Praha 6 schválila odstranění Koněva, nahradí ho památník hrdinů

  9:20aktualizováno  18:21
Zastupitelé Prahy 6 odhlasovali odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády. Sochu, která se přesune zřejmě do muzea, nahradí památník osvobození Prahy. Piráti preferovali vypsání referenda. Jednání provázely protesty příznivců památníku.

Debata zastupitelů ohledně pomníku Koněva začala v 11 hodin dopoledne a skončila v 17 hodin. S poměrem hlasů 33 pro a 1 proti schválili zastupitelé návrh vládnoucí koalice na to, aby byla socha Koněva z náměstí Interbrigády odstraněna a přesunuta do muzea. 

Její místo nahradí památník osvobození Prahy na konci druhé světové války, na který radnice vypíše veřejnou soutěž.

Odezva z Ruska

Ruský senátor Sergej Cekov podle RIA Novosti uvedl, že navrhl, aby Rusko uvalilo hospodářské sankce vůči Česku kvůli postupu radnice Prahy 6 ohledně sochy Koněva.

„Předběžně jsem hovořil s reprezentanty hlavního města ohledně spolufinancování. Já bych k tomu rád zdůraznil, že budeme se sochou nakládat důstojně. Určitě neuvažujeme o přesunutí sochy do zahraničí,“ vysvětlil místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN) a dodal, že by pomník mohl být součástí plánovaného městského Muzea paměti 20. století.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář také zdůraznil, že pro sochu budou hledat důstojné místo. „Prosil bych všechny, aby se snažili situaci zklidnit. Nikdo neplánuje sochu strhávat ani ničit,“ uvedl k hlasování.

V úvodu své řeči Kolář připomněl, že pomník maršála Koněva není válečným hrobem a ani není pod ochranou mezinárodního práva. Je v majetku městské části, která se o něj doposud řádně starala.

„Radnice je obviňována z přepisování historie. Já nevidím jediný výrok zastupitelstva, který by zpochybňoval roli a úlohu Rudé armády ve 2. světové válce. Praha 6 si váží obětí, které přinesla Rudá armáda během osvobozování Evropy od nacismu,“ řekl Kolář.

„Je nutno dodat, že Rudá armáda s sebou přinesla i teror, konkrétně v Praze 6 byli zatýkáni naši sousedé, kteří sem ve 20. letech emigrovali z Ruska, když utíkali před stalinistickým terorem,“ dodal.

V Rozstřelu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář uvedl, že si sochu v městské části už nepřeje. Nelíbí se mu, že se k ní schází extrémisté, a že kvůli ní dostává výhružné dopisy, kvůli kterým dostal policejní ochranu

Z obavy, že by bylo dalším lidem vyhrožováno podobně, jako jemu osobně, navrhne starosta, aby bylo hlasování o zachování Koněva tajné. Tato možnost zastupitelstvem neprošla.

Kolář na závěr sdělil, že koalice navrhne vypsat výtvarnou soutěž na nový památník věnovaný památce osvoboditelů Prahy na konci 2. světové války. „Také zajistíme důstojné přemístění současného památníku do některé z paměťových institucí,“ dodal Kolář.

Před radnicí Prahy 6 se ve čtvrtek dopoledne sešli zastánci ponechání sochy sovětského maršála Ivana Koněva v čele Janou Volfovou, předsedkyní strany Česká Suverenita, která spoluorganizovala demonstraci u sochy Koněva. Zastupitelům budou navrhovat, aby odvolali starostu Koláře.

Proti odstranění sochy vystoupil komunistický poslanec Zdeněk Ondráček a poslankyně Ivana Nevludová, bývalá členka SPD. Naopak radnici v jejím rozhodnutí podpořil senátor a zastupitel Prahy 6 Jiří Růžička, poslanec Jan Lipavský (Piráti). 

Vystoupit měla také bývalá poslankyně KSČM Marta Semelová, zastupitelé ale její žádosti nevyhověli. Schvalovat mohou vystoupení kohokoli, kdo není občanem Prahy 6 a chce na zastupitelstvu vystoupit. Ze stejného důvodu zastupitelstvo nedalo prostor Jiřímu Černohorskému, aktivistovi, který z Koněva opakovaně strhl plachtu.

Po vystoupení deseti občanů navrhl předseda opozičního zastupitelského klubu Pirátů Ondřej Chrást, aby o odstranění památníku rozhodli občané v referendu. Hlasováním návrh neprošel. Proti byly koaliční strany ODS, STAN, ani uskupení KLID (TOP 09, KDU-ČSL). 

Osvětim sochu Koněva nechce

V odpovědi k některým kritikám starosta Ondřej Kolář zhodnotil, že plachta se ukázala jako neúčinné řešení. Přesto svých rozhodnutí nelituje. Uvedl také, že sochu nabídl památníku Osvětim. 

„V éteru zaznělo, že maršál Koněv osvobodil Osvětim. Mluvil jsem o tom, že rétoriku a paralelu osvětimského tábora používají ti, kdo se nám snaží vysvětlit, jak máme myslet. Nepovažuji to za vhodné. Proto jsme oslovili osvětimský památník, který nám sdělil, že sochu Koněva nechce. Názor Poláků na tuto historickou osobnost je tedy jasný,“ řekl Kolář. 

Vstup do budovy radnice hlídala policie. Na dveřích úřadu viselo upozornění, že provoz byl kvůli zvýšenému bezpečnostnímu opatření omezen na minimum.

Podle starosty Koláře o sochu maršála Koněva projevilo zájem několik muzeí, ale socha by se také mohla přesunout do zahrady ruské ambasády. Nabídku radnice Prahy 6, podle které čištění sochy stálo v průběhu let statisíce, ruská diplomacie odmítla, a navíc radnici zkritizovala, že se k památníku nechová důstojně.

Další řešení nabídla dcera sovětského maršála Natalja Koněvová, která pro armádní týdeník Zvezda uvedla, že by chtěla památník převézt do Moskvy a umístit jej v ulici Maršála Koněva.

A nejnověji je ve hře stěhování na Olšanské hřbitovy v Praze. Nejprve to v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustila Koněvová, jako možné řešení se to zamlouvá také starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi. Přesun sochy na nové místo chce navrhnout právě na jednání zastupitelstva.

Proti odstraňování vystupuje mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Ten na svém Facebooku zveřejnil vzkaz členům zastupitelstva, aby při hlasování měli na pamětí, že Koněv nejen osvobodil Československo, ale i koncentrační tábor Osvětim.

„To jsou hodnoty natolik vysoké, že bychom měli projevit velkorysost i úctu nejenom ke Koněvovi, ale i k sobě samým. Budete hlasovat o tom, zda si Česká republika zachová svou čest,“ vzkázal ve videu Ovčáček.

Na možné stěhování sochy Koněva vypsaly kurz sázkové kanceláře. Podle Fortuny ale lidé moc nevěří, že by se ještě letos měl pomník z Prahy 6 stěhovat (3,6:1), ale spíše příští rok (1,85:1). Pokud by na přesun mělo dojít, vidí sázkaři jako nejrealističtější přemístění sochy do Moskvy. Naopak možnosti, že by se Koněv stal rekvizitou pořadu Jiřího Ovčáčka (100:1), moc nevěří. V kurzovní nabídce jsou dále varianty, podle kterých by mohl být Koněv přestěhován na Pražský hrad, na náměstí Svobody v Brně, nebo na velvyslanectví USA v Praze.

Debaty okolo pomníku, který byl v Praze 6 na náměstí Interbrigády odhalen v roce 1980, rozvířil poslední případ vandalismu z 22. srpna. Sochu s podstavcem někdo polil barvou a popsal letopočty jako připomínku na Koněvovu kontroverzní minulost. Kromě osvobozování Československa se jeho vojsko například účastnilo násilného potlačení maďarského povstání v roce 1956.

Barvu s letopočty přes noc někdo neodborně odstranil, radnice tak nechala sochu obestavět lešením a zahalit plachtou. Starosta kolář to odůvodnil tím, že plachta zabrání dalšímu poškození a zároveň umožní sochu vyčistit profesionály.

Plachtu okamžitě strhl aktivista Jan Černohorský. Podle něj radnice dehonestuje památku hrdinů Rudé armády. Kromě něj se plachtu pokusili strhnout další dva lidé. Později se Černohorský zúčastnil nepovolené demonstrace za zachování sochy. Na jejím závěru plachtu opět strhl a policie ho musela odvést. Akce se zúčastnil také Jiří Ovčáček, nebo Jaroslav Foldyna (ČSSD) a lídryně České Suverenity Jana Volfová.

Debaty okolo sochy Koněva neušly ruské vládě. Ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP. Výrok odsoudil předseda opoziční ODS Petr Fiala. Ministr zahraničí Tomáš Petříček vyzval ruského ministra k omluvě.

Ruské ministerstvo zahraničí ve středu vyzvalo české politiky, aby si přestali tropit posměch z památníku Koněva. Přesun sochy do Moskvy, jak navrhuje dcera Koněva, ministerstvo odmítlo.

Autor:
  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...