolní městské zástavby.

Dům stojí na pozemku o výměře 587 m² a má celkovou plochu podlah 233 m². Jeho konečnou podobu, jak říkají architekti, ovlivnily právě podmínky na parcele a zejména hezké vzrostlé stromy. Fasetový tvar čelní fasády je tedy nejenom zdobným prvkem, ale také ohleduplným ústupkem vůči existujícímu porostu. Na oplátku dům využívá stromů jako přirozeného stínicího prvku, což by jinak bylo třeba řešit dlouhými přesahy střechy. Ty jsou pro tradiční sruby a chaty typické, jejich vynechání však architektům umožnilo vyhnout se až příliš rustikálnímu vyznění stavby.

Foto: Charles Davis Smith

Zadní část domu

Zachování stromů na pozemku má ještě jeden blahodárný efekt pro dům a hlavně jeho majitele - částečně ukrývá dům před zraky okolí a tím i poskytuje příjemné soukromí jeho obyvatelům.

Klíčovými aspekty pro návrh interiéru byly útulnost a dostatek světla. Denní zóna i soukromá jsou propojené se zahradou na několika místech. Rodina si může užívat odpočinku na přední verandě, soukromé terase a balkonu a hlavně na zadní verandě, která slouží jako přechodová zóna mezi interiérem domu a dvorem.

Interiér je rozdělen do dvou oddílů. Zatímco dominantní, dvoupodlažní část domu slouží jako soukromá zóna, kde jsou ložnice (v přízemí je hlavní, v patře dvě další), do strany vysunutý jednopodlažní prostor je tvořen jedinou velkou místností. V ní je propojena kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem.

Foto: Charles Davis Smith

Dostatek světla a útulnost byly klíčovými prvky, jimiž se architekti při návrhu domova řídili.

Foto: Charles Davis Smith

Hezkým prvkem v obývací zóně je konferenční stolek, tvořený trojicí materiálů použitých v celé místnosti - sklem, dřevem a kovem.

Architekti v ní doplnili bílou výmalbu na stěnách a světlou podlahu z leštěného betonu dřevěnými obklady stropu. Vše odlehčují velké prosklené plochy oken. Jako zajímavý doplňující materiál zde slouží cihlová stěna, v níž je zasazen krb. Cihly je pak možné objevit i venku na fasádě, kde hezky zabraňují tomu, aby čelní stěna domu působila jednolitě.

Prostřednictvím malého nádvoří je za zadní verandou na hlavní budovu připojen ještě malý domek pro hosty. Ten je přízemní a je uspořádán zrcadlově vůči hlavní stavbě. K ní směřuje hlavní denní místnost s kuchyňskou, jídelní a obývací zónou, pak následuje hygienické zázemí a za ním je ložnice pro hosty. Součástí domku je garáž majitelů.

Foto: Matt Fajkus Architecture

Půdorysy domu: 1 přední terasa, 2 vstup, 3 kuchyň/jídelna/obývák, 4 toaleta a prádelna, 5 hlavní ložnice, 6 terasa hl. ložnice, 7 částečně zastřešená terasa, 8 dvorek, 9 dům pro hosty, 10 dvorek pro hosty, 11 garáž, 12 ložnice, 13 balkon

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Líbí se vám kombinace dřeva a cihel?
Ano, je hezká
86,7 %
Nevím, nemám na to názor
2,7 %
Ne, to se mi nelíbí
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1616 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám