Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zpěvák Gott má vážné zdravotní problémy. Trpí akutní leukémií a léčí se ambulantně v nemocnici

Kultura

  6:54aktualizováno  10:03
PRAHA - Zpěvák Karel Gott trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné nemocnici v Praze. Zpěvák to ve čtvrtek uvedl na svém Facebooku. Gott bojoval se zdravotními problémy i v roce 2016. Už v té době ale prohlásil, že ani po těžké nemoci se nehodlá s hudební kariérou rozloučit. Letos v červenci kvůli akutnímu zápalu plic však zrušil představení na festivalu Benátská v Liberci, které mělo být jeho posledním letošním veřejným vystoupením. Na festivalu chtěl oslavit své 80. narozeniny, které připadly na 14. července.

Podle organizátorů se sobotní podvečerní vystoupení Karla Gotta stalo skutečným vrcholem třídenního programu. foto: ČTK

„Zhruba před rokem a půl se u mě objevila porucha krvetvorby v podobě myelodysplastického syndromu,“ řekl Blesku Gott a doplnil, že i přes několik druhů léčby přešlo toto onemocnění v uplynulých měsících v akutní leukemii.

Karel Gott vyvrací zprávy o své smrti a vzkazuje: Fajn se mám

„Podstupuji ambulantní léčbu a dojíždím do nemocnice na kontroly, v rámci kterých lékaři sledují můj celkový zdravotní stav,“ uvedl Gott na facebooku v reakci na dotaz, který mu ohledně jeho zdraví položil čtvrteční Blesk. Gott, který je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby, zároveň požádal média o respektování rodinného soukromí.

Zpěvák také uvedl, že před pár dny dotočil záběry pro dokumentární film o svém životě a v současné době dokončuje autobiografii, která vyjde na jaře příštího roku.

Na podzim 2015 lékaři Gottovi diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin a zpěvák ihned zahájil cílenou onkologickou léčbu, do konce února 2016 absolvoval šest chemoterapií a 18. března oznámil, že nádorové onemocnění vymizelo. K vystupování na veřejnosti se Gott poté vracel jen pomalu, ještě koncem listopadu 2015 ale za mohutných ovací osobně převzal počtyřicáté Zlatého (či Českého) slavíka.

Loni v únoru byl Gott hospitalizován kvůli silné chřipce ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Z důvodu nemoci zrušil například vystoupení na plese v Českých Budějovicích i na Česko-Slovenském plese v pražském Obecním domě. Kvůli oslabené imunitě letos zpěvák zrušil svůj narozeninový koncert, který se měl 14. června uskutečnit v pražské O2 areně, a následně kvůli zápalu plic zrušil i červencové vystoupení v Liberci.

Tisíce diváků v sobotu sledovaly vystoupení Karla Gotta na festivalu Sázavafest...
Karel Gott vystoupil ve Světlé nad Sázavou.

Gott má na svém kontě skoro tři stovky alb, první je z roku 1965, a desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Populární je nejen v Česku, ale i v Německu či Rusku.

Dlouhý je i seznam zpěvákových ocenění. Například Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, poprvé za rok 1963 a zatím naposledy v roce 2017. Za minulého režimu byl zasloužilým (1977) a národním umělcem (1985), v roce 2009 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.

Zdravotní potíže Karla Gotta

  • V listopadu 2015 lékaři Gottovi diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin. Chorobu objevili při operaci náhlé příhody břišní, které se zpěvák podrobil několik dní předtím v IKEMu.
  • Začátkem května 2016 podstoupil Karel Gott plánovanou operaci břicha, do nemocnice se vrátil ještě 13. února 2017 kvůli akutní střevní neprůchodnosti způsobené srůsty.
  • Loni v únoru byl Gott hospitalizován kvůli silné chřipce ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Po propuštění z nemocnice jeho mluvčí Aneta Stolzová oznámila, že se cítí dobře a nemusí zrušit žádné naplánované vystoupení.
  • Karel Gott letos 14. července oslavil osmdesátiny. Gottovo jubileum měl původně doprovázet narozeninový koncert v pražské O2 areně. Zpěvák ho však zrušil, jeho mluvčí to zdůvodnila Gottovou oslabenou imunitou.
  • Letos v červenci Gott kvůli akutnímu zápalu plic zrušil své vystoupení na festivalu Benátská! v Liberci, které mělo být jeho posledním letošním veřejným vystoupením. Na festivalu chtěl oslavit své 80. narozeniny.
  • Ve čtvrtek na svém Facebooku uvedl, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné nemocnici v Praze.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!