Hlavní obsah

Tipy na víkend: Přiťukněte si proseccem, ochutnejte štrúdly

Novinky, mšv

S blížícím se podzimem se po celém Česku koná řada vinobraní. Navštívit ho můžete v Praze, Nymburce nebo Modřanech u Velehradu. V hlavním městě si ale můžete přiťuknout také proseccem a ochutnat k němu třeba grilovanou chobotnici. Pokud vás zláká spíš něco sladkého a typicky českého, ve středočeské Jesenici se konají slavnosti štrúdlu.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte kvalitní italská šumivá vína. Ilustrační foto

Článek
Praha

Na skleničku prosecca

Hezké víkendové počasí láká ven. Třeba na festival, který se v sobotu i neděli uskuteční ve Žlutých lázních. O hlavní slovo se přihlásí prosecca, šumivá vína, ale také gastronomické speciality z celého světa, ať už to budou libové italské šunky, sýry nebo grilované plody moře. Více informací naleznete zde.

Vinobraní v zahradě

Botanická zahrada v pražské Troji se po roce opětovně stane dějištěm jednoho z mnoha pražských vinobraní. Málokde si ovšem kromě skvělých vín vychutnáte i tak hezký pohled na město a genius loci. V nabídce nebudou chybět produkty přímo z místní vinice, ale také od dalších českých a moravských vinařů. A těšit se můžete i na burčák. Podrobnosti najdete zde.

Chutě Vietnamu

Vietnamská kuchyně je v Česku stále populárnější. Ochutnat pho bo, bun bo nam bo a další dobroty budete moci v rámci víkendové akce Ochutnej Vietnam, jež se uskuteční na holešovické tržnici. Nebude se ovšem jen jíst, seznámíte se podrobněji s kulturou této asijské země. Připraveno je hudební a taneční vystoupení, kurzy vaření, workshopy a mnoho dalšího. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Slavnosti štrúdlu

K blížícímu se podzimu patří jablka. A skořice. Obojí se spojí při štrúdlových slavnostech, které se v sobotu konají v Jesenici. Ochutnat budete moci nespočet závinů, možná nejen těch jablkových, chybět nebudou farmářský trh, ochutnávka dalších dobrot nebo káva. K poslechu zahraje hudba. Více zde.

Košt vína

Za vínem se o víkendu můžete vypravit do Nymburka, kde se uskuteční premiérový ročník. Koštovat se budou vína, která se urodila na českých, moravských, ale i světových vinicích. Chybět nebudou ani dobroty v podobě sýrů, klobásek, ale také čerstvých těstovin nebo poctivých burgerů. Další informace naleznete zde.

Kulinářské slavnosti

V sobotu se v Klokočné koná již 12. ročník Svatohubertských kulinářských slavností. Ochutnat budete moci zvěřinové speciality, ale také kvalitní vína. Jelikož se akce věnuje myslivosti, mohou se návštěvníci těšit na ukázky vábení zvěře, lovení s dravými ptáky, ale také na prodej specializovaných potřeb, jako jsou vábničky nebo nože. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Dny evropského dědictví

Ještě tento víkend se po celém Česku konají Dny evropského dědictví. Vyrazit na ně můžete třeba do Třeboně. V sobotu se můžete těšit na volný vstup do Domu Štěpánka Netolického, ale také na mimořádné prohlídky letní trasy třeboňského zámku. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Den s rádiem

V sobotu se koná Den otevřených dveří Českého rozhlasu Plzeň. A při této příležitosti můžete podrobněji poznat, jak to v takovém rádiu chodí. Součástí je rozsáhlá výstava digitálních rozhlasových přijímačů, na které se dozvíte, jaké výhody přináší digitální vysílání oproti analogovému a mnoho dalších zajímavostí. Více naleznete zde.

