Hlavní obsah

Dvě americké stíhačky nad Británií těsně minuly parašutisty

– Londýn

Dva parašutisty, kteří padali volným pádem, v dubnu jen těsně minuly dvě americké stíhačky, které se vyhýbaly americkému tankovacímu letadlu KC-135. Seskok v oblasti přitom byl nahlášený. O incidentu informovala ve čtvrtek stanice BBC s odvoláním na zprávu britského úřadu Airprox, který jej vyšetřoval a incidentu přidělil druhý nejvyšší stupeň nebezpečí B, který je daleko za normami pro bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Americká letadla F-15E z britské základny Lakenheath

Článek

Dva parašutisté seskočili 17. dubna nad letištěm Chatteris. V 13:17, kdy padali volným pádem rychlostí 190 km/h, je těsně minuly americké stíhačky F-15 ze základny Lakenheath letící rychlostí 560 km/h. Podle úřadu nemohli parašutisté nic dělat, „při volném pádu nijak nekontrolovali svou rychlost a směr“ a neměli ani možnost informovat piloty o své přítomnosti.

Vyšetřovatelé nedokázali určit, jak těsně stíhačky oba parašutisty minuly, ve zprávě ale napsali: „Úřadu byl ukázán záznam z Go-Pro kamery na helmě jednoho z parašutistů. Bylo jasně vidět F-15 prolétávající dole.“ Stíhačky letěly v letové hladině FL 110, tedy ve výši 3050 metrů, letadlo, které parašutisty vysadilo, letělo ve výšce 3900 metrů.

Obě stíhačky se krátce předtím otočily, aby se vyhnuly letadlu pro doplňování paliva KC-135. Přitom se změnil dispečer. Z oblasti pod kontrolou dispečera na základně britského letectva RAF v Conningsby se dostaly do oblasti spadající pod dispečera na základně Lakenheath, kde mají americké F-15 své domovské letiště.

Chyby Američanů

„Když byli předáváni, byla frekvence právě obsazená, a v době, kdy byli piloti ve spojení s dispečerem, se už chystali přeletět nad Chatteris,“ uvedla zpráva k jedné z příčin problému.

Američany zpráva zkritizovala, pilot vedoucí F-15 nevěděl, že na letišti Chatteris je provoz.

Piloti by podle zprávy „měli vědět o své poloze a dění v oblasti v rámci běžného postupu při předletovém briefingu“. Měli se buď obrátit na dispečera, nebo se oblasti vyhnout. Zpráva také uvádí, že dispečer ze základny Lakneheath je nevaroval, že se ten den skáče s padákem. Letadlo, které parašutisty vysazovalo, přitom vysílalo příslušný signál, který měl dispečer zaznamenat.

Americké vedení základny uvedlo, že dispečer, který zprávu o seskocích přijal, sice nechal poznámku dispečerovi, který ho střídal, ale ten ji přehlédl.

Malé letiště udělalo maximum

Provozovatelé malého letiště Chatteris, kde sídlí několik parašutistických klubů, nic nezanedbali a udělali maximum. Každé ráno volají všem letovým dispečerům, aby jim oznámili, zda se v daný den bude skákat a ve vzduchu bude letadlo vysazující parašutisty. „Chatteris by mohlo udělat jen velmi málo navíc,“ uvedla zpráva.

Reklama

Výběr článků

Načítám