Ruská policie podnikla ve čtvrtek razie v desítkách kanceláří Fondu boje s korupcí (FBK) opozičního předáka Alexeje Navalného. Oznámili to v Moskvě Navalného advokáti. Při domovních prohlídkách ve 43 městech policisté zabavovali dokumenty a techniku. Důvodem mimořádně rozsáhlé akce je podezření z praní špinavých peněz.

Rozhlasová stanice Echo Moskvy oznámila, že policejní zásah se týkal i kanceláří nevládní organizace Golos, která se zabývá monitorováním ruských voleb. Razie hlásí pracovníci regionálních štábů FBK i členové jejich rodin a dobrovolní spolupracovníci. Navalného štáb označil akci za zastrašování a zabavování majetku FBK za krádež.

Ruský Vyšetřovací výbor, centrální kriminální ústředna, zahájil trestní stíhání FBK v srpnu. Policisté mají podezření, že organizace nezákonně legalizovala miliardu rublů (360 milionů korun), které získala podvodnou cestou. Vedení fondu jakékoli provinění popírá a stíhání označuje za politickou mstu.

Některá ruská média čtvrteční razii spojují s nedávnými komunálními volbami v Rusku a zejména v Moskvě, kde úřady kvůli údajnému procedurálnímu pochybení zakázaly většině opozičních politiků kandidovat. Navalnyj reagoval výzvou k "chytrému hlasování", při němž měli voliči odevzdat hlas kandidátům, kteří měli největší šanci porazit soupeře z prokremelské strany Jednotné Rusko.

Podle médií byla tato taktika v Moskvě úspěšná, protože Jednotné Rusko na radnici ztratilo třetinu mandátů. Z "chytrého hlasování" měli ale prospěch hlavně moskevští komunisté, kteří své zastoupení zvýšili z pěti křesel na třináct. Metropolitní zastupitelstvo má 45 míst. Vedení komunistické strany po volbách Navalnému poděkovalo.

"Putin je naštvaný a dupe," řekl v reakci na razie Navalnyj. Šlo podle něj o největší policejní operaci v moderní historii Ruska. Třiačtyřicetiletý právník Navalnyj byl zatčen 30. července a uvězněn na 30 dní, když předtím vyzval lidi k účasti na demonstracích proti vyřazení opozičních kandidátů z komunálních voleb.

Navalného blízký spolupracovník Leonid Volkov dal razie do souvislosti také se snahou úřadů zabránit činnosti a narušit strukturu regionálních center FBK. "Stát má dva cíle: zastrašit nás a krást," řekl Volkov.

Represe proti FBK jsou v poslední době stále častější. Minulý týden policie zasáhla proti kancelářím fondu v Ufě, Samaře a Permu, o několik dnů později v Petrohradě a v Moskvě. Podle advokáta Vladimira Voronina šlo o reakci na moskevské komunální volby.