Karlovarský kraj

Světelný festival

V pátek a v sobotu se Karlovy Vary rozzáří. Koná se v nich totiž další ročník festivalu světel a digitálního videomappingu. Několik budov v centru města se stane jedinečným jevištěm, na němž se bude odehrávat oslnivá světelná show, budou to například Grandhotel Pupp, Tržní nebo Mlýnská kolonáda. Připraven je také doprovodný hudební program. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Vzpomínka na Tyrše

O víkendu si bude Děčín připomínat narození slavného rodáka Miroslava Tyrše, zakladatele Sokola. Program bude zejména sportovní, připraven je například turistický pochod, dále kruhové tréninky nebo hry pro seniory. Připravena jsou ale i hudební vystoupení, v neděli pak pietní akt a průvod od Tyršovy sochy na děčínský zámek. Podrobný program naleznete zde.

Liberecký kraj

Ještěd slaví

V sobotu si budete moci prohlédnout jednu z nejznámějších českých staveb pěkně zblízka. Ještědský vysílač slaví a návštěvníci tak budou moci prozkoumat technického zázemí vysílače, ale také hotelové pokoje, strojovnu kabinové lanovky nebo stanici horské služby. Doprovodný program pak nabídne řadu hudebních vystoupení nebo outdoorové aktivity a workshopy. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Festival tetování

Jste fanoušci tetování, už nějaké máte nebo o něm teprve uvažujete? Ať už patříte do jakékoli z těchto kategorií, aktuální trendy a informace můžete nasbírat na festivalu, který se v sobotu uskuteční v Hradci Králové. Zúčastní se ho desítky tuzemských i zahraničních tatérů, kteří budou na místě tvořit a soutěžit o nejlepší dílo. Připraveny budou také konzultace, módní přehlídky a další. Více zde.

Pardubický kraj

Slavnosti burčáku

Pro milovníky vína je v sobotu připravena na zámku Choltice akce, kde budou moci vypít, co jen hrdlo ráčí, ale samozřejmě s rozumem. Prim bude hrát zejména burčák, dále se můžete těšit také na dobré občerstvení, živou hudbu hrající nejen k poslechu, ale i k tanci, a prohlídky zámeckých okruhů. Více informací najdete zde.

Vysočina

V hlavní roli brambory

V sobotu se v Třebíči koná Bramborobraní. Jak už název napovídá, hlavní roli budou hrát brambory. Součástí akce bude mimo jiné soutěž v pojídání bramborových švestkových knedlíků, ochutnat budete moci bramboračku a soutěžit se bude rovněž o největší bramboru. Souběžně se uskuteční městské vinobraní, na kterém po všem jídle budete moci vyrovnat rovnováhu ve vesmíru. Více zde.

Jihomoravský kraj

Česnekové slavnosti

Jižní Morava je domovem vína. O víkendu se ale budete moci vypravit také za česnekem, jehož slavnosti se konají v Rosicích. Samozřejmostí je nepřeberné množství pochoutek, kde hraje česnek nějakou významnou úlohu. Uskuteční se také kulinářský workshop, připraven je i další doprovodný program. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Přehlídka folkloru

Prostějov ožije o víkendu hanáckými slavnostmi, při kterých se můžete těšit zejména na přehlídku folklorních souborů. Bude se tančit, bude se hrát, a to nejen lidová muzika. Vystoupí mimo jiné i David Stypka s Bandjeez nebo Jaroslav Uhlíř, který jistě nepotěší jen děti, ale naopak možná víc dospělé. Co dalšího vás čeká, naleznete zde.

Zlínský kraj

Modřanské vinobraní

A zase to víno. Tentokrát na něj budete moci zavítat do obce Modrá nedaleko Velehradu. Zhlédnete staré vinařské tradice, jako je požehnání hroznům a vínu, akci zahájí takzvané zarážení hory, po němž se vsí vydá krojovaný průvod. Jinak se ale bude především koštovat, pít, jíst a hrát muzika. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Řízkový festival

Kuřecí, telecí, vepřový, krůtí, srnčí. Řízků existuje mnoho, ten svůj nejoblíbenější můžete ochutnat v rámci řízkového festivalu, jenž se uskuteční o víkendu v Malé Morávce. Pokud ale budete mít chuť na nějaká jiná jídla, i ta si budete moci v rámci akce dát. A pokud budete potřebovat, aby vám po jídle trochu slehlo, můžete se vydat na prohlídku sjezdovek připravovaných pro nadcházející zimní sezonu. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám